INTERVIU | Cornelia Calaidjoglu, scriitoare: „Pasiunea mea pentru scris a început încă de pe băncile școlilor”
Publicat de Doina Sirbu, 18 ianuarie 2020, 09:34
Cornelia Calaidjoglu din Mangalia și-a lansat anul trecut, în luna noiembrie, la Târgul „Gaudeamus”, volumul „Floare albă” de proză scurtă, iar în această lună îi vor apărea alte două volume: „Mesaj ceresc” și „The bride from the Dephs” (Mireasa din adâncuri), ambele la Editura „Universe” din SUA (versiune în Engleză dar și în Limba Română).
Scriitoarea mai are în lucru o operă: „The voice from the Grave”, cu publicație în limbile Franceză și Engleză (în SUA) și în Limba Română la Editura „Coresi”. Despre pasiunea pentru scris a vorbit, la Interviul dimineții, realizat de Larisa Calistru.
Cornelia Calaidjoglu: Pasiunea mea pentru scris a început încă de pe băncile școlilor, eram foarte curiosă, despicam firul în patru, când era vorba de metafore, căutam în dicționar ca să pot interpreta sensul exact al fiecărui cuvânt. Prin liceu, domnul profesor de Limba Română ne-a spus că cine învață într-o săptămâna „Luceafărul” pe de rost va primi nota 10, iar eu am reușit să recit și să învăț această capodoperă. După decesul tatălui meu, la vârsta de 23 de ani, am avut prima încercare literară și vedeam că pot să depășesc limitele normalului. Am scris o povestire, dar nu am avut curajul să o public. Simțeam talentul că există, dar nu venise încă momentul să izvorască. Debutul meu literar a avut loc mult mai târziu, la Editura „Coresi” din București, iar lansarea am avut-o pe 20 noiembrie 2019 la Târgul „Gaudeamus”: volumul „Floare albă” de proză scurtă. Până atunci mai scrisesem trei cărți: „Mesaj ceresc” (care sunt o revelație). Sunt scrise în genul „Apocalipsa” lui Ioan și „Comedia Divină” a lui Dante Alighieri, în viziunea mea l-am văzut pe Dumnezeu. Eu terminam cartea pe 4 septembrie 2019, data la care este pomenit Moise de Biserica Creștină, singurul om care l-a văzut pe Dumnezeu. Următoarea carte: plecam spre Fundata (Brașov), m-am cazat la Câmpina și pentru că nu cunoșteam zona am pus pe GPS să ajung la hotelul unde îmi făcusem rezervarea. Și el m-a adus la un lac, adică mi-a rătăcit drumul. Într-un final reușesc să ajung la hotel, mă cazez, și pentru că urma să stea copilul meu o săptămână în tabără, fiind plictiseală, am zis să merg până la Ploiești, am pus tot pe GPS și am ajuns…tot la lac.După ce iau copilul din tabără, și dau căutare spre București pentru a veni acasă la Constanța, GPS-ul mă rătăcește din nou în același loc. Intru pe Google pentru a vedea de ce se întâmplă toate acestea. Și văd că lacul are o legendă: Lacul miresei din Câmpina, care spunea că o tânără din sat a fost vândută de tatăl ei unui boier în vârstă și bogat, deși ea iubea un băiat din sat. Plec la Câmpina, mă așez la lac pe o bancă și îmi întreb muza, în viziunea mea: Ești acolo? Și ea mi-a răspuns: DA. Mi-a povestit ce s-a întâmplat, am notat ideile principale pe care le-am dezvoltat apoi acasă. Să vă zic cum am ajuns și la editura din America. Mă uitam pe mail, urma să primesc să dau bun de tipar pentru cartea mea „Floare albă” proză scurtă, ca să intre la subtipar. Deasupra adresei lor de mail îmi apare o altă adresă de publicitate și involuntar am apăsat. În 10 minute am fost sunată din America și am semnat un contract. Săptămâna aceasta va ieși de sub tipar în Limba Engleză și în două săptămâni va apărea și varianta în Franceză. Mi-au zis că scriu ca Shakespeare, că povestirea este în esență stil tragedie, ca „Romeo și Julieta” și că este foarte interesantă, simbolică și unică. Mi-au zis că pot crea personaje tridimensionale și sfatul lor a fost să încerc să scriu scenarii de film.
Ce alte planuri mai aveți?
Cornelia Calaidjoglu: Să fac film. Acum scriu o carte intitulată „Vocea din mormânt”. Este scrisă în genul „Războiul stelelor”, este povestea de dragoste dintre un medic estetician și o tânără. Era căsătorit și nu accepta propunerile fetei, deși ea îl iubea. Din cuza suferinței, tânăra a devenit medium, s-a conectat la mama decedată a acestuia, cerându-i să o ajute.
Realizator – Larisa Calistru / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – Larisa Calistru, arhivă personală