CONSTANȚA: Lansare de carte la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie
Publicat de Doina Sirbu, 16 februarie 2020, 15:45
Constănțenii preocupați de istoria și tradițiile spațiului dobrogean au participat, astăzi, la un eveniment editorial deosebit: lansarea volumului „Rușii lipoveni din Dobrogea: istorie și tradiții specifice – a doua jumătate a secolului al XVIII-lea – 2011“, semnat de dr. Cerasela Dobrinescu.
Prezent la eveniment a fost și secretarul de stat, Aledin Amet, din partea Departamentului pentru Relații Interetnice.
„Departamentul pentru Relații Interetnice, o structură a Guvernului României, va fi în continuare un partener consecvent și un partener corect al acestor comunități, în special al comunițăților rușilor lipoveni, pentru că ne aflăm la o manifestare a acestei comunități. Comunitatea rusă se află în multe zone ale țării – în Moldova, în Dobrogea, în Ardeal. Sunt foarte multe locuri în care domnul președinte, alături de echipa domniei sale, a realizat lucruri importante pentru comunitatea pe care o reprezintă”, a declarat Aledin Amet.
Președintele comunității rușilor lipoveni din România, Silviu Feodor, a moderat evenimentul.
„România demonstrează încă o dată că este o Arcă a lui Noe. Comunitățile etnice conviețuiesc armonios, păstrează, promovează valorile sale și iată că, contribuie la înfrumusețarea, îmbogățirea culturii românești. Cartea despre care o să discutăm acum, a doamnei Cerasela Dobrinescu, este o carte deosebit de interesantă, scrisă într-un limbaj foarte pemisiv, care, curge ca o apă lină”, a declarat Silviu Feodor.
Cartea lansată astăzi, constituie lucrarea de doctorat a Ceraselei Dobrinescu. Aceasta a fost coordonată de profesorul doctor Valentin Ciorbea.
„Cartea acoperă o perioadă de peste 300 de ani, pentru că ne-am pus în situația, și am rugat-o pe Cerasela să dea o carte pe care să o citească cât mai multă lume. Să știe ce este cu această etnie frumoasă din Dobrogea și nu numai, și să știe care a fost istoria lor – cum au venit, cum au evoluat, ce s-a întâmplat ș.a.m.d.. Toate lucrurile acestea au fost bine așezate și domnul președinte a observat un lucru – discursul istoric scris al Ceraselei este foarte bun. Este clar, limpede și explicit”, a spus Valentin Ciorbea.
Realizator – Cecilia Pătrăhău / Foto – Cecilia Pătrăhău