Farmaciile, o afacere cu profit, în care pacienţii sunt transformaţi în clienţi şi farmaciştii, în vânzători. Alegere grea între nevoie şi reclama de la televizor – FOTO
Publicat de Doina Sirbu, 1 noiembrie 2019, 10:36
În municipiul Constanţa, funcţionează de două ori şi jumătate mai multe farmacii decât cifra impusă de lege, adică 206 în loc de 80. Pentru că acolo unde există cerere se face şi profit, niciuna dintre ele nu este în pragul falimentului. Aşadar, se naşte o întrebare firească: suntem mai bolnavi sau mai uşor de convins în achiziţionarea medicamentelor? Un scurt sondaj pe stradă inclină balanţa către a doua variantă, deşi nimeni nu ar recunoaşte că poate fi influenţat de o reclamă la televizor.
“Nu, nu! Eu am reţetele mele stas, pe care mi le recomandă medicul şi aşa îmi cumpăr. Ce medicamente sunt? Că unii dintre noi nici nu ştim ce medicamente sunt, le luăm, dar sunt cu dubii. Să fiu corect, o singură dată am luat pentru constipaţie, atât, restul niciodată. Prin reclamă se vând medicamentele”, a spus un constănțean.
Dar ce părere au farmaciștii?
“Oamenii sunt foarte încântaţi, pentru că televizorul prezintă avantajele medicamentelor, într-o manieră foarte frumoasă şi prezintă la un produs exact toate bolile posibile. De exemplu, este un produs miraculos, care vindecă orice. Şi automat oamenii vor să încerce. Cum sunt bătrânii pentru bolile articulare, care nu se mai vindecă, se pot doar ameliora”, spune un farmacist din Constanţa.
La rândul lui, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Constanţa, Vasile Rizea, vorbeşte deschis despre impactul reclamei în viaţa noastră.
“E o presiune foarte mare a industriei suplimentelor alimentare şi automat populaţia cumpără. Unii dintre noi cred şi încearcă. Mă doare spatele. Aoleu, ia uite, s-a dat reclama cutare, hai să încercăm. Eu nu zic că nu ajută, ajută, dar nu face bine”, a spus Vasile Rizea.
Şi, totuşi, de ce există atât de multe farmacii pe metrul pătrat, dacă legea spune clar că o farmacie poate fi deschisă la 3.500 de locuitori, atunci când vorbim de un municipiu reşedinţă de judeţ, cum este Constanţa.
“Singurul criteriu de deschidere a farmaciei este criteriul demografic, care a rămas în lege. Pe urmă, tot la presiune, a apărut excepţia de la regulă, care spune că se pot înfiinţa farmacii în gări, autogări şi centre comerciale de mare suprafaţă. Noi ne-am descoperit un oraş cu foarte multe mall-uri, în care până şi un bloc turn, care are la parter 60 de metri pătraţi, a fost asimilat cu mall-ul. Şi primăria a dat hârtii, în care preciza că acea clădire este un centru comercial de mare suprafaţă. Pe baza lor s-au scos autorizaţii şi s-au deschis farmacii”, afirmă Vasile Rizea.
“Sunt foarte multe. La orice pas, găseşti o farmacie. Treaba merge, din moment ce sunt pe piaţă înseamnă că…, adică dacă nu s-ar vinde medicamentele, vă daţi seama că ar da faliment, nu? Tot omul e bolnav şiare nevoie de farmacie”, a spus un alt constănțean.
Datele Institutului Naţional de Statistică arată că 10% din venitul lunar se duce pe medicamente, ceea ce nu ne face neapărat mai bolnavi sau mai atenţi la sănătatea noastră, ci mai dornici de a avea acasă leacuri pentru orice.
Realizator reportaj – Cristina Ghelasie / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – Cristina Ghelasie