Ce piese auto cedează la automobilele electrice?
Publicat de , 4 februarie 2020, 07:27
Chiar dacă nu se aud când rulează și funcționează cu acumulatori în loc de carburant, mașinile electrice vor avea nevoie, mai devreme sau mai tărziu, de piese de schimb.
În primul rand, acumulatorul unei mașini electrice își pierde din eficiență după circa 5 ani, scăzându-i autonomia.
Pe de alta parte, greutatea unui vehicul electric este mai mare ca cea a unuia convențional pe benzină. Pentru a avea o rulare care să economisească consumul de curent, mașinile electrice sunt dotate cu niște roți mici cu anvelope înguste.
Aceste anvelope sunt destul de solicitate la vehiculele electrice, iar intervalul de înlocuire este mai mic decât la o mașină obișnuită, spun specialiștii.
Frânele sunt și ele destul de intens folosite, deoarece un vehicul electric demarează repede, este mai greu, iar frânarea se face mult mai agresiv. Așa că trecem pe listă și plăcuțele de frână, discurile, tamburii și saboții.
Elementele de direcție sunt și ele la mare căutare, din aceleași motive. Atunci când dăm într-o groapă, anvelopa îngustă nu amortizează suficient șocul, așa că acesta se transmite în amortizor, bascule, pivoți, caseta de direcție.
Vehiculele electrice au însă și avantaje în ceea ce privește piesele auto. Nu vom schimba ambreiaje, injectoare, bujii, turbo-compresoare, filtre de particule și așa mai departe. Asta înseamnă că, dacă tragem linie cu privire la întreținerea pe termen lung și la costurile cu piese auto, o masina electrica poate fi o alternativa mai buna.
Redactor – Daniel Haralambie / Foto – unsplash.com