România are cel mai mare procent din populație din UE care nu își poate încălzi corespunzător locuința pe durata sezonului rece
Publicat de Doina Sirbu, 6 noiembrie 2019, 15:44 / actualizat: 7 noiembrie 2019, 8:38
România deține încă un record nedorit la nivelul Uniunii Europene: este țara care concentrează cel mai mare procent din populație care nu își poate încălzi corespunzător locuința pe durata sezonului rece. Concret, mai mult decât populația județelor Constanța și Tulcea la un loc! Sunt date oficiale, prezentate recent, de Fundația „Friedrich Ebert” România – un organism care derulează mai multe programe, inclusiv sociale.
Colegul nostru Bogdan Comșa a discutat subiectul cu Victoria Stoiciu, coordonator de proiecte la fundația amintită.
Victoria Stoiciu: Din păcate, datele statistice de la Eurostat ne arată că un procent foarte mare dintre românii care trăiesc sub pragul sărăciei au probleme mari în a-şi încălzi adecvat locuinţa. Nu este un lux, este o necesitate de bază şi datele ne arată că, în anul 2018, 18% dintre românii care trăiau sub pragul sărăciei nu-şi puteau încălzi adecvat locuinţa pe perioada anotimpului rece. Este un procent în creştere cu 1% faţă de 2017 şi este, de departe, cel mai mare procent din Uniunea Europeană.
Am reţinut procentul: 18%. Putem să traducem numeric?
Victoria Stoiciu: Asta înseamnă cam un milion de români care nu îşi pot încălzi locuinţa adecvat pe durata iernii.
Ce înţelegem, în acest context, prin „prag de sărăcie”?
Victoria Stoiciu: Este definit ca reprezentând persoanele cu venituri mai mici de 60% din venitul mediu la nivel naţional.
Unde se constată mai pregnant acest fenomen? În oraşe? La ţară, unde se încălzesc oamenii cu lemne?
Victoria Stoiciu: Având în vedere că cea mai mare incidenţă a sărăciei este, în general, în mediul rural şi în oraşele mici, putem să tragem concluzia că cea mai mare parte a acestor oameni se găseşte în mediul rural.
„Dificultăţi în a-şi asigura încălzirea locuinţei”. Ce înseamnă, mai exact, acest lucru? Şi putem presupune că nici nu reuşesc să îşi încălzeasacă foarte uşor apa necesară igienei. Vorbim aici şi despre un risc de sănătate?
Victoria Stoiciu: Da, există un risc de sănătate! Vorbim despre faptul că nu îşi permit să facă decât un foc la sobă, dimineaţa, și ştim că în sezonul rece nu este de ajuns. Alteori, foarte multe familii de la sate se concentrează iarna într-o singură cameră şi dorm acolo, unde şi mănâncă, unde îşi fac temele copiii… categoric este un risc de sănătate din multe puncte de vedere… înseamnă şi igienă precară…
Ne spuneaţi că situaţia s-a înrăutăţit cu 1%. Pare puţin, dar arată, totuşi, o tendinţă negativă de evoluţie. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că în ultimii ani au crescut şi pensiie şi salariile!
Victoria Stoiciu: Un procent pe parcursul unui an nu este puţin! Pentru că dacă o ţinem câţiva ani în ritmul ăsta… Şi, da, am avut măsuri sociale, creşteri ale salariilor şi ale pensiilor, dar v-aş reaminti că aşa-numitele ajutoare sociale nu au mai crescut, sau au crescut foarte-foarte puţin! De exemplu, venitul minim garantat pentru o persoană singură este, în continuare, de 142 de lei, doar cu 40 de lei mai mult decât era în 2011. Iar asta face ca o parte a populaţiei, care depinde de aceste ajutoare, să fie din ce în ce mai săracă.
Realizator interviu – Bogdan Comșa / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – pixabay.com