30 de ani de la Revoluție | Întrebările așteaptă încă răspunsuri. Interviu cu comandorul în rezervă Ovidiu Mihalache, astăzi, în emisiunea „Atelier urban“
Publicat de , 10 decembrie 2019, 15:30
Studenții de la Academia Tehnică Militară din București nu intraseră în vacanță în acele zile teribile de 20, 21, 22 decembrie, 1989. De obicei, ei primeau permisie doar după data de 29 decembrie, pentru a nu li se înlesni în vreun fel sărbătorirea Crăciunului în familie. Așa că se aflau în cămine și la cursuri.
Ziua de 21 decembrie 1989 a fost teribilă pentru studentul Ovidiu Mihalache de 22 de ani, astăzi comandor în rezervă. A făcut parte din grupul tinerilor care, spre înserat, au fost îmbarcați în autocare, spre a fi duși în Piața Universității, acolo unde se afla Baricada de la Inter. Au așteptat cu teamă comanda de plecare, aproape două ceasuri. Gândul le era la protestatari, printre care ar fi putu fi și rudele lor…
Din fericire, comanda nu a mai venit, au rămas să păzească unitatea.
S-ar fi spus că fuga dictatorului, pe data de 22 decembrie, va aduce multă bucurie dar și liniște. După starea de euforie din primele ore ale prânzului, spre seară, la Academie, la Televiziunea Română, la Radioul Național, au început luptele… Și s-au înregistrat victime…
Ce s-a întâmplat în acele zile în armata română, cu exactitate, știm doar parțial. Au fost reconstituite momente, există acuze, se spune că ar fi fost ordine eronate, iar unii militari vorbesc chiar despre dezinformări oficiale pornite de la vârf, de la centru, și nu din acelea de tip fake-news de la televiziune, ci transmise chiar pe firul roșu al comunicațiilor militare.
„Cine i-a împușcat pe colegii mei, nu pot să vă spun. Oricâte comisii de anchetă s-au făcut nu s-a reușit aflarea adevărului. Interesant este că patru dintre ei, dacă nu mă înșel, au fost împușcați în cap, cu câte un singur glonte. Și aici apar dubiile… Pentru că toți militarii din dispozitivul acela erau la fel de înfricoșați și nu ar fi avut nimeni timp să stea să ochească doar un glonte în cap”, ne-a declarat domnul comandor Ovidiu Mihalache.
Și astăzi își amintește cu emoție și tristețe de acele zile. Revoluția Română i-a creat posibilitatea realizării unor misiuni deosebite. După absolvirea Academiei Tehnice a activat în Marina Militară. A făcut studii de specialitate în Marea Britanie, Germania si Canada, iar apoi a lucrat cu militarii americani în misiuni speciale (clasificate) NATO.
În iarna anului 2005 a fost selecționat prin examen și a fost detașat la Guvernul României, fiind atașat pe lângă Casa Regală. Era timpul accederii noastre în Uniunea Europeană (2007), iar Regele a participat masiv la acest efort și avea nevoie de un ofițer superior, pentru consiliere pe teme militare.
În această seară, comandorul Ovidiu Mihalache este invitatul Stelianei Bajdechi în emisiunea „Atelier urban” de la ora 18.10.