INTERVIU | John Florescu, producătorul documentarului „Maria, inima României“: „Regina Maria a fost o femeie incredibilă! Am vrut să avem o perspectivă completă asupra vieții ei“
Publicat de , 19 noiembrie 2019, 11:02
Ianuarie 1919. Marele Razboi luase sfârșit. La Paris se pregătea Conferința de Pace. România dorea recunoașterea internațională a actelor de unire din anul 1918, exprimate în hotărârile de la Chișinău, Alba Iulia și Cernăuți. Dar delegația română condusă de Ion I. C. Brătianu nu avea o atmosferă foarte favorabilă. Și atunci a apărut ideea prezenței Reginei Maria la Paris. Recunoaşterea României Mari s-a datorat în parte conexiunilor şi charismei reginei. A făcut lobby pentru ţară, ca nimeni alta.
Pentru a marca cea de-a 100 aniversare a rolului crucial pe care Regina Maria l-a avut pentru țara sa în cadrul Conferinței de Pace de la Paris, din anul 1919, producătorul executiv John M. Florescu, alături de canalul de televiziune HISTORY, a început „Turneul Național Maria – Inima României”, un eveniment itinerant ce are loc în mai multe orașe din România, pe parcursul următoarelor șase luni. Miercuri, documentarul va fi prezentat si la Constanța.
John Florescu este fiul istoricului Radu Florescu şi descendent al unei vechi familii boiereşti din Ţara Românească. S-a născut în Statele Unite ale Americii și tot acolo a studiat istorie, politologie, economie și filosofie la Boston College și la Oxford. A produs mai mult de 150 de emisiuni în Statele Unite ale Americii, pentru canale de televiziune precum: CBS, HBO, BBC, The History Channel, Discovery-Times, PBS și Disney. În prezent conduce filiala din România a firmei de PR şi consultanţă Centrade.
Regizorul este cunoscut pentru documentarul „Războiul Regelui“, despre Maiestatea Sa Regele Mihai, iar miercuri, la Constanța, va fi prezentat documentarul „Maria – inima României.”
Ne-a oferit detalii despre realizarea acestei producții, într-un interviu pe care i l-a acordat colegei noastre, jurnalista Steliana Bajdechi.
Este într-adevăr o mare onoare și o mare emoție realizarea unui interviu cu o personalitate precum dumneavoastră, domnule John Florescu, care veniți dintr-o familie istorică, având contribuții remarcabile în cultura română, un jurnalist foarte cunoscut în Statele Unite ale Americii. Bine ați venit la Radio Constanța, fie și prin intermediul telefonului!
Mulțumesc foarte mult, Steliana! Sunt încântat să fiu aici! M-am bucurat să ajung la Constanța în mai multe rânduri și mă bucur să fiu din nou acolo prin intermediul Radio România.
Cum vi s-a părut orașul? Vechea cetate a Tomisului, transformată în Constanța modernă…
Am sosit acolo pentru prima oară când eram foarte tânăr, aveam 13 ani, eram adolescent, în 1967. Veneam din Statele Unite, tatăl meu scria o carte despre Vlad Țepeș și am călătorit prin România cu Constantin Giurescu, un celebru istoric al vremii, am stat în diverse locuri, am ajuns atunci și la Constanța, iar tata mi-a ținut câteva lecții despre istoria orașului. Țin minte că mi-a vorbit în mod special despre vizita țarului Nicolae al II-lea, care a venit la Constanța în 1914. A fost ultima vizită a țarului în afara granițelor Rusiei înaintea morții sale, în 1918.
Da, e și o peliculă celebră, filmată în fața Cazinoului…
În fața Cazinoului, da. Deci, e un punct de mare interes istoric pentru noi. Am fost, de asemenea, de-a lungul coastei Mării Negre, până la Balcic, când am filmat „Queen Mary“, dar și înainte, cu alte ocazii… Una dintre ele atunci când am difuzat filmul despre Regele Mihai, realizat mai înainte, și difuzat și la Pro TV, în 2016.
Da, „Războiul Regelui“, un film extraordinar…
Războiul Regelui, da…
Iubiți România, țara natală a familiei dumneavoastră, suntem impresionați că vorbiți despre noi în termeni minunați… Sunteți mândru de rădăcinile dumneavoastră românești. Este încurajator pentru noi că gândiți atât de frumos într-o vreme în care noi vorbim despre noi înșine și mentalitățile noastre nu în termeni tocmai buni. Cum așa?
