Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța se află pe locul 2, la nivel național, referitor la numărul cauzelor cu care a fost sesizat și al rechizitoriilor întocmite, în 2019
Publicat de , 18 februarie 2020, 09:09
Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța se află pe locul 2, la nivel național, referitor la numărul cauzelor cu care a fost sesizat și al rechizitoriilor întocmite, în 2019. Indicatorii statistici vorbesc despre volumul de activitate a procurorilor constănțeni, dar creează și o imagine a fenomenului infracțional în județul Constanța. Ne-a oferit detalii prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, Gil Julien Grigore, într-un interviu realizat de Laurențiu Despina.
Vă propun să începem discuția noastră despre starea de infracționalitate la nivelul județului Constanța, focusând pe două dintre cazurile cele mai întâlnite – infracțiunile comise cu violență împotriva persoanei și infracțiunile de corupție.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța s-a situat pe locul doi în țară în ceea ce privește numărul total al cazurilor soluționate și numărul total al rechizitoriilor, după Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Cazurile de mare violență reprezintă o preocupare deosebită. Mă refer la infracțiunile de omucideri – nu există cauze cu autori necunoscuți în materia omuciderilor, a omorurilor, a loviturilor cauzatoare de moarte…
Spuneați că Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța se află pe locul doi ca număr de dosare, după municipiul București. Ce ar trebui să înțelegem din aceasta? Foarte multe dosare la Constanța, există și o explicație?
Una dintre ele este de natură economică și se referă la faptul că județul Constanța este unul dintre puținele județe care contribuie la bugetul de stat cu o sumă de bani consolidată mai mare decât primește județul Constanța. Așadar, județul Constanța este un județ cu creștere economică și activitatea aceasta susținută economic sigur că aduce după ea și activitate ilicită. Apoi, este și o tendință de a reclama la procuror orice tip de conduită imorală, ilicită, chiar dacă ea nu este eminamente de natură penală…
Vă propun să trecem în revistă câteva din datele statistice pe care le aveți la dispoziție și mă refer la numărul total de cauze și la numărul total al infracțiunilor despre care vorbeam mai devreme – cele de corupție și cele de violență.
În anul 2019 s-au soluționat un număr de 2486 de cauze penale. În timpul anului trecut au lucrat la acest Parchet 18 procurori…
În timp ce la Parchetul din Capitală au lucrat de 3,5 ori mai mulți procurori, numărul de cauze a fost doar cu 40% mai mare.
Efortul procurorilor constănțeni este și mai valoros dacă îl comparăm cu media națională. În cursul anului 2019, media de dosare soluționate pe procuror, media națională, a fost de 71 de dosare, iar la Parchetul Tribunalului Constanța – de 138 de dosare pe procuror. Dosare soluționate. La fel, în cazul trimiterilor în judecată, media națională a fost de 9,7 dosare pe procuror. La Constanța aceasta se ridică la 19, dublu față de media națională. În ceea ce privește infracțiunile de corupție, în județul Constanța sunt în scădere. Am analizat/constatat că se datorează unui număr de sesizări mai redus. Pot să vă comunic că, în anul 2019, procurorii au soluționat un număr de 51 de dosare, din care s-au întocmit 5 rechizitorii, spre deosebire de anul 2018, când s-au întocmit 12 rechizitorii. Cifrele sunt în descreștere față de anul 2018 și mai ales față de anul 2017…
Se poate vorbi de faptul că procurorii constănțeni sunt mai exigenți decât colegii lor din țară?
Vreau să vă spun că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au soluționat în anul 2019, în puncte procentuale, 7,20% din numărul dosarelor instrumentate în întreaga țară. Procentul este similar în privința trimiterilor în judecată. În timp ce la nivelul țării procurorii de la parchetele de pe lângă Tribunalele din țară au întocmit 4716 rechizitorii, procurorii constănțeni s-au situat pe locul doi, cu un procent de 7,25%.
Care este soluția în privința achitărilor?
Și în anul 2019 judecătorii nu au dispus achitarea niciunuia dintre inculpații arestați/trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța și nu au restituit nicio cauză la procurori.
Încheiem dialogul nostru solicitându-vă să transmiteți un mesaj pentru cetățeanul de bună-credință. Trebuie să se simtă el protejat de instituția Parchetului?
Vreau să îi asigur pe cetățeni că procurorii își desfășoară activitatea cu responsabilitate, cu legalitate, cu temeinicie. Cazurile de erori sunt, cel puțin în județul Constanța și la nivelul Parchetului Tribunalului Constanța, foarte restrânse ca număr – cazuri de erori judiciare și îi asigur de toată încrederea pe care poate să o aibă în instituția procurorului, îi rog să aibă încredere în activitatea procurorului, în procurorul constănțean și să vină cu aceeași încredere să reclame vătămarea intereselor sale legitime de natură penală.
Interviu realizat de Laurențiu Despina / Foto – unsplash.com