Din ce în ce mai mulți români aleg să se vaccineze antigripal
Publicat de , 7 noiembrie 2019, 18:17
În judeţul Constanţa nu a fost confirmat, până acum, niciun caz de gripă. Vaccinarea este în plină desfășurare, în întreaga țară. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat astăzi că în acest sezon se remarcă un interes extraordinar pentru vaccinarea împotriva gripei.
Cristina Schipor, directorul DSP Constanţa, a declarat că, până în prezent, au sosit 75.000 de doze de vaccin antigripal în judeţ şi vor mai veni alte 31.000, pentru imunizarea gratuită a categoriilor cu risc.
Ministerul a aprobat 100.000 de vaccinuri, faţă de 150.000 solicitate. Şi la DSP Tulcea a ajuns ieri o nouă tranşă de vaccin, de 6.800 de doze, care se adaugă celor 7.500 de doze sosite până acum.
Judeţul Tulcea a solicitat în acest an 29.000 de vaccinuri şi va primi peste 20.000, cu 6.500 mai multe decât anul trecut.
Vaccinarea este în plină desfășurare la nivelul întregii țări. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declaraţ joi, că, în acest sezon, se remarcă un interes extraordinar pentru vaccinarea împotriva gripei.
„În sezonul 2018 – 2019 am avut un număr mare de îmbolnăviri, s-a declarat epidemia de gripă. (…) Am avut un număr mare de decese anul trecuţ 199. Acesta a fost un element. Celălalţ cred că a fost legat de modul susţinut în care organizaţiile profesionale în primul rând, dar şi autorităţile de sănătate publică au promovat vaccinarea împotriva gripei şi anul acesta, fără să avem nişte cifre exacte, în acest moment remarcăm un extraordinar interes pentru vaccinarea împotriva gripei, oameni care îşi vaccinează pentru prima dată copiii, oameni care se vaccinează ei pentru prima dată, îşi vaccinează rudele şi e o foarte mare cerere de vaccin. Dar, ne găsim într-un paradox românesc pe care sperăm să-l rezolvăm în anii următori şi paradoxul acesta e legat de faptul că, atunci când există disponibilitatea vaccinului, lumea nu vrea să se vaccineze, iar atunci când lumea vrea să se vaccineze nu există vaccin disponibil“, a spus Rafila, la o conferinţă.
În prezenţ sunt disponibile două tipuri de vaccin – cel injectabil, clasic, şi unul ce se administrează intranazal, a adăugat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
„Recomandarea OMS e să vaccinăm peste 75% dintre persoanele cu vârsta de peste 65 ani. (…) În sezonul precedent am reuşit să vaccinăm aproape 21% dintre persoanele cu vârsta de peste 65 ani“, a informat Alexandru Rafila.
Potrivit acestuia, categoriile considerate la risc sunt: gravidele, copii cu vârsta între 6 luni şi 5 ani, persoanele vârstnice, bolnavii cronici, persoanele instituţionalizate şi cu dizabilităţi şi personalul medical.
El a subliniat că nu se produc îmbolnăviri de gripă din cauza vaccinului, iar vaccinurile antigripale sunt „sigure“.
Sursa – Agerpres / Foto – pixabay.com