Comunitatea armenilor se pregătește pentru sărbătorile de iarnă
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 5 ianuarie 2020, 14:02
Credincioșii sărbătoresc mâine Crăciunul și Boboteaza, datină care este păstrată din primul secol al creștinismului. Tradițiile sunt respectate cu grijă, armenii primesc colindători, merg la biserică și petrec în familie. Cum decurg pregătirile de sărbătoare am aflat la Interviul dimineții de astăzi de la Anaid Tavitian, membră a comunității armene din Dobrogea, cunoscut scriitor și teatrolog.
Anaid Tavitian: „ Astăzi, în Ajunul Crăciunului, în casele armenilor din Constanța sunt gata pregătirile pentru praznicul Nașterii Domnului. După liturghia din această seară, copiii comunității se vor bucura, primind cadouri de la Moș Crăciun. Tot astăzi, așa cum i-am obișnuit pe membrii comunității noastre și nu numai, Uniunea Armenilor, sucursala Constanța, oferă tradiționalul concert de Crăciun, care anul acesta va avea loc la ora 13, într-o sală a Colegiului de Arte Regina Maria și la care invitații noștri de seamă vor fi Corala Armonia și un tânăr și talentat pianist armean, Aram Niță. Pe lângă Nașterea Domnului, pe 6 ianuarie sărbătorim și Boboteaza, astfel încât mîine dimineață, la Biserica Sfânta Maria din Constanța, va avea loc slujba dedicată acestui mare praznic, după care se va sfinți apa pe care enoriașii o vor duce acasă. Tot mâine, un grup de tineri din comunitatea noastră (ca în fiecare an), ne va colinda și ne va aduce vestea Nașterii Domnului Isus Hristos. Colindul este foarte frumos și se cheamă Avedis, este un colind tradițional armenesc. După aceasta, ne așezăm familia, prietenii la masă și vom gusta din bucatele tradiționale pe care deja gospodinele le-au pregătit și care nu lipsesc niciodată de pe masa unui armean, este vorba despre binecunoscutul anușabur, un preparat foarte gustos dar și foarte consistent care conține grâu fiert, fructe uscate, nuci și scorțișoară. Apoi avem supa de colțunaș umplută cu carne, avem și katala, care este o turtă sărată preparată cu unt și de asemenea harissa, deci este o masă îmbelșugată, consistentă, gustoasă. Este un prilej de bucurie, este un prilej ca familia și prietenii să fie alături și să se bucure de această mare sărbătoare, de a depăna povești, amintiri, de a ura Hristos s-a născut și ni s-a arătat. Tinerii vin să-și aducă prinosul de recunoștință și de afecțiune seniorilor familiei, care îi răsplătesc după obicei, cu bani, cu fructe, cu bucatele tradiționale.”
Realizator – Larisa Calistru