Întotdeauna am crezut că România este importantă. Am crescut în Boston, am făcut acolo școala și am urmat Universitatea. Chiar dacă în acele vremuri era regimul comunist, tata obișnuia să ne spună nouă, celor doi băieți și fiicei sale, că România are un regim diferit și să ne îndemne să privim în istoria ei. Ne spunea că a trecut prin mai multe forme de guvernamânt – monarhia și așa mai departe, dar totul trebuie privit în perspectivă globală. Nu este o țară mare, dar noi trebuie să facem tot ce putem pentru a ajuta România – acesta a fost mesajul pe care ni la transmis. Deci, noi am simțit această legătură cu țara. Unul dintre strămoșii noștri a fost prim-ministru. (Este vorba despre Ioan Emanoil Florescu, născut la 7 august 1819, Râmnicu Vâlcea — decedat la10 mai 1893, la Paris, general și om politic român -între altele, prim-ministru al României în două guverne provizorii, pentru perioade scurte, între 17 aprilie și 6 mai 1876 și între 2 martie și 29 decembrie 1891 n.n). Așadar legăturile noastre cu România vin din secolul al XV-lea, deci am simtit totul ca pe ceva 100% natural.
Familia dumneavoastră a avut legături cu revoluționarii pașoptiști, au fost membri ai societății secrete Frăția, casa Florescu a fost locul de întâlnire al celor care pregăteau mișcările de la 1848.
Da, e adevărat, Bălcescu a fost căsătorit cu cineva din familia mea, deci am avut o legătura foarte apropiată cu evenimente importante din secolul al XIX-lea. (Alexandrina (Luxița) Florescu a avut o relație cu Nicolae Bălcescu pana la sfârșitul vieții acestuia. Impreună au avut un copil, Bonifaciu Florescu (14 mai 1848, Budapesta – 18 decembrie 1899, București) care a fost publicist, traducator și critic literar – n. n.)
Tatăl drumneavoastră a a fost un mare istoric, Radu Florescu. Foarte cunoscut în România, chiar și în perioada comunismului…Dar și dumneavoastră sunteți o personalitate. Documentarul pe care îl vom vedea este o capodoperă.
Regina Maria a fost o femeie incredibilă, dar cred că nu a fost pe deplin apreciată în România. O mare parte dintre figurile regale au fost secretizate în perioada comunistă, nu doar în România, ci și în Rusia, în toată Europa de Est. Îmi amintesc o scenă cu o fotografie a ei la Atheneu, în București. La Atheneu, priveam picturile de pe pereți, dispuse circular, ce prezentau istoria României, începând de la daci și până în secolul al XX-lea. Și am remarcat că acolo era reprezentată o singură femeie. Și acea femeie era pe un cal, în spatele soțului ei. Am decis să aflu mai multe despre ea, am mers la New York și am văzut-o pe Hannah Pakula, care a scris cartea „Ultima romantică“, biografia Reginei Maria, care a fost un bestseller în S.U.A. în anul 1984. A scris foarte frumos, cu detalii uimitore, 500 de pagini, despre Regina Maria. Și am zis – „Wow, ce subiect fantastic!“ Pentru că ceea ce a făcut Regina, mai mult decât faptul că a avut grijă de soldați, un gest foarte frumos, de altfel, este faptul că a avut grijă și de țară, țara ei cea nouă, pentru că ea s-a născut în Anglia. A avut putere de convingere și un impact uriaș la Paris, la Conferința de Pace, din 1919. Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la acest eveniment. Atunci i-a convins pe liderii lumii că România merită Transilvania și așa afost. Dar, cum am descoperit, vorbind cu istorici de top din întreaga lume, din Washington, Oxford, România, impactul ei, influența ei nu au fost probabil pe deplin apreciate.
Cred că lucrul minunat despre Regina Maria este acela că ea și-a pus în slujba țării talentul și inteligența, aptitudinile de negociator, șarmul ei, legăturile ei sociale- era rudă cu toate familiile regale din Europa. Și a folosit toate aceste atuuri în beneficiul țării ei iubite – România! Și am considerat că este important să fac un film despre asta!
