Ascultă Radio România Constanța Live

ATELIER URBAN | Actrița Luiza Martinescu, invitată în studioul Radio Constanța

ATELIER URBAN | Actrița Luiza Martinescu, invitată în studioul Radio Constanța

Publicat de Doina Sirbu, 8 decembrie 2019, 14:42

Invitata ediției de astăzi, 8 decembrie, a emisiunii  Atelier Urban, realizată de Larisa Calistru, a fost Luiza Martinescu, actriță la Teatrul de Stat Constanța.

Larisa Calistru a vorbit cu invitata sa, în cadrul emisiunii, despre locul actorului în societate, carieră, Festivalul ‚‚Miturile Cetății 2019’’, spectacole, dar și despre premierele de la Teatrul de Stat Constanța.

Cum a început pasiunea ta pentru teatru?

Luiza Martinescu – Pasiunea pentru teatru nu a fost neapărat din fragedă pruncie, a venit prin clasa a XII-a de liceu. Ba chiar la momentul în care toată lumea se gândea către o orientare precisă către o facultate anume. Profesorul meu de Limba Română, domnul Antonescu, un renumit profesor în Slobozia, știind de gândul meu de a da la Teatru, mi-a sugerat și mi-a propus să mă pregătească gratuit la Limba Română. Și dintr-un respect pentru părinții mei, care sunt ambii profesori. Și exista o condiție: ca eu să-mi găsesc un profesor care să mă pregătească să dau la Teatru, pe actorie. M-am dus acasă entuziasmată și tatăl meu, un pic dezamăgit cred eu, făcea asemănări între viața de profesor și cea de actor. A considerat că nu este o meserie neapărat de viitor, din care să poți trăi decent și mi-a sugerat să mă reorientez. Am fost ascultătoare, m-am reorientat. Mă pregătisem doi ani să dau la București, la SRI. Cu tatăl meu mă pregăteam la Educație Fizică, cu dirigintele meu (scriitorul Nicolae Stan) mă pregăteam la Filozofie, Matematică învățam cât cuprinde…M-am reorientat spre Constanța. Mi-am dorit să vin la mare, mi-a plăcut marea întotdeauna și am dat aici la Matematică și la Ecologie Marină și Protecția Mediului. Am intrat la amândouă, dar am ales-o pe cea de-a doua, am ales cu sufletul. Greșit, aș spune acum, privind retrospectiv.  În esență era o Facultate de Biologie care m-a îngenunchiat. M-am simțit Cenușăreasa acolo și din frustrări, din lipsă de bucurii, mi-am luat soarta profesională în mâini, nu m-am mai pregătit cu nimeni și în vara anului 2002 am dat singură la Facultatea de Teatru și am intrat la clasa profesorului Liviu Manolache și a Ninei Udrescu. Fără pregătire, fără nimic, am intrat a doua și chiar cu bursă. A fost concurență mare, iar pentru mine a fost o reușită extraordinară, cu atât mai mult cu cât nu investisem în pregătire. Părinții mei au fost surprinși, nu știau că eu voi face pasul acesta, nu știau prea mulți oameni despre intenția mea. Mă pregăteam la momentul acela singură, în cadrul Liceului Sanitar. Acolo stăteam în cămin pe timp de vară, pentru că munceam vara. Nu voiam să mai merg acasă, să stau pe banii părinților. Pedagogul de atunci și-a dorit chiar să mă dea afară din cămin, tocmai pentru că aveam „Blestem de dragoste” al lui Miron Radu Paraschivescu  și-l repetam cu patos într-o sală de clasă. Pedagogului i s-a părut că fac cine știe ce vrăji și mi-a spus că dacă nu încetez o să mă dea afară. A fost așa, o aventură peste care am trecut cu bine și m-am bucurat de facultate.

Dintotdeauna ți-ai dorit să urci pe scenă sau, copil fiind, te-ai gândit și la alte meserii ?

Luiza Martinescu – Când eram copil, întotdeauna mi-a fost teamă de scenă, deși îmi plăcea să intru în tot felul de activități artistice. Dar aveam emoții supraomenești și n-am visat la meseria aceasta de mică. Mi-am dorit să fiu doctor, mi-am dorit să fiu profesor(având exemplul părinților mei).

Îți amintești de primul tău rol ?

Luiza Martinescu – Da, asta și datorită unor poze pe care le-am făcut când eram la grădiniță. Am jucat rolul caprei, în celebra poveste „Capra cu trei iezi”. Eram îmbrăcată într-un costum național și nu aveam mai mult de 4-5 ani. Ulterior, iată cum se scrie viața, să urmez o carieră în zonă. Sunt de 15 ani actriță la Teatrul de Stat din Constanța. Primul rol…cred că am jucat în „Paparudele”, în regia lui Liviu Manolache. Și am mai avut o figurație în „Mamaie în costum de baie”, în timpul studenției.

