TULCEA: Pescarii autorizați nu sunt interesați șă prindă raci
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 2 decembrie 2019, 11:27
Racii sunt o resursă piscicolă foarte puţin valorificată, astfel că din cele 50 de tone care se pot prinde în acest an în Deltă, pescarii au raportat o captură de doar 912 kilograme, a declarat guvernatorul Rezervaţiei, Cătălin Ţibuleac.
Permisele de pescuit comercial eliberate anul acesta celor aproape 1.000 de pescari din Deltă includ autorizarea capturii de raci şi broaşte, însă capturile de raci de anul acesta sunt mai slabe decât cele din 2018.
‘Din câte cunosc, colectarea racilor în 2019 a scăzut în comparaţie cu 2018. Pescarii noştri nu sunt întotdeauna interesaţi de această resursă. Din cota totală de 50 de tone de raci, până acum au fost capturate 912 kilograme’, a afirmat guvernatorul Ţibuleac.
În ciuda capturilor mici de raci declarate de pescari, angajaţii restaurantelor de pe faleza din Tulcea susţin că cererea de raci este tot mai mare.
‘Anul acesta, racii s-au cerut mai mult decât anul trecut. Îi servim la kilogram, iar porţia costă 60 de lei. Se mănâncă simplu, dar putem oferi şi mujdei de usturoi, dacă se doreşte’, a afirmat angajata unui restaurant, Maria Gogancea.
Preţul unui kilogram de raci vândut de pescarii din Deltă este de 20 de lei şi este considerat mare de unii operatori turistici.
‘Înainte, erau raporturi clare. Un kilogram de raci costa cât un kilogram de caras. Acum, kilogramul de caras este 7 lei, iar cel de raci, 20 de lei? Este exorbitant din punctul meu de vedere, dar există cerere’, a declarat proprietarul unui complex turistic din Deltă, Cornel Găină.
În pieţe un kilogram de raci costă circa 40 de lei, iar unii cumpărători îşi amintesc că înainte de 1989, din Tulcea se exportau brichete cu cozi de raci.
‘De la fabrica de peşte din care au rămas acum doar garaje, cea de la capătul falezei, se exportau brichete cu cozi de raci şi brichete cu picioare de broască. Acum, mi-e şi ruşine cu Delta asta. De atâta poluare, nimic nu se mai face’, a afirmat Dumitru Bucur, în vârstă de 83 de ani.
Potrivit nutriţioniştilor, carnea racilor asigură 20% din necesităţile zilnice ale organismului, iar datorită faptului că nu conţine carbohidraţi alimentul poate fi consumat fără a cauza probleme de greutate.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă