Conceptul „Smart-house”, tot mai atractiv pentru unii proprietari de imobile
Publicat de Doina Sirbu, 12 februarie 2020, 12:24
„Smart-house” este un concept tot mai atractiv pentru unii proprietari de imobile, din țară, inclusiv din Constanța. Noile tehnologii sunt tentante pentru cei care intenționează să optimizeze managementul clădirilor și costurile legate de exploatare și întreținere. În țări precum Franța sau Belgia, astfel de sisteme inteligente sunt implementate la mai mult din jumătate din noile imobile construite. În România, procentul este abia la 5%, semn că este o piață cu un real potențial de creștere. Despre acest concept a vorbit Emil Eremia, integrator pentru sisteme de automatizare de tip smart-house.
Emil Eremia – Sunt integrator pentru sisteme de automatizare care aduc confort în viața de zi cu zi. Putem aduce și comanda de la distanță sau local, sisteme de iluminat, încălzire, încălzirea în pardoseală. Putem introducere în sistem senzori de inundație, senzori de gaz. Putem aduce în sistemul de smart acționări și transmisii în internet a diferitelor echipamente.
Acest gen de sisteme de automatizare se dovedește a fi foarte vigilent la stimulii care perturbă liniștea casei și statusul său de integritate sau confort.
Emil Eremia – Un asemenea sistem poate interacționa și acționa singur la diferite intruziuni. Avem o inundație, un senzor în comandă va comanda automat electrovalva, fără intervenția mea, apoi dându-mi diferite alarme, mail-uri, SMS-uri care mă informează asupra echipamentelor. La fel se poate întâmpla și în condițiile în care avem o efracție. Sistemul poate acționa independent prin coborârea totală a obloanelor și a jaluzelelor metalice. În privința centralelor termice, partea de termoficare și de condiționare a aerului, a spațiului, putem controla individual sau manual de pe aplicații de tip smartphone sau poate fi controlat de către sistem, și sistemul ne oferă confortul dorit. Trece automat din sistemul de vară în sistemul de iarnă pornind centrala sau pornind încălzirea prin pardoseală, pompa de căldură sau pornind automat aerul condiționat.
Este publicul din România pregătit, receptiv pentru astfel de investiții?
Emil Eremia – Deocamdată, publicul din Constanța și din România are o foarte mare deschidere spre tehnologie.
Beneficiile sunt evidente, dar totul costă. Spre exemplu, un sistem structurat la nivel de bază pentru un apartament de 50mp, costă aproximativ 160 de lei pe mp.
Realizator – Laurențiu Despina / Foto – unsplash.com