CONSTANȚA: UZPR, la ceas aniversar – FOTO
Publicat de Doina Sirbu, 18 ianuarie 2020, 15:24
Pe 11 ianuarie 1919 era înființată Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR). Cu această ocazie, la Constanța a avut loc Adunarea Generală a Filialei Dobrogea a UZPR, în cadrul căreia filiala constănțeană a primit medalia de aur și placheta cu ocazia celor 100 de ani de activitate. Mai mult decât atât, au primit diplome și câțiva oameni de presă de la malul mării, printre care se numără: Aurelia Lăpușan, Ion Tița Călin, Traian Brătianu, dar și managerul Radio Constanța, Daniel Sîrbu.
Președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, i-a spus, cu ocazia aceasta, redactorului Radio Constanța, Cristina Iliuță, că susține în continuare ca data de 28 iunie să fie declarată Ziua Jurnalistului Român.
2020, ce provocări are pentru Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România?
Doru Dinu Glăvan – În primul rând sunt provocările împlinirii a 100 de ani. Centenarul acesta crează alte provocări. Trebuie să ducem mai departe ce am făcut bun în 2019. Convorbiri jurnalistice, promovarea valorilor mari din presa românească din toate timpurile, până la cele prezente. Ar fi un punct de vedere pe care îl urmărim. Trebuie să ne gândim că Trianonul este o problemă importantă pentru noi, jurnaliștii, care putem să avem o atitudine ca nu cumva să se poată ciopârți această țară, ceea ce poate să fie un lucru real. Trebuie să fim forte atenți, pentru că noi aici suntem de multe mii de ani. Va trebui să ne ocupăm de organizarea Adunării Generale ca să se aleagă un președinte la Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, cu candidatură, cu plan managerial și în 14 martie să se voteze și atunci, acolo, la acea adunare, președintele care va fi va prezenta toate proiectele pentru 2020.
Domnule președinte, dvs. susțineți în continuare ideea să avem 28 iunie, Ziua Jurnalistului Român.
Doru Dinu Glăvan – În exclusivitate, 28 iunie, să fie declarată de Parlament, precum inițiativa care a fost în pragul aprobării – 28 iunie, Ziua Ziaristului Român, ziua în care în 1883, Eminescu, după ce a publicat în „Timpul”, în aceeasși zi un material despre libertatea presei, coincidența a făcut ca după o oră și jumătate să fie pus în cămașă de forță și să fie dus la doctorul Șuțu și atunci a fost considerat nebun sau un tip care nu este acomodat timpurilor noastre. Este o zi canonică, nu de sărbătoare, dar trebuie să o cinstim, pentru că Eminescu a dat și calitatea aceasta în breaslă, de ziarist. El este primul ziarist al României și ca forță, rămâne cel mai puternic ziarist și din zilele noastre.
Realizator – Cristina Iliuță / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – Cristina Iliuță