29 octombrie – Ziua Internațională a Internetului. Invitați în studioul Radio Constanța, Eden Memet – profesor de informatică și robotică și Răzvan Pușcașu – elev în clasa a XI-a
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 29 octombrie 2019, 10:21
29 octombrie – Ziua Internațională a Internetului. La 29 octombrie 1969, un grup de cercetători americani în domeniul computerelor reușea să transmit un mesaj de pe un ordinator pe altul. România a intrat în era internetului în 1999, domeniul “ro” fiind pentru prima dată alocat unui computer din cadrul Institutului pentru Cercetări în Informatică. În ziua de astăzi, internetul a devenit o constantă în viața noastră.
Invitați în studioul Radio Constanța Eden Memet – profesor de informatică și robotică la Liceul Internațional de Informatică din Constanța, cu numeroase participări la competiții de robotică și programare și Răzvan Pușcașu – elev în clasa a XI-a, olimpic național la informatică și matematică, medaliat la numeroase concursuri de informatică, robotică și matematică, în dialog cu Larisa Calistru.
Eden Memet: Doresc să urez Internetului „La mulți ani !”, pentru că facem parte din acest domeniu. Îi mulțumim că a scurtat drumul către informație. Nu mai suntem nevoiți să mergem până la bibliotecă, să citim o carte. Putem să o găsim pe internet, la fel ca orice altă informație utilă, ne poate parveni într-o fracțiune de secundă.
Termenul internet provine din împreunarea artificială și parțială a două cuvinte englezești: interconnected = interconectat și network = rețea.
Cum ne ajută internetul în zilele noastre ?
Ne ajută foarte mult. Multe firme deja nu mai există fizic, ele s-au mutat pe internet și când dorești să comnzi ceva nu mai este nevoie să mergi un kilometru sau o sută. Cu ajutorul unui click faci posibil accesul la produsul dorit.
Răzvan, cum ai luat contact cu internetul?
Răzvan Pușcașu : Am aflat despre el de când eram mic. Dacă aveam o întrebare și nu puteau să îmi răspundă părinții și fratele meu, trebuia să caut pe internet. În general, așa aflam răspunsul la întrebările pe care le aveam.Pentru mine internetul înseamnă o bază de date care conține absolut toate cunoștințele umanității. De aici, toată lumea poate să păstreze orice informație.Și până la urmă tot ajunge pe internet.
Vorbește-ne despre motoarele de căutare…
Răzvan Pușcașu : Primul motor de căutare a fost Google, care a pornit de la ideea că un articol este foarte bun dacă are un număr mare de cititori.Așa a fost primul model de căutare, îți dădea informația după numărul de accesări. Internetul mă ajută astăzi la absolut toate materiile, să caut informații sau să le completez cu informații noi.Consider că sunt prieten cu internetul deoarece pot să-l utilizez corect și pot să-mi dau seama de informațiile false.
Ești în clasa a XI-a. Cariera ta va avea legătură cu internetul?
Răzvan Pușcașu :Da. Aș vrea să devin programator pe domeniul inteligenței artificiale și aș vrea să studiez în străinătate. Dar nu sunt 100% convins.
Internetul presupune și o inteligență artificială?
Eden Memet : Dacă am observat, când intrăm pe YouTube și accesăm un artist sau un anumit gen de muzică, data viitoare când intrăm tot pe YouTube, găsim toată gama de melodii sau de artiști care sunt aproape de genul meu. Există un „machine loving” care învață preferințele tale și în felul acesta inteligența artificială a fost implementată pe site-uri(o mare parte) și deja este un domeniu de cercetare, este un trend. Multă lume dorește să studieze informatica și inteligența artificială. La noi, în România, încă nu există un asemenea profil, dar în străinătate da.Iar numărul doritorilor este foarte mare.
Să vorbim și despre robotică. Răzvan participă și la astfel de concursuri…
Răzvan Pușcașu : Robotica este foarte interesantă deoarece nu presupune doar cunoștințe de informatică, ai nevoie și de cunoștințe de asamblare a robotului și de testat. Pentru robotică trebuie învățată o materie cu totul nouă.
Ai fost la numeroase concursuri de matematică, informatică, robotică. Au legătură între ele?
Răzvan Pușcașu :Sunt destule concursuri, dar partea frumoasă este că matematica și informatica sunt legate între ele.Tot ce aplic la informatică pot aplica și la informatică.Apoi robotica este legată de informatică, deoarece trebuie să programezi robotul.
Spune-ne câteva dintre premiile pe care le-ai câștigat…
Răzvan Pușcașu : Am obținut anul trecut locul al III-lea la un concurs internațional de robotică(la categoria fotbal) și medalie de argint cu mențiune la Olimpiada de matematică și medalie de bronz la Olimpiada Națională de informatică, anul trecut.
Aplicațiile mobile ale internetului ne ajută enorm…
Eden Memet : Noi, la Liceul Internațional de Informatică din Constanța, avem și un club pentru dezvoltarea acestor aplicații și pentru tele dispozitivele iphone și pentru cele android. Dacă ați observat, de fapt multe aplicații de pe telefon sunt un fel de siteuri care se conectează direct la interent și ele pot fi utile sau folosite doar dacă ai internet. Este mult mai ușor să îl faci ca un site și să îl instalezi precum o aplicație decât să faci aplicația în sine și să ocupe mai mult loc în telefon și să fie destul de limitată.
Ce avantaje ne aduce folosirea internetului?
Eden Memet : Internetul este precum un chibrit, Te ajută să faci focul, să te încălzești, dar cu acel chibrit e posibil să dai și foc la casă. Este ca un cuțit cu două tăișuri.
Tinerii stau foarte mult pe telefon, pe laptor, la calculator… Care sunt dezavantajele internetului și i-ați sfătui pe părinții adolescenților, pentru a limita statul în exces pe internet?
Eden Memet : Acest acces la informația de pe internet este un lucru pozitiv, dar dacă nu reușești să filtrezi informația devine un lucru rău. Este destul de greu să limitezi adolescenții și să-i ții departe de internet. Trebuie găsit un punct comun, trebuie să înțeleagă și ei că timpul liber înseamnă, pe lângă internet, plimbarea în natură, distracția cu prietenii. E bine să își programeze timpul, iar internetul ar trebui să le ocupe doar o oră sau două pe zi. Dacă nu limitezi internetul, el devine precum o boală și vei avea nevoie de psiholog.
Realizator – Larisa Calistru