CONSTANȚA: Cei care s-au debranșat de la rețeaua centralizată de termoficare a municipiului fără să respecte normele impuse de lege riscă sa fie sancționați
Publicat de Doina Sirbu, 22 noiembrie 2019, 10:09
Debranșarea și deconectarea de la rețeaua centralizată de termoficare a municipiului Constanța, operată de R.A.D.E.T., precum și realizarea de instalații de alimentare cu gaze naturale a imobilelor, se pot face doar după reguli stricte.
În ultima perioadă, mai mulți constănțeni au fost amendați de Poliția Locală pentru nesocotirea acestor norme. Reprezentanții autorităților locale spun că în cele mai multe cazuri au fost aplicate avertismente cu impunerea intrării în legalitate, iar amenzile au fost date doar atunci când legea nu permitea sancțiunea cu avertisment.
‚‚Din 175 de procese verbale ce vizează instalația de gaz, au fost aplicate 135 până la 140 de avertismente’’, a declarat primarul Constanței, Decebal Făgădău.
Directorul R.A.D.E.T. Constanța, Liviu Popa spune că și în cazurile în care sancțiunea este aplicată asociației de proprietari, nu direct deținătorului de centrală, acesta din urmă va plăti și el.
‚‚În primul rând, trebuie făcută precizarea că R.A.D.E.T. este furnizor de servicii și nu este organ care să aplice sancțiuni. Sesizările făcute în cadrul unei asociații ajung la cercetare la Disciplina în Construcții la Poliția Locală, care, în conformitate cu prevederile legii, trebuie să vadă dacă sunt făcute lucrări în concordanță cu legislația, pentru că în unele locuri, asociațiile de proprietari au făcut instalații pentru aducerea gazelor naturale la nivel de apartament, fără să aibă autorizație de contrucție. Această instalație necesită, pe lege, obligativitatea executării pe bază de autorizație. Este evident că această asociație a încălcat legea și trebuie să suporte rigorile legii. Fac precizarea că nu sunt sancționați deținătorii de centrale, dacă autorizația de construire nu a fost scoasă pentru casa scării, deci, dacă ai o centrală, nu ai încălcat legea că ai centrală, ai încălcat legea dacă asociația care este parte contractantă cu executantul lucrării a realizat o instalație pe spațiul comun, pe casa scării, fără a deține autorizația cerută de legea construcției’’, a spus directorul R.A.D.E.T. Constanța, Liviu Popa.
În aceste condiții, cine primește sancțiunea impusă de lege?
‚‚Evident, cel care a angajat executantul lucrării – asociația de proprietari. Dar cine este asociația de proprietari? Este o entitate formată la nivel de condominiu din suma apartamentelor care formează acel condominiu. Și atunci, asociația se îndreaptă către deținătorii de centrale. Sancțiunile pot fi aplicate atât de către Poliția Locală, cât și de către Disciplina în Construcții și executarea de lucrări fără autorizație de construire care intră sub incidența Inspectoratului de Stat în Construcții, știu că au valoare foarte mare, tocmai pentru a fi descurajată acțiunea sau activitatea de a executa lucrări neautorizate’’, a mai precizat Liviu Popa.
Sancțiunile care pot fi aplicate de către Inspectoratul de Stat în Construcții sunt cuprinse între 1000 și 100.000 de lei.
Realizator – Bogdan Comșa / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – pixabay.com