„Lasă-mă să intru” – un spectacol captivant, pe scena Teatrului de Stat Constanța. Nu ratați așa o experiență inedită!
Publicat de , 2 decembrie 2019, 16:24
Este evident faptul că despre Dracula se vorbește mult mai mult în alte părți ale lumii decât acolo unde l-a fixat creatorul lui, în România, regiunea Transilvaniei. Până la Bram Stoker nu prea exista subiectul vampiri pe aici, pe plaiurile noastre și n-aș spune că lucrurile s-au schimbat spectaculos în ultima vreme. Dar încet, încet, odată cu introducerea sărbătorilor lumii anglofone și pregătirea copiilor în vederea asimilării lor, precum Haloweenul, probabil că tema va lua amploare și va atrage un public mult mai numeros.
În această conjunctură, alegerea piesei „Lasă-mă să intru”, după romanul și filmul lui John Ajvide Lindqvist, montată la Constanța în viziunea regizorală a tânărului și talentatului Vlad Cristache, a produs mirare, dar și o nerăbdare firească a tuturor pasionaților de teatru modern.
Spectacolul este un thriller poetic, despre relația dintre Oskar – un puști singuratic și Eli – copilul-vampir, dintre doi ciudați vulnerabili care nu-și găsesc locul și care ajung să se salveaze reciproc. ”Lasă-mă să intru” este o poveste de dragoste sub masca unei povești cu vampiri. Dincolo de tabloul general, interesant prin subiectul ales, există și alt fel de mesaje, pe care regizorul a dorit să le transmită, convins fiind că problematica legată de familiile destrămate, alcoolismul, violența din școli, inadaptarea este aceeași, oricare ar fi regiunea, țara, continentul unde se întâmplă.
Noua premieră a Teatrului de Stat din Constanța este un spectacol total neobișnuit aici, pe scenele tomitane. Mai întâi pentru că nu s-au folosit gradenele de multă vreme, apoi pentru că, într-o sală destul de modestă ca posibilități tehnice, spațiul s-a transformat miraculos, prin știința tinerelor scenografe Mădălina Niculae şi Andreea Tecla, de curând laureate cu Premiul pentru debut la Gala Premiilor UNITER 2019. O simplă ladă de metal devine adăpost, câteva bare orizontale și verticale s-au transformat in locul de taină al întâlnirilor, iar dulapurile școlărești ascund surprize șocante. Întâmplările se petrec pe o suprafață sticloasă și alunecoasă, sub rădăcina unui copac suspendat. Fum, abur, sânge, zăpadă, magazin de dulciuri, locuri de joacă, toate pe câțiva metri pătrați. Toate acestea nu ar fi fost impresionante fără lighting design-ul lui Cristi Şimon și sound designul lui Liviu Stoica, la care s-au adăugat proiecţiile video ale Manuelei Marcovici.
Dar absolut captivantă a fost interpretarea tinerilor actori distribuiți, studenți sau masteranzi ai UNATC. De fapt, ei, actorii, sunt cei care au impresionat profund publicul din sală. Ecaterina Lupu, în rolul principal, cu o energie inepuizabilă, un dozaj perfect al replicilor, al stărilor, al transformărilor. Theodor Șoptelea, venit de la Botoșani, cu candoarea unui adolescent preocupat mai mult de cubul Rubyc decât de chestiunile sentimentale, Florin Aioane și Ștefan Mihai, grozavi în rolul adolescenților agresivi. Lor li s-au alăturat actorii cunoscuți ai scenei noastre, Iulian Enache, Mirela Pană (sau Luiza Sarivan, în funcție de seara în care se joacă), Liviu Manolache, Grațian Prisăcariu, Dan Cojocaru, Florentin Roman. Un regal actoricesc cum spuneam, două ore de concentrare maximă, de fapt un tur de forță epuizant, al tuturor.
Trebuie să vedeți spectacolul. Sunt doar 80 de locuri pentru fiecare reprezentație, dar merită așteptarea. Următoarele date sunt 12, 13 și 14 decembrie. Nu ratați așa o experiență inedită.
Redactor: Steliana Bajdechi / Foto: facebook.com/Teatrul de Stat Constanța