Cam câte roluri ai avut, ai ținut o evidență a lor ?

Luiza Martinescu – Nu am ținut o evidență,  dar consider că am jucat cam puțin, dacă e să răspund sincer. Multe din visele mele de tânără aspirantă la această meserie s-au cam irosit din cauza multor lucruri care nu au mers cum trebuie. Cel puțin după părerea mea și nu numai a mea, nu au funcționat așa cum trebuie, de ce să mint…Prin urmare, noi, ca tineri actori, nu prea am beneficiat de șansele pe care poate le-au avut alți actori sau alte actrițe de vârsta mea în alte teatre. Aici s-au schimbat foarte multe conduceri și lucrurile au mers în virtutea inerției, dar în dezavantajul nostru, ca actori. Sau al meu, ca să vorbesc despre mine. Cred că până la vârsta aceasta aș fi putut avea mult mai multe roluri. Cred că teatrul ar fi putut beneficia de resursele mele mult mai mult decât a făcut-o până cum. Dar mai este timp, Doamne ajută !

Care rol ți-a rămas cel mai aproape de suflet ?

Luiza Martinescu – Sunt multe roluri, dar cel mai aproape de suflet este cel pe care l-am făcut în „Gaițele”, rolul Wandei Serafim, către care am depus și o pregătire foarte mare la momentul repetițiilor. Am văzut foarte multe filme care au ca temă ceea ce fac eu pe scenă, am citit niște cărți, am luat lecții de tango…Wanda este un personaj interesant, care se regăsește mult în zilele noastre și probabil s-a regăsit în toate timpurile. Este un rol foarte spumos, care creeză în mine niște lucruri către care, la momentul jocului, am nevoie de un soi de pregătire specială în ziua respectivă. Un rol care mi-a produs și mai mare bucurie a fost cel pe care l-am avut în cadrul Teatrului pentru Copii și Tineret și se cheamă „Carmen”. Am jucat „Carmen” de Bizet în regia lui Toma Enache. Mi-a dat o stare și o bucurie extraordinare. Din păcate, nu la mine în teatru. Acesta este cel mai important rol al meu. Spectacolul nu se mai joacă acum, dar să sperăm că se reia, pentru că este absolut extraordinar ca interpretare, vizual, ca muzică și ca dans.

„Gaițele” se joacă de 8 ani pe scena Teatrului de Stat din Constanța și pe mine mă surprinde plăcut fiecare spectacol. De ce crezi că după atâția ani, se joacă tot sold-out ?

Luiza Martinescu – „Gaițele” o să rămână în acest teatru și o să se joace cel puțin 8 ani de-acum încolo, este al tuturor timpurilor acest minunat Kirițescu, are o scriitură universal-valabilă, ca și Caragiale. S-a jucat pe 6 decembrie și mai avem luna aceasta o reprezentație, pe 15. Spectacolul este montat în foarte multe teatre din această țară, am văzut și alte versiuni care nu mi-au produs prea mare bucurie. Cu nume impresionante, într-adevăr, dar făcute într-o altă cheie. Am văzut și versiunea Metropolis, care nu are strălucirea  „Gaițelor” de la Constanța.

Vin Sărbătorile de Iarnă. Ce înseamnă pentru tine Crăciunul?

Luiza Martinescu – Întotdeauna Crăciunul a avut în sufletul meu o foarte mare încărcătură. Este o întâlnire cu familia mea,este o întâlnire cu mine. La sfârșit de an și în timpul Crăciunului îmi fac anumite introspecții, retrospecții, trag linie la sfârșit de an și de cele mai multe ori iau partea plină a paharului și mă bucur de faptul că familia mea este sănătoasă, de lucrurile mici care fac lucrurile mari din viața mea. Crăciunul îl petrec în familie, iar anul acesta am o mare bucurie: familia îmi vine la Constanța și o să petrecem în noua mea casă.

Ai și alte proiecte în care te-ai implicat sau te implici ?

