CONSTANȚA: Pacienți cu afecțiuni digestive internați din lipsă de paturi la Oftalmologie
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 3 februarie 2020, 09:18
Pacienți cu afecțiuni digestive internați la Oftalmologie. Pare greu de crezut, dar se întâmplă la Spitalul de Urgență din Constanța. S-a ajuns în această situație din cauza numărului insuficient de paturi din Compartimentul de Gastroenterologie.
Managerul Spitalului Județean Constanța, dr. Cătălin Grasa, a anunțat că în cel mai scurt timp secțiile vor fi reorganizate, astfel încât Gastroenterologia să aibă mai multe saloane.
20 de paturi. Atât are, în prezent, Gastroenterologia de la Spitalul de Urgență Constanța. Un număr total insuficient, spune șeful compartimentului, dr. Eugen Dumitru:
”În fiecare zi, mai mult de jumătate din cazurile care se internează cu patologie de interne sunt de gastroenterologie, ajungem sa ne internăm pacienții în alte secții și să vizităm spitalul toate etajele, pe unde avem pacienții. Or asta s-ar putea să se răsfrângă asupra calității actului medical. Una e să ai pacientul într-un loc, într-un compartiment cu medici și cu asistente dedicate și alta e să îl ai în secția de Oftalmologie, Diabet, Chirurgie și așa mai departe, unde personalul este calificat pentru acea patologie, nu pentru patologia digestivă.”
Eugen Dumitru spune că secțiile de Gastroenterologie din spitale mari, precum Iași, Cluj sau Timișoara, au câte 150 de paturi, lucru justificat de incidența tot mai mare a bolilor digestive:
”Constanța nu are decât un compartiment într-o vreme în care patologia digestivă, atât cea de urgentă, – hemoragii digestive, ulcere, pancreatite, dar și cele cronice – cancerele digestive, cancerul colo/ rectal, care sunt în incidență, așa cum bine știți, în creștere, odată cu modificarea stilului de viată, al alimentației populației, odată cu așa zisa occidentalizare a alimentației și a stilului de viață, sunt în deosebit de mare creștere.”
Managerul Spitalului de Urgență, dr. Cătălin Grasa, a declarat că o primă soluție ar fi comasarea celor două secții Medicale, astfel încât Gastroenterologia să primească încă 15 locuri, pe lângă cele 20:
”Chiar dacă e un început cu 35 de paturi și ne-ar trebui mai mult, noi trebuie să configurăm pe structura spitalului când o să avem clădiri în plus, undeva anul viitor la Policlinica II, o să mai apară o secție de boli interne și să mai crească numărul de paturi.”
Singurul lucru cu care se pot lăuda gastroenterologii de la Constanța este aparatura de top, care permite efectuarea de investigații endoscopice digestive. Echipamentele cumpărate anul trecut au costat peste 8 milioane de lei, bani de la Ministerul Sănătății și Consiliul Județean.
Reporter – Cătălina Radu / Foto – Arhivă