INTERVIU | În întreaga lume este sărbătorită, astăzi, Ziua Invenției Automobilului
Publicat de Doina Sirbu, 29 ianuarie 2020, 12:12
În întreaga lume este sărbătorită astăzi, Ziua Invenției Automobilului. În ce an a apărut primul automobil din lume? Cum a fost primit într-o perioadă a cailor și a trăsurilor? Este mașina un lux sau o necesitate? Cum va arăta mașina viitorului? Sunt prea multe mașini în orașe? Aflăm răspunsul tuturor acestor întrebări de la Daniel Haralambie, realizatorul emisiunii „Hobby pe 4 roți” și al rubricii „Autoblitz” la Radio Constanța.
O zi specială pentru cei care iubesc mașinile și mai ales pentru cei care le folosesc!
Daniel Haralambie – Automobilul are o zi de naștere așa cum avem noi toți! Aceasta este stabilită astăzi, pe 29 ianuarie, pentru că în 1886, inginerul german Karl Benz a inventat un dispozitiv mecanic, denumit Motorwagen, pentru care a primit un brevet imperial pentru a putea fi exploatat oficial. Tânărul inventator german de atunci, s-a și prezentat pe străzile orașului Mannheim, cu ciudata sa construcție pe trei roți, în care se puteau cocoța, efectiv, doi călători. Automobilul demara greu, scotea un fum infernal și un zgomot de nedescris. Pentru a porni, acesta trebuia încălzit cu apă fierbinte mai întâi, iar apoi, în timp ce șoferul manevra pornirea, vehiculul trebuia împins până când pistoanele sale ajungeau să funcționeze singure. Marea performanță a automobilului era viteza pe un drum drept, una foarte mare atunci! Atingea 16 km/h. Am evoluat și putem să-l numim, așadar, pe Benz un adevărat deschizător de drumuri, pentru că el este inventatorul automobilului în accepție modernă. 134 de ani de tradiție automobilistică în lume.
Cum a fost primit automobilul într-o perioadă a cailor și a trăsurilor?
Daniel Haralambie – Cum la putere atunci erau calul și trăsura, iar schimbarea nu este întotdeauna bine primită, trebuie să spunem că la prima prezentare publică a acestui prim vehicul despre care vă spuneam că scotea mult zgomot și mult fum, stră-străbunicul mașinii moderne, a speriat calul măcelarului care tocmai descărca materia primă a magazinului și a luat-o la goană, răsturnând produsele din căruță și rănind vizitiul. O primire nu foarte plăcută.
Cred că nici proprietarii de cai de trăsuri nu erau prea încântați de concurență, până la urmă!
Daniel Haralambie – Deloc încântați! Ne gândim la faptul că schimbarea, întotdeauna, trebuie să însemne o renunțare și ei renunțau la călătoria cu calul și cu trăsura, o călătorie care a durat chiar secole.
Iar acest fapt le aducea proprietarilor venituri substanțiale și importante! Să facem un arc peste timp. Unde se vede zeul automobil în următorii ani?
Daniel Haralambie – Zeul automobil ne va duce către automobilul electric pe care ni-l dorim toți, automobilul prietenos cu mediul, dar în același timp nu trebuie să uităm și de vehiculele autonome, de vehiculele fără șofer, pentru că toți specialiștii previzionează că automobilul fără șofer, automobilul ride-sharing, automobilul prin care vom putea împărți o călătorie, ne va duce din punctul A în punctul B, cu o simplă comandă verbală, fără a fi nevoiți să conducem, fără a fi nevoiți să riscăm în trafic cu o greșeală. El va avea senzori și fel și fel de camere și fel și fel de dispozitive, de programe. Ne va putea transporta din punctul A în punctul B în maximă siguranță.
Va fi transportul cu mașina unul pur electric?
Daniel Haralambie – Automobilul electric are latura lui și rolul lui în viitorul mașinii, numai că nu trebuie să uităm aici că nu numai el este totul. Sunt automobilele hybrid și, în același timp, automobilele pe surse neconvenționale de energie, acele automobile pe gaz natural, știute fiind că emană o cantitate mult redusă de noxe. Asta ne face să devenim mai prietenoși cu mediul, să respirăm un aer mai curat și să nu uităm că sunt foarte multe țări care au adoptat acest stil de trafic în care permit numai mașinilor electrice sau numai mașinilor care poluează foarte puțin, accesul!
Să vorbim și despre orașul Constanța! Avem mașini prea multe? Avem suficiente străzi? Văd că fiecare familie are o mașină, două, trei!
Daniel Haralambie – Desigur, aici intervine doar părerea mea personală, de pasionat al mașinilor, și spun că traficul constănțean este unul destul de alert. Să nu uităm că vara primim aproape un milion de vizitatori, din care mare parte, vin cu mașina. Nu este un trafic fluent. Nu avem suficiente străzi care să primească tot acest număr de mașini, dar cu disciplină rutieră, cu respectarea legilor, ne putem înțelege și putem continua călătoria noastră fără probleme.
În 2020, este mașina un lux sau o necesitate?
Daniel Haralambie – Nu numai din 2020. Probabil că de o vreme lungă încoace, automobilul ne poartă, nu numai din punctul A în punctul B, ne rezolvă și ne ajută la sarcini pe care noi le avem zilnic – de a ne hrăni familia, de a ne duce copiii la educație, de a ne distra, de a ne plimba. Ne putem folosi de el în călătorii. Ne putem folosi de el în orice alt loc în care intervine distanța și nu ne este chiar la-ndemână.
Ne este prieten apropiat și scutim foarte mult timp avându-l în preajma noastră și folosindu-ne de el.
Daniel Haralambie – Sfatul nostru rămâne unul, totuși, constant, indiferent de numărul de mașini – Conduceți prudent!
La mulți ani, automobilului!
Realizator – Larisa Calistru / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – wikipedia.org