Obișnuia să spună că este englezoaică și că nu știe să piardă…A câștigat bătălii după batalii. Dar povestiți-ne despre dificultățile întâmpinate în producție – căutarea documentelor, a fotografiilor, informațiile toate, procesarea sunetului, imprimarea culorilor, care trebuie să fi fost tare dificilă…
Este dificil! La realizarea filmului am lucrat doi ani și a apărut mulțumită Băncii Transilvania, care a fost sponsorul principal…. A trebuit să ne deplasăm peste tot, să căutăm prin arhive din toată lumea, au fost vreo 14 arhive naționale, în Statele Unite, Spania, Anglia, Italia, Germania, Rusia…
Am vrut să avem o perspectivă completă asupra vieții ei. Din unghiuri diferite! Inclusiv în înregistrările video. De exemplu cum ar fi pelicula de la Constanța. Chiar dacă am avut imagini de la Arhivele Naționale din România, am mers la Moscova pentru a vedea ce spun rușii, pentru că ei aveau puncte de vedere diferite. Existase o cameră de filmat pe vapor (sosit în portul Constanța), era filmată familia regală – țarul și soția sa și copii. Sunetul a fost prelucrat și el. Cât despre culori, am apelat la cel mai bun profesionist din lume, care locuiește în Paris. Samuel avea o echipă de șase oameni, buni specialiști, iar noi avem o echipă formată din alte șase persoane, deci am știut cu exactitate cum au fost uniformele, bijuteriile, am colaborat cu departamentul de poliție al New Yorkului și, de exemplu, Căile Ferate Western Pacific ne-au oferit detalii precum culoarea acoperișului trenului în care Regina Maria a traversat SUA. Am dorit să cercetăm cu exactitate cum erau în realitate culorile uniformelor militare și am apelat la autoritățile române. La un moment dat cineva a spus – „Nu ar trebui să colorăm, pentru că schimbăm istoria“, iar eu am punctat – „Acum o sută de ani, oamenii aveau culoare, doar tehnologia nu era avansată“. Deci am avut grijă să o readucem în prezent, așa cum am descoperit-o.
Este vreun detaliu care v-a reținut atenția, care v-a impresionat la Regina Maria? Ceva modern, ceva neobișnuit? Dacă ne gândim, a fost prima regină care a făcut publicitate unor produse cosmetice.
Da, a făcut reclamă la produse cosmetice! Este uimitor acest lucru, fiind totuși atât de cunoscută! Era o celebritate și totuși a făcut acest lucru! Dar a donat banii acțiunilor caritabile. A încetat însă destul de repede să mai facă asta (publicitate). A fost o femeie extravagantă! Trenul cu care a traversat Statele Unite era considerat unul dintre cele mai opulente. A ajuns cu el până în California. Era libertină, era curioasă să descopere viața. A avut o relație cu Prințul Știrbei care a dus la dispute aprinse în familie. A fost unul dintre cele mai neconvenționale, extravagante, interesante și fascinante personaje. Și pentru că se situa la un asemenea nivel în societate, nu a simțit niciodată că trebuie să dovedească ceva. A simțit că trebuie să acorde atenție la ceea ce este cu adevărat important. A fost o scriitoare minunată, de asemenea. Detalii despre documentar puteți găsi pe pagina de facebook, dedicată filmului.
Ați văzut Balcicul mai bine? Locul în care și-a lăsat inima?
Da, am fost acolo și am fost și la Sinaia, acolo unde se află în prezent inima reginei. Lucrul interesant despre Balcic este că există acolo o confluență a tuturor tipurilor de religie – religia catolică, ortodoxă, desigur, musulmană și credința Baha’i. Este ceva despre care a aflat în perioada în care se afla la Balcic, un fel de dezvoltare ecumenică a ideilor creștine. A fost un moment dificil al vieții ei, a vieții ei personale, avea frustrări din cauza relației pe care o avea cu Carol al II-lea. Acolo a văzut că viața ei se apropie de sfârșit. Și sfârșitul a venit nu la mult timp după ce a fost în Balcic.
Acum, la sfârșitul acestui interviu ne puteți spune câteva cuvinte în românește?
Sigur, scuzați-mă însă că nu vorbesc bine românește. Eu sunt însă mulțumit că toți cei din Constanța și de la țărmul Mării Negre pot fi cu noi miercuri seară și să sperăm că vor fi mulți tineri vare vor veni să vadă filmul acesta.
Cu siguranță, vor fi inimi prețioase în sală, dar și inima tatălui dvs., istoricul Radu Florescu și a dumneavoastră, firește, chiar dacă nu veți fi la Constanța. A fost o onare pentru mine să realizez acest interviu!
Interviu realizat de Steliana Bajdechi / Redactor online: Alina Enache / Fotografii: facebook.com/MariaInimaRomaniei
–––––––––––––––-
„Turneul Național Maria – Inima României” a debutat la începutul acestei luni, în Capitală. La Constanța, filmul va rula miercuri, 20 noiembrie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“. Intrarea publicului este liberă, pe baza rezervărilor de loc făcute în avans. Pentru rezervarea de bilete gratuite și programul turneului în țară, detalii se găsesc pe pagina de facebook dedicată producției.