Noul an vine cu bani mai mulți pentru câteva categorii de români
Publicat de Doina Sirbu, 3 ianuarie 2020, 14:08
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a crescut de la începutul anului la 2230 de lei, față de nivelul anterior de 2080 de lei. Creșterea este 7,2% față de luna decembrie 2019 și a venit după negocieri îndelungate între Guvern, patronate și sindicate. Pentru cei cu studii superioare nu a intervenit nicio modificare și se păstrează nivelul de 2350 de lei lunar. Liderul BNS (Blocul Național Sindical), Dumitru Costin, crede că se putea mai bine și spune că autoritățile au respins propunerea sindicatelor care ar fi permis o creștere puțin mai mare și ar fi deschis alte perspective pentru românii plătiți la limita de jos a grilei de salarizare.
„Un pic peste 100 de lei net față de propunerea lor de 83 de lei net. Și am spus: dacă nu putem să facem acum un salt mai mare în ceea ce privește creșterea salariului minim, atunci BNS vă propune ca să avem această creștere de un pic peste 100 de lei net pe salariul minim, dar să ne asumăm într-un acord tripartit – Guvern – patronate – sindicate, un calendar de a aduce raportul dintre salariul minim pe economie și salariul mediu pe economie, la cel puțin 50%. Pe noua variantă, acest raport, în loc să se apropie de 50%, se depărtează. Ne ducem undeva la 40.2%”a declarat Dumitru Costin.
Tot de la 1 ianuarie au crescut și indemnizațiile și pentru beneficiarii legii 189/2000. Este vorba despre deportații în lagăre de concentrare sau ghetouri și persoanele refugiate, strămutate sau expulzate. Astfel, pentru deportați și pentru cei privați de libertate în lagăre, creșterea este de la 400 la 700 de lei pentru fiecare an în care au fost deportați sau deținuți în lagăre. Pentru cei refugiați, strămutați sau expulzați în altă localitatea, majorarea este de numai 50 de lei, adică de la 250 de lei, la 300 de lei pe lună pentru fiecare an în care au avut de diferit în modul descris.
După mai multe discuții și ezitări, Parlamentul a votat în decembrie trecut creșterea alocațiilor pentru copii, mai exact, dublarea acestora. Măsura intră în vigoare la data de 1 a lunii următoare celei în care va fi publicată în Monitorul Oficial și după promulgare. Conform textului de lege votat, alocația pentru copiii până la 2 ani, crește la 600 de lei, la fel și alocația pentru copiii cu dizabilități. Pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani, alocația se majorează până la nivelul de 300 de lei. În plus, conform unui alt act normativ publicat deja în Monitorul Oficial, alocațiile trebuie corectate din acest an și cu rata anuală a inflației din anul precedent, care, în 2019 a fost de aproape 4 procente.
Realizator – Bogdan Comșa / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – arhivă