30 de ani de la Revoluție | Cum se desfășura transportul în comun din Constanța în vremea comunismului
Publicat de , 22 decembrie 2019, 15:39
Mijloace de transport mari, dar totuşi neîncăpătoare. Aşa se poate caracteriza transportul în comun din Constanţa, înainte de Revoluţie.
Florea Chelu este acum şef de autobază la societatea CT Bus şi îşi aminteşte cum era în acele vremuri: „Aveam autobază de călători unde aveam numai și numai autobuze, aveam două coloane de transport pasageri, o coloană la Năvodari, care asigura transportul la Midia și toată zona Năvodariului – Lumina, Ovidiu și fixurile care se asigurau din capetele de linie. Și o coloană la Mangalia, care asigura transportul în zona Mangalia, asigura legătura între orașul Mangalia și stațiuni, între Mangalia, Pecineaga și Moșneni, și între orașul Mangalia, 2 Mai și Vama Veche“.
Din cauza aglomeraţiei, erau angajaţi şi aşa-numiţii împingători. „Deși aveam mijloace de mare capacitate, pentru că toate troleibuzele erau articulate cu burduf, tramvaiele aveau trei corpuri, în zona industrială se muncea 24 de ore din 24…În acea perioadă, aveam angajați la corpul de control oameni cărora noi le spuneam împingători. În cazul în care nu puteau să închidă ușile, efectiv împingeau călătorii“, își amintește Florea Chelu.
Destul de greu se descurcau şi cei care lucrau la tramvaie, spune Adrian Suciu, un fost vatman. „Având în vedere carcateristicile tehnice ale tramvaiului, conduceam un vagon, avea trei corpuri, cinci uși, capacitatea de transport era mare, deci volumul de călători absorbit era destul de mare, dar având în vedere că se lucra 24 din 24, cel puțin la orele de vârf ne era foarte greu să preluăm întregul volum de călători. Se pleca uneori chiar și cu ușile deschise din stație“, își amintește Adrian Suciu.
După Revoluţie, transportul în comun a suferit numeroase modificări, printre care și decizia municipalităţii din Constanţa de a renunţa la transportul în comun electric, mult mai ecologic decât cel actual.
Redactor – Adrian Băncilă / Foto – Albumul „Istoria transportului public în municipiul Constanța“