CONSTANȚA: Meseriile mării mai atractive și mai accesibile datorită unui proiect ERASMUS+
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 9 decembrie 2019, 12:38
Meseriile mării devin mai atractive și mai accesibile datorită unui proiect ERASMUS+, implementat la Liceul Economic „Virgil Madgearu” din Constanța, de profesorul de economie Viorica Bucur.
Prima vizită din cadrul proiectului s-a desfășurat la sfârșitul lunii noiembrie la Riposto, în Sicilia, Italia, iar țările participante și partenere în proiect au fost România, Turcia, Italia și Polonia.
Tema abordată de participanți a fost „Blue Jobs”, adică meseriile legate de mare. Pentru realizarea obiectivelor, elevii au participat la activităţi practice şi au vizitat companii în care angajaţii dezvoltă abilităţi şi competenţe ce au legătură cu domeniul marin.
Printre activităţile în care au fost implicaţi elevii participanţi din ţările partenere au fost prezentări celor din Italia, privind practica derulată pe iahturi de lux, navigaţia cu ambarcaţiuni ale Ligii navale din Riposto, activităţi de simulare a unor manevre de navigaţie – la simulator ECDIS (Electronic Chart Display and Information System).
Tot în cadrul proiectului s-a organizat vizitarea companiei Elettra Tlc spa, care se ocupă de instalarea şi mentenanţa cablurilor subacvatice de comunicaţie în Marea Mediterană, o vizită la Institutului Naţional de Fizică Nucleară, în care elevii au primit explicaţii privind studierea şi cercetarea astronomiei cu ajutorul energiei neutronilor, vizite la piaţa de peşte, la ferma de crustacee Yabby, vizitarea unui sat de pescari – Acitrezza şi familiarizarea cu îndeletniciri specifice: pescuit și împletirea plaselor de prins peşte;
Unul dintre obiectivele acestei prime vizite a fost crearea şi adoptarea logo-ului proiectului.
Delegaţia României a prezentat patru propuneri, iar în urma votului dat de participanţi una dintre propunerile ţării noastre a fost desemnată câștigătoare, ne-a declarat coordonatoarea proiectului, profesorul de economie, Viorica Bucur.
Următoarea vizită din cadrul proiectului, va fi în luna martie 2010 în Polonia, apoi în aprilie în Turcia, ca în octombrie anul viitor România să fie gazda proiectului.
Redactor / Foto – Cecilia Pătrăhău