TULCEA: ARBDD desfășoară acțiuni de îndepărtare a șacalilor și a mistreților din mai multe zone

Publicat de Doina Sirbu, 7 noiembrie 2019, 08:45
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) desfașoară, până sâmbătă, împreună cu Direcția Silvică Tulcea, acțiuni de îndepărtare a șacalilor și mistreților din zonele Somova, Sireasa, Dunavăț, Tatanir și Ivancea. Guvernatorul ARBDD, Cătălin Țibuleac, a dat mai multe detalii despre această acțiune, într-un interviu realizat de Cristina Iliuță.
Cum decurge această acțiune pe care ați inițiat-o?
Cătălin Țibuleac – Toate acțiunile de extracție de exemplare de mistreți și șacali sunt în contextul pestei porcine care ne-a afectat foarte mult și populația de mistreți, dar și zona de complexe de creștere a porcilor și de procesare a cărnii. A fost integrată în acest context a extracției de mistreți, urmare a semnalelor primite de la primării și de la comunități, și partea de șacali. Din păcate, lucrurile nu stau foarte bine având în vedere că semnalările vorbesc de câteva sute spre mii de exemplare de șacali care afectează comunitățile. Au intrat în sate și în gospodării producând pagube importante. Spuneam din păcate, pentru că în prezent, pe cele cinci zone au fost vânate doar 43 de exemplare de șacali și niciun mistreț. Problema e că totuși, șacalul este un animal nocturn și este foarte greu de vânat, mai ales în zona Deltei.
Domnule guvernator, cât de periculos este șacalul pentru oameni?
Cătălin Țibuleac – Din fericire, nu atacă omul, dar atacă gospodăriile – animalele din curte, vițeii. Cu riscul de a fi un pic morbid, au fost constatate situații în cimitire unde au săpat în morminte. Lucrurile sunt destul de delicate și au o complexitate mare. Pe de altă parte, șacalul, fiind pe vârful lanțului trofic, neavând un alt inamic natural, afectează foarte mult și restul faunei din Delta Dunării. Șacalul este totuși, o specie invazivă pentru Delta Dunării.
Dacă rezultatele acestei campanii nu vor fi cele pe care le-ați preconizat, vă gândiți la o prelungire a termenului de extracție a șacalilor?
Cătălin Țibuleac – Aici nu se poate discuta de o prelungire, eventual o reluare anul viitor a acestei vânători. Prelungirea, în niciun caz, pentru că sunt condițiile, clar, stabilite de lege, date prin hotărâre de Guvern. În momentul în care s-a luat decizia de extracție a mistreților și șacalilor, lucrurile sunt un pic mai complexe din punct de vedere legislativ și atunci trebuie făcută argumentarea la nivel guvernamental și dat un HG. În Delta Dunării, vânătoarea este strict interzisă.
Realizator interviu – Cristina Iliuță / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – unsplash.com