CONSTANŢA: Centrul de Zi pentru Copiii cu Autism a împlinit 10 ani de activitate. 55 de minori fac terapie gratuită în acest loc
Publicat de , 14 noiembrie 2019, 15:53
Centrul de Zi pentru Copiii cu Autism, din cadrul Direcției Generale de Aistență Socială și Protecția Copilului Constanța, a marcat împlinirea a 10 ani de activitate.
A remomorat începutul acestuia șefa Centrului, psihologul Stănuța Dae: „S-a început cu formarea personalului, pentru că s-a înţeles că doar cu specialişti formaţi special pentru aceşti copii, pentru nevoile lor, se poate produce progresul şi ameliorarea condiţiei de care suferă aceşti copii. Nu se poate spune că este o boală, ci doar un alt fel de a fi al fiinţei umane. Dar, pentru a-i aduce printre noi şi pentru a le înţelege nevoile, trebuie să lucrăm cu ei, să-i facem să-şi exprime nevoile, trebuie să lucrăm cu ei intens şi să îi aducem în lumea noastră. De-a lungul anilor, au fost evaluaţi peste 280 de copii, dintre care 246 au fost admişi în centru, unii dintre ei pentru mai mulţi ani consecutiv“, a declarat Stănuţa Dae.
Din prima generație de copii care a beneficiat de terapie aici este și Marius, acum elev în clasa a zecea, ai cărui părinţi l-au susținut și au venit alături de el la eveniment.
„Suntem foarte mulţumiţi, a făcut progrese extraordinare. Aici era un program de opt ore, se muncea intensiv şi asta a contat. Avea şapte ani când am venit cu el în centru, iar astăzi are 17“, ne-a spus mama adolescentului.
„Sunt la Liceul Carmen Sylva. Aş vrea să devin IT-ist. Am avut noroc de o doamnă învăţătoare cu studii în Psihologia Copilului, la fel şi educatoarea şi m-a ajutat foarte mult“, ne-a declarat Marius.„La trei ani şi jumătate ne-am dat seama că nu este în regulă, nu ştiam ce este autosmul, dar timpul ne-a pregătit“, ne-a spus tatăl lui Marius.
Părinții se consideră norocoși și sunt mulțumiți de evoluția copilului lor, care a fost capabil să urmeze învățământul de masă și să se integreze în lumea reală.
Centrul de Zi pentru Copiii cu Autism Constanţa este singurul centru de stat din judeţ în care terapia este gratuită, de aceste servicii beneficiind în prezent 55 de minori cu vârste cuprinse între 3 şi 12 ani.
Text şi foto – Cecilia Pătrăhău