INTERVIU | Cum alegem încălțămintea potrivită? Răspunde Adelina Petre, producător de profil
Publicat de , 26 ianuarie 2020, 10:19
Încălțămintea ne poate fi un aliat de nădejde, dar și un inamic. Ne poate compromite sănătatea și frumusețea picioarelor atunci când nu ținem cont de anumite reguli. Cum alegem încălțămintea potrivită? Ce se poartă în anul 2020? Se mai caută încălțămintea autohtonă? Ne lămurește Adelina Petre, producător de încălțăminte românească, într-un interviu realizat de Larisa Calistru.
Cum să alegem încălțămintea potrivită?
Adelina Petre: Aș dori ca toată lumea să înțeleagă că încălțămintea potrivită este un pic mai lejeră, să nu îți strângă piciorul, să existe un pic de spațiu în față, ca să îți fie comodă pe parcursul zilei.
Ce model ar trebui să alegem? Ținem cont de evenimentul la care participăm?
Adelina Petre: Desigur, contează și evenimentul la care participăm, dar e bine să avem și încălțăminte din piele naturală. Și pentru evenimente și pentru viața de zi cu zi. Piciorul s-ar simți mult mai comod în piele naturală deoarece respiră și calapoadele sunt mult mai comode. Diferența de preț dintre încălțămintea de piele și cea din imitație de piele este infimă, de accea consider că trebuie să alegem calitatea, adică încălțămintea din piele, care îți conferă calitate și confort. Și te ține și mai mult timp.
Ai o afacere. Cum a început totul?
Adelina Petre: Eu sunt de zece ani pe piața cu încălțăminte, soțul meu este de 20 de ani. Eu am intrat mult mai târziu în afacere, am ales să mă implic pentru că m-am îndrăgostit de pantofi și mi-a plăcut extraordinar de mult ceea ce fac. Este o muncă foarte grea, pentru că a fi producător nu înseamnă doar a face pantoful. Înseamnă a cumpăra materialele, a face pantoful, a încerca să le faci pe plac oamenilor, să fie cât mai comode, să se poată bucura oamenii de ele. Și atunci, noi producătorii muncim de 3 ori mai mult. Cei care importă încălțămintea o iau și o vând. Noi până o aducem ca produs finit muncim mai mult. Avem un atelier micuț la Pitești, în care toți oamenii lucrează manual. Suntem 7 oameni: unul croiește manual, sunt două fete la cusut, după cusut se trage încălțămintea pe calapod (avem aici 2 băieți), după care iese produsul, stă pe calapod și apoi îl finisăm. Perioada în care se produce o pereche de încălțăminte depinde și de complexitatea produsului : o zi, două sau trei, pentru că sunt anumite materiale care trebuie să se închege mai bine și atunci trebuie să stea mai mult timp pe calapod.
Se mai caută încălțămintea românească?
Adelina Petre: Eu zic că da. Păcat că mai suntem foarte puțini care mai facem lucrul acesta, cam un sfert dintre cei care aveau această îndeletnicire au supraviețuit vremurilor. Încălțămintea românească nu se compară cu nimic altceva, pentru că materialele și atenția pe care le folosim contează.
Participi la diverse târguri în țară, acum ai venit la Târgul de Încălțăminte de la Constanța. Din ce ai observat, ce preferă doamnele, domnișoarele și chiar domnii?
Adelina Petre: Preferă încălțămintea comodă, indiferent că este de ocazie sau de zi cu zi. Contează și aspectul, dar contează foarte mult să te simți bine în ea, să poți rezista o zi în ea. Dacă alegem să ne cumpărăm o încălțăminte din piele naturală, recomand să fim foarte atenți să fie căptușită și în interior cu piele naturală, pentru că acel sintetic sau pielea ecologică ne va crea un disconfort la picioare, pentru că îți va aluneca piciorul, îți va transpira foarte tare, iar pe parcursul zilei îți va și mirosi, deci sunt mai multe aspecte de care trebuie să ținem cont. E ideal să probăm mai multe perechi înainte de a achiziționa încălțămintea, pentru că doar așa ne dăm seama care ni se potrivește.
O creatoare de modă ne-a spus că albastrul este culoarea anului 2020. Cum stăm la capitolul încălțăminte?
Adelina Petre: Da, albastrul este culoarea anului, dar la încălțăminte nu este chiar ca la haine. Încălțămintea pe care o iei vrei să o porți la mai multe haine, și atunci încerci să nu te condiționeze neapărat. O bluză, o pereche de pantaloni pot fi albastre, dar încălțămintea vrei să o porți și la o bluză roz, și la una verde, și atunci îți iei ceea ce îți place și să ți se asorteze cu ce ai în garderobă.
Când eram copil, mama îmi spunea: trebuie să îți cumpăr pantofi roșii pentru că ai și poșeta și rochița roșie. În 2020 mămicile mai spun așa?
Adelina Petre: Mămicile spun asta, dar fiicele nu le mai ascultă, pentru că în 2020 nu se mai asortează nici poșeta, nici pălăria cu încălțămintea. Iar acum, iarna, când avem noaptea temperaturi de minus 3 sau 5 grade și ziua plus 10-15 grade Celsius, optăm și alegem ghetuțe și botine cu piele în interior. Nu dai greș cu ele, încălzesc piciorul și nu dai greș cu ele.
Ce culori purtăm la încălțăminte în acest an?
Adelina Petre: Bej. Mai multe nuanțe de bej pentru că vine vara – galben, se poartă și culorile tari (albastru, roșu), dar în general bej. Și mai ales de anul acesta se poartă albul, mai mult decât în alți ani. Tocul poate fi pătrat sau fermn, fiecare după cum preferă. Tocurile se caută din ce în ce mai rar, doar pentru seară.
În istorie, primii care au purat tocuri au fost bărbații. În vremurile noastre, domnii vă solicită încălțăminte înaltă?
Adelina Petre: Nu. Pantofii domnilor trebuie să aibă un pic de toc, dar nu mai mult de 2-3 centimetri.
În finalul interviului nostru, te rog să faci câteva recomandări pentru doamnele și domnișoarele care ne ascultă…
Adelina Petre: Încercați pe cât este posibil să cumpărați pantofi din piele naturală, căptușiți cu piele naturală în interior, pentru că sunt foarte comozi și pentru că ajută la sănătatea picioarelor dumneavoastră. Un efort pe sezon ca să îți cumperi o pereche de pantofi de calitate este binevenit.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – Radio Constanța