12 februarie, Ziua Comunității Rușilor Lipoveni din România

Publicat de Doina Sirbu, 12 februarie 2020, 08:53
Pe teritoriul României, rușii lipoveni trăiesc de mai bine de de 300 de ani în Bucovina, Moldova, Muntenia și Dobrogea. În municipiul Constanța, sunt declarați 600 de ruși lipoveni. Prin păstrarea obiceiurilor religioase, membrii comunității încearcă să transmită tinerilor, identitatea etnică și culturală. Cu mai multe detalii a venit Nicolae Artion, președintele comunității constănțene.
Nicolae Artion – Pe noi ne definesc religia, tradițiile, portul și limba, dar prima este religia și de aici izvorăsc și celelalte, cum este Lăsata Secului, Masleniţa. Este intrarea în postul mare al Paștelui, Săptămâna Brânzei, vestirea primăverii. Are mai multe semnificații cu foarte multe evenimente. Avem ansamblul care duce folclorul mai departe, ansamblul Galuboe More, al comunității din Constanța. Doamnele încearcă să promoveze cântecele din bătrâni și dansurile.
Tinerii sunt interesați de obiceiurile și tradițiile comunității?
Nicolae Artion – Tineretul este atras de aceste obiceiuri. Tinerii încep să fie activi, să se implice în activităție noastre. Odată ce ei vin și sunt aproape de noi, preiau toate celelalte tradiții.
Peste 40 de copii sunt înscriși la cursurile de limba maternă. De asemenea, sunt organizate gratuit cursuri de Limba Rusă pentru 40 de adulți la sediul comunității.
Nicolae Artion – La inițiativa mea, acum 4 ani, am înființat cursurile de Limbă Rusă. Cine vrea, să vină să învețe gratuit la sediul comunității. Beneficiem de o bibliotecă vastă, beneficiem de de foarte multe manuale.
Duminică, 16 februarie, începând cu ora 13.30, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, va avea loc lansarea cărții „Rușii lipoveni din Dobrogea: istorie și tradiții specifice – a doua jumătate a secolului al XVIII-lea – 2011”, autor dr. Cerasela Dobrinescu. Prezentarea va fi urmată de un scurt program cultural artistic.
Realizator – Aura Mierluș / Redactor online – Doina Sîrbu