TULCEA: Numărul focarelor de pestă porcină africană, în scădere
Publicat de , 17 decembrie 2019, 09:18
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea a înregistrat anul acesta 15 focare de pestă porcină africană (PPA) în gospodării private, comparativ cu cele peste 600 semnalate în cursul anului trecut, a anunţat, marţi, directorul instituţiei, Mitică Tuchilă.
El a spus că unul dintre cele 15 focare de PPA este activ în comuna Izvoarele şi va fi stins până la finalul lunii. Alte aproape 20 de focare au fost semnalate anul acesta la mistreţii morţi şi vânaţi de agenţii ecologi şi inspectorii Direcţiei Silvice.
„Am avut o strategie de a securiza judeţul periferic şi de a păstra partea de mijloc indemnă. Strategia a dat roade şi mai avem peste 12.000 de capete de suine în judeţ, ceea ce face ca sacrificarea tradiţională să se întâmple“, a declarat, pentru AGERPRES, Mitică Tuchilă.
Conducerea DSVSA a precizat că doar una dintre fermele afectate anul trecut de PPA a primit autorizaţie pentru repopulare, iar acţiunea s-a realizat la jumătate din capacitatea complexului, ca urmare a deciziei conducerii fermei.
„După stingerea focarelor, am avut solicitare din partea unei exploataţii cu o capacitate de 2.000 de capete de a relua activitatea. În ferma din satul Garvăn s-au introdus porci santinelă, s-au recoltat probe de sânge, s-au efectuat probe de laborator, iar în cele din urmă societatea a optat să populeze la jumătate din capacitate“, a mai spus directorul DSVSA.
Cele peste 600 de focare de pestă porcină africană înregistrate anul trecut în judeţul Tulcea au apărut după ce, în perioada aprilie-mai, aproximativ 300 de mistreţi, purtători ai virusului, au trecut Dunărea din Ucraina în România. Toate fermele comerciale de creştere a porcilor au fost afectate, iar jumătate din efectivele de suine deţinute în anul precedent de populaţie au fost sacrificate, din cauza virusului.
Situaţia zootehniei din judeţ este considerată de autorităţi îngrijorătoare în contextul în care există riscul apariţiei pestei micilor rumegătoare şi a gripei aviare, iar, de mai mulţi ani, medicii veterinari încearcă să declare liber judeţul de leucoza enzootică bovină şi anemia infecţioasă ecvină. Demersurile autorităţilor sunt îngreunate de populaţia din Deltă care preferă să-şi crească animalele în semi-libertate.
Sursa – Agerpres / Foto – unsplash.com