Șantierul Naval Constanța așteaptă decizia instanței privind construirea a patru corvete și repararea celor două fregate cumpărate din Marea Britanie
Publicat de Doina Sirbu, 29 ianuarie 2020, 09:34
De la conducerea Asociației Constructorilor Navaliști am aflat că anul 2020 nu este bogat în comenzi pentru șantierele navale românești. Astăzi aflăm despre situația șantierului din Constanța, care așteaptă decizia instanței privind construirea a patru corvete și repararea celor două fregate cumpărate din Marea Britanie.
Directorul Radu Rusen speră ca și sectorul de reparații să se revigoreze în al doilea trimestru al acestui an.
Este acoperit anul 2020 de contracte?
Radu Rusen – Anul 2020 este acoperit, atât în activitatea de construcții noi, unde avem două nave noi în construcții, una din ele urmând a fi livrată în trimestrul III al acestui an, cât și în activitatea de reparații, unde ne așteptăm ca activitatea să fie destul de susținută în următoarele trei trimestre ale anului.
Pentru anii următori, aveți contracte, aveți negocieri?
Radu Rusen – Șantierul Naval Constanța, fiind într-o asociere cu firma franceză Naval Group, a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru construcția a celor patru corvete pentru Marina Militară și modernizarea a două fregate, licitație care momentan este contestată. În funcție de evoluția acestei contestații, și a negocierilor cu reprezentanții Ministerului Apărării, vom decide dacă activitatea pentru următorii ani de construcții, se va focaliza pe nave militare sau, în situația în care aceste negocieri vor eșua, ne vom reorienta către zona navelor comerciale.
Undeva pe 7 februarie se va decide în instanță!
Radu Rusen – Sunt, de fapt, mai multe dosare în paralel. Pe 7 este doar unul dintre ele, dar sunt și alte dosare suspendate până la rezolvarea acestui dosar.
Șantierele navale s-au confruntat în ultimii ani cu lipsa forței de muncă. În afară de cei aproximativ 100 de vietnamezi pe care îi aveți în șantier, ați mai apelat la forță de muncă din afara granițelor?
Radu Rusen – Am apelat în ideea de a menține un număr constant al acestei forțe de muncă. Contractele de muncă a unora dintre ei expiră în acest an, iar o mare parte dintre ei și-au exprimat dorința de a le prelungi, alții vor să se întoarcă la familii. Vom lua în considerare și suplimentarea pentru a menține același număr constant de personal străin.
Realizator – Cristina Iliuță / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto –