INTERVIU | Angelica Curlișcă, șeful Delfinariului Constanța, despre poluarea marină: „Toată lumea zice «Și, ce?! E o pungă de plastic!». Puțină lume știe cum se descompune și cum ajunge înapoi la noi în farfurie“
Publicat de , 21 octombrie 2019, 14:26
În mări și oceane, se estimează că sunt peste 300 de milioane de tone de deșeuri din plastic. Nici Marea Neagră nu face excepție – pescuitul excesiv, traficul naval și plasticul ingerat odată cu hrana, afectează speciile marine, inclusiv delfinii pe care îi pot și ucide.
Șeful Secției Delfini a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Angelica Curlișcă, ne vorbește despre pericolul ascuns al unei banale pungi de plastic, dar și despre programele de monitorizare a delfinilor din Marea Neagră.
Ce spuneți despre acest proiect pe care îl dezvoltă Mare Nostrum cu Institutul de Cercetări Marine?
Este un proiect care va ajuta toată populația să se implice în această monitorizare. Eu zic că este foarte bine de știut că nu numai instituțiile statului trebuie implicate, ci toată lumea, pentru că protecția delfinilor și a ști dacă suntem bogați în delfini sau săraci în delfini ține și de noi, pentru că de la noi pornește inclusive poluarea mării cu deșeurile de plastic care sunt foarte multe și au implicații care nu se văd la prima vedere. Toată lumea zice «Și, ce?! E o pungă de plastic!». Ei, acea pungă de plastic are implicații nevăzute, puțină lume știe cum se descompune și cum ajunge înapoi la noi în farfurie și implicit cum ajunge în stomacul delfinilor.
Ce putem face pentru a reduce această poluare cu material plastice?
Trebuie să începem cu educarea tuturor! Noi am avut un proiect în care am colaborat cu copii de școală, am fost și am încercat să sensibilizăm lumea pe plajă…Au fost persoane care ne-au primit cu multă plăcere și persoane care au spus că nu le interesează. Este destul de greu să schimbi mentalitatea cu sacoșa de plastic. Este foarte bine de notat că foarte multe magazine au început să ia acele sacoșe eco. Plasticul nu afectează numai mediul marin, ci tot mediul, dar problema totuși suntem noi, oamenii. Ne-am învățat că este mai ușor să luăm articole de unică folosință, de plastic, pe care să le aruncăm aiurea, ne-am învățat cu o anumită comoditate, avem de lucru la mentalitatea noastră. Nu este vorba numai de a-i învăța pe cei mici, este vorba și de a-I învăța pe cei mari și de a conștientiza că totul pleacă de la modul în care ne facem noi treaba acasă!
Interviu realizat de Cristina Iliuță / Foto – unsplash.com