Care sunt drepturile muncitorilor români care lucrează în străinătate și suferă accidente de muncă
Publicat de Doina Sirbu, 27 ianuarie 2020, 15:44
Foarte mulți români își câștigă pâinea în străinătate – cei mai mulți, în state membre ale Uniunii Europene. Uneori, intervin și accidente de muncă. Chiar dacă legislația europeană este armonizată, regulile pot să mai difere. Ce drepturi au, în aceste circumstanțe nefericite, muncitorii români? Cine plătește cheltuielile medicale? Unde pot cere ajutor, în caz de nevoie?
Specialiștii spun că există două mari categorii de muncitori români care activează în străinătate: cei care lucrează pentru un patron străin și cei care sunt angajații unei firme din România, dar sunt trimiși să lucreze peste graniță. Diferența este importantă. Cu mai multe explicații a venit șeful adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța, Marian Becheanu.
Marian Becheanu: Mai întâi, cetățeanul român care devine salariatul unui angajator străin, dintr-un stat membru sau nemembru al Uniunii Europene. Categoric, el trebuie să respecte regulile de acolo, este salariatul statului respectiv, noi nu avem nici un fel de competență în a face verificări în ceea ce-l privește pe el și pe angajatorul respectiv. Dacă vorbim despre un angajator român care desfășoară activități pe teritoriul altor țări, lucrătorii români vor beneficia de aceleași drepturi ca în țară. Cercetarea se face la fel ca în cazul unui eveniment produs pe teritoriul țării.
Ce se întâmplă în cazul în care un muncitor român suferă un accident și ajunge la spital?
Marian Becheanu: Zilele de spitalizare sunt contorizate, iar statul respectiv întreabă statul român dacă este un accident de muncă și, atunci, spitalizarea se plătește din Fondul de Asigurare la Risc Profesional. Dacă nu este un accident de muncă, atunci, prin fondurile de sănătate publică, se plătesc zilele de spitalizare. În cazul urgențelor, acestea sunt asigurate fără probleme de statul străin și, ulterior, se achită toate cheltuielile.
În situația în care cetățenii români ajunși în străinătate constată că sunt supuși unor condiții periculoase, cui se pot adresa? Mai poate ITM să îi ajute de la sute sau mii de kilometri depărtare?
Marian Becheanu: Este mai dificil pentru că, în funcție de stat, de organizare, diferă lucrurile. Oricum, Consulatul și Ambasada pot să ofere niște informații, sprijin. Apoi, cred că este un lucru elementar ca, în momentul în care dorești să te angajezi în străinătate, să te interesezi în avans și să ai informații despre modul în care te poți adresa unor instituții ale statului.
Există și posibilitatea încheierii unor polițe individuale de asigurare pentru risc de accident profesional, însă unii asiguratori refuză să ofere astfel de servicii, pentru că riscă să piardă foarte mulți bani.
Realizator – Bogdan Comșa / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – unsplash.com