Luiza Martinescu – M-am implicat în teatrul independent din dorința nebună de a juca cu orice chip. Și dintr-o lipsă de răbdare de a aștepta să primesc roluri de la instituția la care activez. Prin urmare, tot acest timp pe care l-am avut liber, l-am folosit în acest sens. Și am fost printre primii care au introdus teatrul independent în orașul Constanța, care nu este neapărat o piață foarte bună pentru zona de teatru independent. Am jucat în baruri, în subsoluri, în tot felul de spații nu tocmai prielnice niște ani buni, tocmai pentru că îmi doream ca noi să ajungem în rândul oamenilor și mai ales al acelora care nu au dorința de a veni la Teatrul de Stat. Am considerat că este momentul ca noi, cei tineri, să ne implicăm și să mergem în rândul lor. Ne-am bucurat de niște momente foarte frumoase. Până la un moment dat, când lipsa resurselor și dezamăgirea că noi trebuia să prestăm artistic și oamenii să mănânce în fața noastră  ne-au făcut să ne oprim. Sigur că au mai apărut și alte trupe, vin de la București o mulțime de alți artiști și s-a ridicat un pic publicul din zona evenimentelor pe scene neconvenționale. Lucru care evident mă bucură și îi lăsăm și pe cei mai tineri (așa cum eram noi odată) să vină și să intre în astfel de spații și să facă niște producții pentru publicul din Constanța.

Greșesc eu sau ai dezvoltat o colaborare și cu copiii instituționalizați ? 

Luiza Martinescu – Aveam niște cunoștințe la un astfel de centru și am cunoscut niște copii de acolo. Am început cu o strângere de fonduri. Venea Crăciunul și voiam ca acei copii  să simtă un strop de bucurie în sufletele lor. Am constatat că mă pricep să strâng bani pentru alții. În evenimente caritabile n-am niciun fel de opreliști în a suna, în a căuta colaboratori, sponsori pentru anumite cauze. Mi-a făcut plăcere să ajut. Apoi am căutat rând pe rând să mă implic în zona de entertainment hotelier.Copiii din centru puteau activa în zona de entertainment ușor, a paradelor, a măștilor și să câștige niște bani care pentru ei sunt foarte importanți. Colaborez și cu Asociația Georgianei Rusu, în proiectele pe care noi le facem cu fonduri de la Consiliul Județean. Avem mai întotdeauna în proiecte câte o persoană sau chiar mai multe din centrul de plasament. Sunt foarte buni pe parte de sunet, pe recuzită, merită să fie promovați.

Fetița ta, Alexia, îți moștenește talentul artistic ?

Luiza Martinescu – Alexia este copilul pe care mi l-am dorit. Are 11 ani, îi împlinește pe 11 decembrie. Este în clasa a V-a și ca să îți răspund la întrebare, cred că moștenește talentul ambilor părinți. Este la Colegiul ‚‚Regina Maria’’ din Constanța pe profilul vocațional. Mai nou face și percuție, începând din clasa a V-a. Are talent în toate zonele, e bună și la pian, și în interpretare, face și volei de un an și jumătate, evident moștenind talentul celuilalt părinte (nota redacției: fostul handbalist Laurențiu Toma). Într-un timp record a devenit căpitanul echipei de minivolei și acum a trecut la speranțe, la clubul Flamingo Volei, antrenor este domnul profesor Viorel Oprea. Deocamdată suntem la momentul experimentelor. Nu-i impun nimic, Alexia este liberă să își aleagă ceea ce-și dorește. Eu susțin tot efortul ei și pe parte muzicală și pe parte sportivă.

Vine la teatru să te vadă în spectacole ?

Luiza Martinescu – O, da! Spre exemplu, a văzut spectacole de 50 și ceva de ori la Teatrul de Stat. Până la doi ani a fost în fiecare duminică (fără excepție) la Teatrul pentru Copii și Tineret. La fiecare spectacol. Deci am văzut de vreo sută de ori Albă ca Zăpda, Capra cu trei iezi. Apoi, de la doi ani mi-am dorit să vină și la mine la teatru, am simțit că este în stare să privească anumite spectacole fără să se miște din sală.

Cum apreciezi ediția din acest an a Festivalului ‚‚Miturile Cetății’’, de la Constanța ?

Luiza Martinescu – Acest festival de teatru ne aduce nouă, ca actori ai Constanței, o mare bucurie și multe și frumoase întâlniri. Este un eveniment atât al nostru, cât și al constănțenilor. Localnicii și turiștii pot beneficia la accesul la spectacolele din cadrul festivalului în mai multe locații. Este frumos să ai o opțiune. Te poți duce în Piața Ovidiu sau la teatru. Sunt întâlniri frumoase cu regizori renumiți, cu regizori tineri sau cu experiență, se face un schimb frumos de informații. Noi suntem implicați și în activități organizatorice, pentru ca  oaspeții noștri din cadrul festivalului să se simtă foarte bine.

Care este cea mai mare bucurie a unui actor?

