INTERVIU | Ana Maria Stoica, purtătorul de cuvânt al ISU ‚‚Dobrogea’’ al județului Constanța: ‚‚Colegii mei au fost la fața locului și au intervenit de la primirea apelului, până în aceste momente, și vom rămâne aici cel mai probabil până la final’’ – FOTO
Publicat de Doina Sirbu, 28 noiembrie 2019, 10:53 / actualizat: 28 noiembrie 2019, 12:18
Acțiunile de salvare a animalelor aflate pe nava scufundată parțial în Portul Midia sunt în plină desfășurare.
Despre acest subiect a dat detalii, la Interviul Dimineții, realizat de Liliana Moldoveanu, Ana Maria Stoica, purtătorul de cuvânt al ISU ‚‚Dobrogea’’ al județului Constanța.
Care este situația în acest moment? Câte oi au fost salvate din cele aproape 15.000?
Ana Maria Stoica – De duminică și până astăzi au fost salvate 230 de oi, urmează a se intra din nou, astăzi pe navă și să încercăm să mai evacuăm din animalele rămase în viață. În cadrul ultimei ședințe care a avut loc aseară, al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a stabilit să facem noi decupaje la fruntea navei pentru a putea facilita accesul personalului de intervenție și în tronsoanele imediat următoare, dar pentru asta avem nevoie de aprobarea armatorului, cel care a revendicat nava de îndată ce aceasta s-a scufundat și urmează să vedem astăzi dacă primim aprobarea dumnealui, așa cum s-a întâmplat și zilele trecute.
Cum considerați că au decurs operațiunile de salvare până în acest moment?
Ana Maria Stoica – Am făcut tot ceea ce s-a putut având în vedere situația dată, având în vedere că a fost pentru prima dată în istoria Portului Midia când s-a întâmplat o astfel de tragedie, de eveniment nefericit. S-a activat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență de duminică, încă de la producerea acestui eveniment. Intervenția a fost în continuă dinamică. Colegii mei au fost la fața locului și au intervenit de la primirea apelului până în aceste momente și vom rămâne aici cel mai probabil până la final. Avem alături de noi și reprezentanți din cadrul ARSVOM, din cadrul Căpităniei Portului, de la Poliția de Frontieră, Jandarmerie, Garda de Mediu, DSP și toate celelalte autorități și instituții publice. Intervenția a fost una extrem de dificilă pentru că în primă fază a trebuit să ne asigurăm că nu există deversare de combustibil de la navă în zona unde aceasta a fost scufundată. Odată ce am stabilit acest lucru, a fost balizată zona cu două baraje antipoluante. Din fericire, nu există scurgeri de combustibil și în urma discuțiilor cu medicii de la Direcția Sanitar-Veterinară și reprezentanții de la DSP care au fost ieri aici, nu există varianta unei poluări din cauza cadavrelor, deoacere cadavrele nu produc boli așa cum ne-au transmis ieri, aceștia.
A existat un plan de acțiune pentru astfel de situații sau procedura de intervenție a fost stabilită după producerea accidentului naval?
Ana Maria Stoica – De îndată s-au luat măsuri duminică. În funcție de situația dată, măsurile au fost dispuse pe parcurs ce am avansat cu operațiunea, întrucât a trebuit să ne mulăm pe toate aspectele de care a trebuit să ținem cont. Cu siguranță se va aproba o procedură pentru astfel de situații. Întotdeauna învățăm din evenimente și, vă repet, nu s-a mai întâmplat niciodată așa ceva. Este pentru prima dată în istorie când ne confruntăm o astfel de situație.
Câți oameni participă acum la operațiunile de salvare?
Ana Maria Stoica – Am avut în jur de 40 – 50 de oameni, zilnic, la datorie și peste noapte, undeva, în jur de 20, care au rămas permanent la operațiunea de salvare a animalelor.
Sunt mai multe instituții implicate în operațiunile de salvare și noi încercăm în tot acest puzzle să punem informațiile cap la cap. Am înțeles că mai pot fi animale salvate, care, însă, suferă acum și de deshidratare. Există probleme. Există și acele animale moarte. Cam în ce ordine veți lucra și veți interveni în operațiunea de salvare a animalelor?
Ana Maria Stoica – Principala noastră prioritate este, ca și până acum, să salvăm animalele care mai sunt în viață la bordul navei. Se pare că ar mai fi câteva ovine care sunt încă în viață. Urmează a vedea dacă vom putea face aceste decupaje și să reușim să ajungem la ele să le scoatem în viață la mal, acolo unde sunt preluate de medicii veterinari, tratate, hidratate, vitaminizate și transportate înapoi la ferma de proveniență, acolo de unde nu au voie să plece fără aprobarea ANSVSA-ului.
Cât timp mai puteți interveni?
Atâta timp cât ne permite vremea, condițiile meteo. Noi suntem aici și facem tot ce putem. Nu renunțăm până la final, până când nu mai găsim animale în viață.
Realizator interviu – Liliana Moldoveanu / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – ISU ‚‚Dobrogea’’