2 noiembrie, Ziua internaţională de încheiere a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor (ONU)
Publicat de Doina Sirbu, 2 noiembrie 2019, 09:55
Ziua internaţională de încheiere a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor (International Day to End Impunity for Crimes against Journalists – IDEI) se sărbătoreşte la 2 noiembrie.
Decizia marcării acestei zile a fost luată în 2013, în cadrul celei de-a 68-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), prin adoptarea Rezoluţiei A/RES/ 68/163. Data a fost aleasă pentru a comemora asasinarea a doi jurnalişti francezi din Mali, care a avut loc la 2 noiembrie în 2013. Documentul încuraja statele membre ONU să pună în aplicare măsuri concrete de combatere a impunităţii.
Potrivit ONU, în ultimii doisprezece ani, peste 1.000 de jurnalişti au fost ucişi pentru că au făcut cunoscute ştiri şi au prezentat public informaţii. În nouă din zece cazuri, ucigaşii sunt nepedepsiţi. Impunitatea duce la creşterea numărului victimelor şi este adesea un simptom al agravării conflictelor şi al prăbuşirii dreptului şi a sistemelor judiciare. UNESCO este îngrijorată de faptul că impunitatea dăunează societăţilor întregi prin acoperirea unor abuzuri grave ale drepturilor omului, generând corupţie şi criminalitate.
În ultimii doisprezece ani, peste o mie de jurnalişti au fost ucişi, conform www.un.org.
Sunt mulţi jurnalişti însă care suferă alte agresiuni grave, inclusiv tortură, dispariţii forţate, detenţie arbitrară, intimidare şi hărţuire atât în situaţii conflictuale, cât şi non-conflictuale. În plus, există riscuri specifice cu care se confruntă jurnaliştii femei, inclusiv atacuri sexuale.
În mod îngrijorător, doar unul din zece cazuri comise împotriva lucrătorilor mass-media în ultimul deceniu a dus la o condamnare. Impunitate încurajează autorii crimelor şi, în acelaşi timp, induce o stare de nepăsare în cadrul societăţii. Impunitatea generează impunitate şi alimentează un cerc vicios.
Atunci când atacurile asupra jurnaliştilor rămân nepedepsite, se dă un mesaj negativ, potrivit căruia publicarea adevărului şi a opiniilor nedorite îi va face pe oamenii obişnuiţi să aibă probleme. Mai mult, arată sursa citată, societatea îşi pierde încrederea în propriul sistem judiciar, menit să-i protejeze pe toţi de atacurile asupra drepturilor pe care le au. Persoanele care comit acte de agresiune împotriva jurnaliştilor sunt astfel încurajate când îşi dau seama că îşi pot ataca ţintele fără a se confrunta vreodată cu justiţia.
Redactor online – Doina Sîrbu / Sursă – AGERPRES / Foto – wikipedia.org