INTERVIU | Liliana Moldoveanu, președintele organizației ‚‚Sweetland’’, a vorbit despre diabet, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului
Publicat de Doina Sirbu, 14 noiembrie 2019, 12:13
În România se estimează că aproape două milioane de oameni suferă de diabet, potrivit ultimului studiu național de prevalență a diabetului.
Astăzi este Ziua Mondială a Diabetului, iar ONG-ul ‚‚Sweetland’’ a organizat la Constanța o acțiune de testare gratuită a glicemiei și de informare asupra riscului de îmbolnăvire. Gabi Crețu a stat de vorbă pe marginea acestui subiect, la Pulsul Zilei, cu Liliana Moldoveanu, președintele organizației ‚‚Sweetland’’.
Putem spune că obiectivele setate de voi se referă la creșterea conștientizării de către populație a impactului pe care îl are diabetul asupra noastră, nu?
Liliana Moldoveanu – Sigur că da! Sau cum spun adesea, ne-am dorit sau țelul nostru suprem e să dovedim că țara dulce nu este interzisă nimănui. Așa cum spuneai, 14 noimebrie este celebrată la nivel mondial prin foarte multe manifestări. Asociația Sweetland Constanța a copiilor și a tinerilor cu diabet a pornit în urmă cu șapte ani un proiect de informare și de testare în colegii din Constanța, la Universitate. Ne bucurăm că în acest proiect avem alături de noi o serie de parteneri, proiectul continuă, a crescut an de an prin asocierea cu cluburile tinere rotariene, cu Asociația Studenților Mediciniști și a Tinerilor Medici. Prin urmare, chiar acum, în momentul discuției noastre sunt patru locuri în Constanța unde există posibilitatea de testare gratuită. Este vorba de Cora în City și Mall-ul Brătianu, la UMC și la Universitatea ‚‚Ovidius’’. Tot acolo există și materialele informative despre diagnostic și tratament.
Dacă rămânem în zona aceasta de prevenție, diabetul zaharat poate fi prevenit și controlat printr-o alimentație rațională și prin practicarea activităților fizice, pentru că trebuie să spunem toate chestiunile astea.
Liliana Moldoveanu – Da, dar precizarea ar fi că diabetul de tip II cumva este ținut sub control, așa cum ai spus, printr-un stil de viață sănătos și prin practicarea exercițiilor fizice, însemnând că tratamentul diabetului tip I este altul. Există un întreg management, adică, insulina este vitală acolo și în cazul copiilor și a tinerilor cu diabet, vorbim în primul rând de tratamentul cu insulină. Insulina pentru noi înseamnă viață. După aceea, adăugăm dieta aceasta foarte importantă în care totul este calculat și, bineînțeles, mișcarea. Voluntarii proiectului se află acum la activitate, dar eu în acest moment, particip la un eveniment național. Mă aflu la București, la Congresul Național al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli metabolice, ca reprezentant Sweetland, așa că dincolo de toate temele abordate, de impactul noilor tehnologii în diabet, pentru că totul evoluează, tehnica e avansată la nivel mondial. Viitorul în management sună foarte frumos și suntem interesați de discuțiile despre programul național de diabet, în ce stadiu ne aflăm și ce urmează să se întâmple în continuare în România, în drepturile și accesul nostru la tratament. Este foarte important și vorbim foarte mult la copii și tineri în ultima vreme, cred că ai auzit și tu, de puncte și de senzori.
Am văzut niște cifre care m-au îngrozit puțin – diabetul este afecțiunea cifrelor mari după cum o numesc specialiștii, fiind a șasea cea mai frecventă afecțiune cronică din întreaga lume. La nivel mondial există aproape 400 de milioane de pacienți cu diabet, iar 90% din persoanele care au dezvoltat diabetul zaharat de tip II sunt supraponderale sau obeze. De ce crezi că oamenii nu iau măsuri în ceea ce privește alimentația?
Liliana Moldoveanu – E mult de discutat pe tema aceasta. Stilul de viață al nostru este acesta. Suntem într-o continuă viteză. Chiar și noi, cei care nu știm să avem această afecțiune, până nu mergem să ne testăm și să facem această verificare dintr-o picătură de sânge, suntem într-o alertă continuă și vrem să fin generația asta multitasking, nu?
Ce ne recomanzi tu ca să stăm departe de diabet?
Liliana Moldoveanu – Cât mai multă atenție la alimentație, la tot ce punem în farfurie, de unde sunt sursele noastre de alimentație, cât mai mult sport. Acestea sunt elemente de bază în prevenție, însă, în diabetul de tip I, foarte greu putem vorbi de prevenție. Mai există și latura aceea genetică. Dacă s-ar cunoaște până la urmă și s-ar descoperi cheia aceasta, ascunsă deocamdată, cu siguranță vom vorbi pe viitor și de alte lucruri, dar dacă ținem cont de componenta genetică, este un pic mai dificil de vorbit de prevenție. Însă aș mai spune încă ceva, pentru că este un motiv de bucurie în toată această vâltoare a noastră și în tot ce se întâmplă de Ziua Mondială a Diabetului, să știi că aseară, la festivitatea de deschidere, Asociația Sweetland Constanța, a primit distincție de recunoaștere pentru activitatea desfășurată într-un proiect recent pe care l-am încheiat – Servicii de Prevenire, Informare și Consiliere, cel desfășurat până în anul trecut, așa că suntem premianți și am fost pe podium.
Realizator interviu – Gabi Crețu / Redactor online – Doina Sîrbu