Începutul sezonului rece a dus la creșterea numărului de incendii
Publicat de Doina Sirbu, 22 noiembrie 2019, 14:47
Debutul sezonului rece a marcat o creștere semnificativă a numărului de victime în incendii la locuințe și gospodării ale cetățenilor, deși temperaturile exterioare au fost relativ ridicate, comparativ cu media normală pentru această perioadă.
Astfel, între 01 octombrie și 15 noiembrie, la nivel național, au fost înregistrate peste 500 astfel de incendii, care s-au soldat cu 26 persoane decedate și alte 57 rănite. Care este situația la Constanța și ce recomandări au pompierii militari, am aflat de la purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, sublocotenent Ana Maria Stoica.
S-au înregistrat mai multe incendii, statistic vorbind. Care sunt principalele cauze?
Ana Maria Stoica – Și la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al județului Constanța, de la 1 octombrie, până în prezent au fost și astfel de incendii care s-au soldat cu o persoană rănită, dar din fericire nu a fost rănită grav, aceasta neavând nevoie de transport la spital. Majoritatea cauzelor sunt necunoașterea modurilor de prevenire a incendiilor care este asociată de multe ori cu neglijență, sens în care rugăm toți cetățenii să respecte măsurile de prevenire specifice sezonului rece, prin utilizarea sistemelor de încălzire defecte, a mijloacelor de încălzire improvizate sau nesupravegheate, a coșurilor de fum necurățate sau a instalațiilor electrice improvizate. Totuși, lăsarea acestora în funcțiune fără supravegherea acestora generează, anual, sute de incendii la locuințe, din păcate, uneori cu victime omenești. De asemenea, explorarea coșurilor de fum neverificate, necurățate și neizolate termic, generează în sezonul rece numeroase incendii în locuințe.
Ce măsuri se pot lua și ce recomandări au pompierii în aceste cazuri?
Ana Maria Stoica – Nu lăsați copiii singuri acasă, nesupravegheați sau blocați cu surse de căldură în funcțiune, deoarece se pot solda cu adevărate tragedii. Înainte de utilizare, sobele trebuie să fie verificate amănunțit, reparate, curățate și date în exploatare în perfectă stare de funcționare. În fața ușii de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu altă tablă metalică cu dimensiunea de 0,70 x 0.50 m. Se interzice depozitarea materialului combustibil, a cărților, hainelor, lumânărilor deasupra sobelor, deoarece acestea se pot aprinde foarte ușor. Este strict interzisă aprinderea focului în sobe prin stropire cu benzină. În timpul funcționării sobelor care utilizează combustibil solid, ușițele focarului și cenușarului trebuie menține închise și nu zăvorâte.
Când vă confruntați cu astfel de situații, sunați la 112, numărul unic de urgență, pentru ca salvatorii să ajungă cât mai repede.
Realizator interviu – Cecilia Pătrăhău / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – unsplash.com