Luiza Martinescu – Mulți colegi de-ai mei și nu numai, spun că aplauzele reprezintă bucuria lor. Pentru mine însă, aplauzele n-au reprezentat niciodată, dar n-aș ști să răspund de ce. Mi se par prea multe uneori, mi se pare că n-ar fi un gen de răsplată pentru mine. De multe ori mi-am dorit ca spectacolul să se termine acolo unde ia sfârșit ultima replică din spectacol și se închid luminile fără aplauze. Faptul că oamenii stau și ne ascultă și ne susțin în tăcere în tot acest timp pentru mine este suficient. Pentru mine cel mai important lucru este să-mi fac meseria cât mai bine, cât de bine pot la momentul acesta și cu tot sufletul către publicul constănțean și nu numai. Îmi doresc să avem continuitate în acest teatru, să existe permanent motive de bucurie. Atât pentru actorii angajați (actorii care au stat alături de teatrul din Constanța), cât și pentru cei tineri, că și pentru ei ne-am luptat anul trecut, actorii colaboratori, să existe o familie frumoasă care să aibă continuitate. Iar publicul să vină în sălile de spectacole, acolo unde îi așteptăm de fiecare dată. Chiar și în această seară. Nu uitați, de la ora 19.00 se joacă „Memoria apei”.

Cum  fost anul 2019 pentru tine și ce dorințe ai pentru 2020 ?

Luiza Martinescu – Anul acesta a fost unul foarte greu pentru mine din toate punctele de vedere, cu multe încercări. Sper ca anul care vine în viețile noastre, să ne prindă sănătoși, să ne aducă (nu numai mie) liniște, să îmi continui proiectele pe care le am și să le duc la capăt cu bine. În ceea ce privește instituția în care activez, colegilor mei le doresc numai bine, roluri frumoase, să fie armonie și înțelegere, iar publicul să vină la Teatrul de Stat din Constanța cu bucurie și cu curiozitate, dacă vreți. Pentru că întotdeauna vor fi lucruri noi, spectacole noi și actori care așteaptă să împărtășească o emoție, să răspundă unor nevoi sufletești.

Realizator – Larisa Calistru / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – Larisa Calistru + arhivă personală Luiza Martinescu

 

MAI: Peste 430 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni legate de procesul de vot
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 11:59

MAI: Peste 430 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni legate de procesul de vot

Poliţia a înregistrat, duminică, 435 de sesizări cu privire la posibile contravenţii sau infracţiuni legate de procesul de vot, dintre care 126...

MAI: Peste 430 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni legate de procesul de vot
Județul CONSTANȚA: Bărbați cercetați pentru furt de combustibil din trenurile de marfă
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 11:32

Județul CONSTANȚA: Bărbați cercetați pentru furt de combustibil din trenurile de marfă

La data de 23 noiembrie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Siguranță Transporturi, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul...

Județul CONSTANȚA: Bărbați cercetați pentru furt de combustibil din trenurile de marfă
TULCEA: Accident între două autoturisme în apropiere de Agighiol
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 09:53

TULCEA: Accident între două autoturisme în apropiere de Agighiol

Asttăzi, prin apel la numărul unic de urgență 112, a fost solicitat ajutorul pompierilor militari tulceni în cazul producerii unui accident...

TULCEA: Accident între două autoturisme în apropiere de Agighiol
Prezidențiale 2024 | Elena Lasconi îl depășește pe Marcel Ciolacu și intră în turul doi, alături de independentul Călin Georgescu
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 09:33

Prezidențiale 2024 | Elena Lasconi îl depășește pe Marcel Ciolacu și intră în turul doi, alături de independentul Călin Georgescu

După numărarea a 99,93% din procesele-verbale centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă la nivel de ţară, independentul Călin...

Prezidențiale 2024 | Elena Lasconi îl depășește pe Marcel Ciolacu și intră în turul doi, alături de independentul Călin Georgescu
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 08:33

Programul „Rabla pentru tractoare”, etapa înscrierii dealerilor de utilaje agricole

Peste 50 de firme furnizoare de echipamente agricole s-au înscris încă din prima zi a programului „Rabla pentru tractoare”, care...

Programul „Rabla pentru tractoare”, etapa înscrierii dealerilor de utilaje agricole
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 07:48

Independentul Călin Georgescu, surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale

Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat detașat primul tur al alegerilor prezidențiale. Inițial dat favorit de sondajele la ieșirea...

Independentul Călin Georgescu, surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 06:59

Prezidenţiale 2024 | Independentul Călin Georgescu câștigă detașat primul tur de scrutin

Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,84% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, arată datele...

Prezidenţiale 2024 | Independentul Călin Georgescu câștigă detașat primul tur de scrutin
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 23:23

Prezidențiale 2024 | Rezultate parțiale după numărarea a peste 58% dintre voturile din țară

Rezultatele alegerilor prezidențiale 2024 sunt transmise în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă, care prezintă numărătoarea...

Prezidențiale 2024 | Rezultate parțiale după numărarea a peste 58% dintre voturile din țară