Miercuri – şedinţă de Guvern; pe ordinea de zi – măsuri de protecţie socială pentru minerii disponibilizaţi şi o informare a MAI pe alegeri
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 13 noiembrie 2019, 09:24
Guvernul Orban se reuneşte miercuri în şedinţă, pe ordinea de zi regăsindu-se proiectul de OUG privind aplicarea unor măsuri de protecţie socială în cazul disponibilizărilor din Valea Jiului şi de la Complexul Energetic Hunedoara, dar şi o informare referitoare la activităţile derulate la nivelul MAI în contextul desfăşurării primului tur al alegerilor prezidenţiale.
Potrivit ordinii de zi a şedinţei Executivului, Cabinetul Orban ar putea adopta proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului SA şi Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA, în perioada 2019 – 2024.
Prevederile acestei ordonanţe reglementează ”acordarea venitului lunar de completare, ca măsură de protecţie socială de care beneficiază persoanele disponibilizate în baza unui plan de disponibilizare din cadrul operatorilor economici pentru care s-a aprobat acordarea ajutoarelor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive”.
Totodată, pe agenda şedinţei Guvernului de miercuri se află şi o informare privind activităţile derulate la nivelul MAI în contextul desfăşurării procesului electoral pentru alegerea preşedintelui României – turul I (10 noiembrie 2019).
În documentul semnat de ministrul de Interne, Marcel Vela, se arată că ”întregul proces electoral s-a derulat în condiţii de normalitate, fără a fi înregistrate disfuncţionalităţi sau sincope majore, ceea ce a permis îndeplinirea obiectivului privind desfăşurarea în condiţii de legalitate şi corectitudine a acestuia”.
”Transparenţa acţiunilor derulate la nivelul MAI a fost asigurată şi prin permiterea accesului presei în spaţiul Centrului Naţional de Conducere Integrată, structură care a asigurat monitorizarea activităţilor, precum şi prin transmiterea în mod constant şi dinamic a informaţiilor exploatate în comunicatele de presă, cu scopul de a se asigura informarea publică în mod corect şi în timp real cu privire la situaţia operativă înregistrată. Cooperarea MAI atât la nivel central cu AEP, BEC şi celelalte instituţii reprezentate în Comisia Tehnică Centrală, cât şi la nivelul structurilor teritoriale s-a realizat în condiţii bune, facilitând soluţionarea cu celeritate a situaţiilor şi incidentelor sesizate. Înregistrarea unui număr mai redus de incidente electorale faţă de alegerile prezidenţiale din 2014 (-40%), dar şi de infracţiuni (-68%) reflectă un climat de siguranţă ridicat asigurat prin dinamizarea şi implicarea activă a structurilor MAI”, se precizează în informare.
În contextul organizării turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, MAI va pune în aplicare activităţile planificate, potrivit Planului General de Măsuri, şi va asigura corelarea cadrului operaţional/ dispoziţional, în funcţie de evoluţia situaţiei operative, de prevederile deciziilor AEP, BEC, precum şi de alte solicitări ale partenerilor instituţionali, se mai arată în document.
Cabinetul Orban va lua în discuţie şi stadiul elaborării şi avizării actelor normative privind activitatea ministerelor.
Pe ordinea de zi se mai află şi abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 746/2019 privind numirea unui consul general, dar şi a Hotărârii Guvernului nr. 565/2019 privind rechemarea şi numirea unui consul general. HG nr. 746/2019 se referă la numirea lui Nelu Vasile Barbu consul general – şef al Consulatului General al României la Shanghai, Republica Populară Chineză. HG nr. 565/2019 se referă la rechemarea lui Adrian Georgescu din calitatea de consul general – şef al Consulatului General al României la Milano, Republica Italiană, şi numirea în locul acestuia a lui Tiberiu Mugurel Dinu.
Totodată, Guvernul urmează să ia decizii legate de numirea sau eliberarea din funcţie a unor prefecţi sau subprefecţi.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndărenu