Șantierul deschis în zona veche, în atenția Ministerului Culturii | Secretarul de stat Liviu Brătescu, declarație în exclusivitate
Publicat de , 30 ianuarie 2020, 11:20
După protestele constănţenilor, declaraţiile contradictorii ale autorităţilor şi indignarea arheologilor privind distrugerea vestigiilor antice în şantierul de lângă Lupoaică, lucrările de construire a blocului au fost oprite ieri.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, la propunerea Poliţiei, a dispus suspendarea lucrărilor, în urma unei plângeri depuse de filiala judeţeană a USR, potrivit căreia la săparea fundaţiei respectivei clădiri au fost distruse vestigii antice.
Şantierul a ajuns în atenţia Ministerului Culturii, la sesizarea Prefecturii Constanţa. Prefectul George Niculescu a cerut o comisie de expertiză de la Ministerul Culturii pentru a face o evaluare a modului cum s-au derulat săpăturile în şantierul unde se află vestigii ale Cetăţii Tomis. Ministerul va verifica aspectele semnalate în vederea asigurării protejării patrimoniului arheologic şi pentru luarea de urgenţă a unor măsuri care să limiteze orice acţiune intruzivă ce poate afecta vestigiile arheologice. Prefectul a anunţat că doreşte să extindă aceste verificări şi pe alte şantiere ale Constanţei unde pot fi speţe similare. „Astfel, joi, pe data de 30.01.2020, la invitaţia Prefectului Judeţului Constanţa, Secretarul de Stat în Ministerul Culturii, domnul Liviu Brătescu, a cărui expertiză vastă în subiecte ce ţin de istoria naţională reprezintă un suport imens pentru conservarea patrimoniului constănţean, va avea o întrevedere cu echipele locale de la Direcţia Judeţeană de Cultură şi de la Muzeul de Istorie Naţională şi de Arheologie pentru a stabili exact paşii care au fost urmaţi de autorităţile locale pentru a se asigura că orice risc de distrugere a unor obiecte de patrimoniu este eliminat“, a informat prefectul, printr-un comunicat de presă.
Și Ministerul Culturii a venit cu precizări, prin intermediul unui comunicat de presă, menționând că terenul pe care se construiește a făcut obiectul cercetărilor arheologice preventive autorizate de Ministerul Culturii în perioada aprilie-noiembrie 2016. „Cercetările arheologice s-au finalizat printr-un raport de cercetare arheologică preventivă, care a fost analizat de Comisia Națională de Arheologie în 16.12.2016. Deoarece raportul de cercetare arheologică propunea conservarea in situ doar a unor vestigii arheologice, Comisia a solicitat schimbarea propunerilor raportului cu păstrarea in situ a tuturor structurilor constructive identificate în urma cercetărilor arheologice. Raportul astfel modificat nu a mai revenit spre aprobare la Ministerul Culturii – Comisia Națională de Arheologie.
În urma verificărilor preliminare privind acest caz, s-a constatat că suprafața propusă de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța pentru descărcare de sarcină arheologică este mai mare decât cea aprobată de Comisia Națională de Arheologie. Având în vedere semnalarea demarării lucrărilor în această suprafață, fără impunerea tuturor măsurilor de protejare a patrimoniului arheologic, Ministerul Culturii, la solicitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și cu aprobarea Comisiei Naționale de Arheologie, a emis autorizația de supraveghere arheologică pentru acest obiectiv.
Ministerul Culturii va dispune verificarea aspectelor semnalate prin intermediul aparatului propriu, în vederea asigurării protejării patrimoniului arheologic și pentru luarea de urgență a unor măsuri administrative, care să limiteze orice acțiune intruzivă care poate afecta vestigiile arheologice“, se arată în comunicat.
Secretarul de stat în ministerul Culturii, Liviu Brătescu, se află, la această oră la Prefectura Constanta unde are loc o întâlnire cu reprezentantii Direcției județene de Cultură pe tema documentelor care au stat la baza autorizației de construire din zona „Lupoaică“. „Astfel de lucruri nu se rezolvă din birou“, ne-a precizat acesta in exclusivitate, întrebat despre scopul vizitei la malul mării. Întâlnirea va mai dura cel puțin o oră, ne-a mai spus acesta.
De asemenea, deputatul USR Stelian Ion a organizat astăzi o conferinţă de presă în zona șantierului.
„O să punem o bornă aici, la Lupoaică, bornă de la care o să înceapă să se schimbe lucrurile în Constanța. Pentru că până acum în Constanța fiecare a făcut ce l-a tăiat capul. Ce s-a întâmplat aici, eu n-am mai văzut prin alte părți, adică atât de flagrant să vii cu basculantele, să treci peste solicitările arheologilor, să treci peste vociferările oamenilor și să nu ții cont de absolut nimic, nu mi se pare în regulă. Este un caz simptomatic, o speță-pilot…De-aia spuneam că va fi borna zero, de la care lucrurile vor începe să se schimbe în Constanța, pentru că pur și simplu este de nepermis să se mai treacă cu vederea asemenea aspecte…“, a declarat Stelian Ion.
Reporter – Dana Malciu / Foto – Dana Malciu