Subiectul pensiilor speciale a provocat controverse în societate
Publicat de ,
28 ianuarie 2020, 17:55
Mai multe categorii profesionale din România ar putea să rămână fără așa-numitele pensii speciale, după ce Camera Deputaților a adoptat, astăzi, în calitate de for decizional, o inițiativă legislativă în acest sens.
Este vorba despre parlamentari, magistrați și funcționari publici cu statut special. Rămân cu pensii speciale, însă, militarii, polițiștii și artiștii.
Subiectul a provocat controverse în societate, iar Sorin Ioniță, președintele Expert Forum, spune că există categorii profesionale pentru care acordarea pensiilor speciale este justificată.
„Există anumite profesii unde, e clar, din cauza efortului fizic, a biologiei umane, ai limitări. Nu poți face acea profesie până la vârsta legală de pensionare, ca toți ceilalți colegi de generație. De exemplu, militar într-un front de luptă! Este evident că, dacă ești contabil, poți să activezi ca bărbat, până la 65 de ani, dar ca să lupți efectiv, fizic, pe front, e mai greu la 60 și ceva de ani. Sau dacă ești balerin la opera de stat nu vei putea dansa măvar la 50 de ani cum o făceai la 20 de ani“, a declarat Sorin Ioniță.
În aceeași măsură, există și domenii unde pensiile speciale nu sunt oportune, mai crede Sorin Ioniță:
„Au început să se dea pensii speciale și categoriei x, și categoriei y, că au avut restricții, cum ar fi funcționarii publici, care nu au voie să facă activități comerciale…Magistrații nu au voie să facă activități comerciale de-a lungul vieții profesionale. Da, dar pentru asta ei sunt compensați deja cu un salariu mai mare, care va genera o pensie mai mare. Ca să spui, ca magistrat, că tu nu mai poți activa după vârsta de 50 de ani, din motive biologice, când vedeți că la Curtea Supremă a Statelor Unite sunt o grămadă care au peste 80 de ani…“.
Proiectul a fost adoptat cu o largă majoritate, dar există și posibilitatea ca legea să fie atacată la Curtea Constituțională.