Orașul Techirghiol va fi racordat la rețeaua de gaze naturale, de anul viitor
Publicat de , 16 octombrie 2019, 08:57
Nu peste mult timp, orașul Techirghiol va fi racordat la rețeaua de gaze naturale. Pe lângă beneficiile aduse de confort și de costuri, ar putea fi rezolvată o problemă serioasă: poluarea cauzată de centralele care funcționează pe cărbuni.
Lucrările vor începe în primăvară în zona blocurilor, iar primele locuințe din Techirghiol vor fi racordate la rețeaua de gaze naturale în iarna 2020 – 2021, spune primarul orașului, Iulian Soceanu.
„Am semnat deja contractul de proiectare și execuție. Începând de anul viitor, din luna martie, după estimările noastre, vom începe și lucrările de execuție în teren. Acest proiect este mult așteptat de către toți locuitorii orașului Techirghiol, de către toți agenții economici din stațiunea noastră, este un proiect care are o valoare de 10 milioane de lei, din care cota noastră de finanțare este de 5,5 milioane, iar cota de finanțare a celui care a câștigat concesiunea este de 4,5 milioane“, a declarat edilul.
Iulian Soceanu spune că în iarna anului 2020 în Techirghiol vor fi deja primele locuințe racordate la rețeaua de gaze. „Primele zone alimentate vor fi cele în care din zona pe care a ales-o concesionarul. În primul rând, zona blocurilor și zona balneară, unde deja există centre balneare care au activitățile în desfășurare, ei fiind, bineînțeles, și cei mai importanți consumatori ai acestor servicii. Asta înseamnă că jumătate din oraș, în anul 2020, va fi racordat la rețeaua de gaze, urmând ca, în anul 2021, cealaltă jumătate de oraș să fie racordată la rețeaua de gaze. Rețeaua are o lungime de 41 de kilometri, am încercat să ajungem în toate zonele orașului, nefiind nicio zonă dată la o parte, pentru că e corect și normal ca această rețea să beneficieze marea majoritate a locuitorilor orașului Techirghiol“, a declarat primarul Iulian Soceanu.
În momentul de față, locuitorii din Techirghiol pot opta pentru încălzirea bazată pe curent electric, combustibil solid, combustibil lichid sau gaz lichefiat. „Abia aștept ca de anul viitor să mă implic cât pot de mult să-i conving pe oameni să se racordeze la această rețea de gaze, pentru a diminua foarte mult poluarea din cauza cocsului despre care știți foarte bine cât de mult poluează atmosfera“, a concluzionat edilul.
Deocamdată nu se știe ce costuri vor suporta cei care vor să se branșeze la viitoarea rețea de gaze naturale.
Redactor – Bogdan Comșa / Foto – Primăria Techirghiol