A fost încheiată operațiunea de căutare a animalelor vii de pe nava scufundată parțial în Portul Midia
Publicat de Doina Sirbu, 3 decembrie 2019, 17:39
„Am încheiat etapa căutare animale vii la bordul navei Queen Hind”, a declarat, astăzi prefectul Constanței, Dumitru Jeacă, la sfârșitul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Acesta a susținut că vineri seara, efectivele ISU au încheiat operațiunea de căutare a animalelor vii.
‚‚Până seara târziu, efectivele ISU au căutat în continuare animale vii, n-au mai găsit nimic, drept penru care am încheiat etapa de căutare lși salvare animale vii de la bordul navei Queen Hind’’, a declarat Dumitru Jeacă
Dan Dumitru Jeacă susține că autoritățile au renunțat să mai decupeze o parte din navă în căutarea animalelor vii deoarece o informare de la ANSVSA a dat ca improbabilă supraviețuirea oilor.
Conform legislației existente, APMC are datoria de a prelua și ecarisa animalele moarte care apar în acvatoriul portului, până ieri fiind scoase 57 de cadavre din apă. Conform directorului Exploatare din cadrul APMC, Teodor Patrichi, autoritățile au încheiat un contract de un an cu un incinerator.
‚‚Avem recipientele în care să punem aceste cadavre. Le scoatem cu ajutorul unei macarale din apă și a scafandrilor. Continuăm operațiunea și astăzi și suntem încrezători că la finalul zilei nu vor mai fi cadavre în apă pe lângă navă. Ieri au fost scoase chiar și 57 de bucăți, ne așteptăm maxim încă 50 astăzi’’, a declarat Teodor Patrichi.
Pe de altă parte, începând de astăzi, autoritățile județene au activat un Comitet de monitorizare a situației navei Queen Hind. Acesta este format din reprezentanți ISU, DSV, DSP, Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Meiului, ABADL, Institutul Național de Cercetări Marine „Grigore Antipa” Constanța.
Conform declarației prefectului Constanței, Dumitru Jeacă, în privința problemei biologice pe care cadavrele o pot ridica, se fac măsurători zilnice, acvatoriul fiind monitorizat de ABADL și DSP.
„Se pune din ce în ce mai mult problema biologică pe care o pot produce aceste cadavre. Până în momentul de față nu avem date că ar fi afectată apa, aerul, că ar dăuna sănătății noastre sau a mediului marin. Se fac monitorizări atât de către ABADL și DSP. Sperăm să nu fie probleme”, a declarat Dumitru Jeacă
Directorul executiv DSP Constanța, Cristina Schipor, a declarat că mâine vor fi recoltate, din nou, probe din acvatoriul portuar și sunt așteptate rezultatele analizelor apei la probele recoltate astăzi de ABADL. Aceasta a atras atenția asupra faptului că DSP Constanța face analize doar cu privire la apa de îmbăiere iar rezultatele analizelor de săptămâna trecută au ieșit în parametri.
Cristina Schipor a atras atenția autorităților asupra echipamentul de unică folosință folosit de cei ce lucrează la Queen Hind care nu trebuie aruncat.
„Trebuie să știe cu privire la echipamentul pe care îl folosesc oamenii care lucrează acolo, a soluțiilor care trebuiesc folosite pentru dezinfectarea echipamentului și bineînțeles neapărat a strângerii și dării către o firmă de neutralizare a echipamentului de unică folosință, deoarece nu trebuie aruncat la tomberon pur și simplu”, a spus Cristina Schipor.
Mâine, autoritățile române vor ști exact dacă ranfluarea și dezeșuarea navei va fi făcută de armator sau de statul român.
Redactor – Dana Malciu / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – Dana Malciu