CONSTANȚA: Mai multe farmacii, dar mai puține medicamente
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 30 decembrie 2019, 12:49
Avem tot mai multe farmacii, dar în ele se găsesc tot mai puține medicamente. Semnalul de alarmă este tras de președintele Colegiului Farmaciștilor din Constanța, Vasile Rizea, care spune că lipsesc foarte multe tratamente pentru diverse afecțiuni.
Cauzele sunt regulile de etichetare valabile în toată Comunitatea Europeană, dar mai ales taxa de clawback impusă producătorilor. Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că au identificat soluții pentru revizuirea taxei, iar un memorandum ar putea fi semnat în curând cu asociațiile producătorilor de medicamente.
Aproape 2.500 de medicamente au dispărut, în ultimii ani, din farmaciile din România. De la vaccinuri până la tratamente pentru afecțiuni oncologice, acestea nu mai sunt aduse de producători în țara noastră. Cauzele ni le spune președintele Colegiului Farmaciștilor din Constanța, Vasile Rizea:
”Marea problemă actuală este lipsa de medicamente de pe piață, foarte multe medicamente nu se găsesc la distribuitori. Sunt două cauze: una ar fi serializarea medicamentelor, adică fiecare cutiuță când pleacă din fabrică trebuie să aibă o serie care se urmărește până la pacient, ca să se elimine eventualele falsuri de medicamente si, cel puțin la noi în România este taxa clawback, pe care o plătesc producătorii pentru medicamentele. Suma pe care trebuie să o plătească producătorii crește an de an și mulți au zis că își vor retrage produsele de pe piața din România.”
Taxa de clawback aplicată producătorilor de medicamente a ajuns în acest moment până la 30%. Premierul Ludovic Orban recunoaște că procentul pune o presiune uriașă pe companii și a cerut ministrului Sănătății să vină cu o soluție. În ședința de Guvern de vineri seară a fost adoptată o ordonanță de urgență referitoare la medicamente, dar problema taxei a rămas.
Ludovic Orban, premierul României: ”Prin acest act normativ, nu facem decât să mărim plafonul pentru medicamente compensate și gratuite, dar nu reglementează o diferențiere a clawback-ului între medicamente. Dacă nu creăm o plafonare, riscăm să se ducă clawback-ul la puncte în care se întâmplă ce se întâmplă de ani de zile, și anume se retrag medicamente de pe piață.”
Ministerul Sănătății susține că au fost identificate soluții pentru revizuirea taxei și că a propus un memorandum asociațiilor producătorilor de medicamente care va fi semnat în curând. Până atunci, singurii care au de suferit sunt pacienții care nu își găsesc tratamentele în farmacii.
Reporter – Cătălina Radu / Foto – Arhivă