Constanța va avea bancă de alimente

Publicat de , 16 octombrie 2019, 12:07
O bancă de alimente ar putea funcționa la Constanța, începând de anul viitor. Anunțul a fost făcut astăzi, în direct la Radio Constanța, de Gabriel Sescu, președintele Asociației Banca pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor, un serviciu social ce colectează gratuit bunuri de consum – alimente și produse de igienă personală, într-un spațiu special dedicat.
„Ne dorim ca de anul viitor să înființăm și la Constanța o bancă de alimente. Orașul Constanța este un oraș mare, există comerț, există și produse confiscate, despre care tot auzim, în port, din diverse motive, care pot fi colectate și ulterior donate, ca ulterior să fie consumate ca hrană“, a declarat Gabriel Sescu.
El a mai spus că estimează că banca va funcționa începând cu luna iulie a anului viitor. „Avem în plan deschidere băncii și susținerea financiară pentru primele șase luni. O bancă trebuie să aibă o mașină cu utilaj frigorific, pentru a putea transporta în condiții de siguranță alimentele, un spațiu de depozitare închiriat, care să respecte cerințele pe care produsele alimentare le au. Dacă aceste lucruri nu există, nimeni din zona de retail nu-ți va da în donație produsele. E cerința numărul unu!“, a declarat Gabriel Sescu.
Astăzi este celebrată Ziua Mondială a Alimentației, prilej cu care este promovată combaterea risipei alimentare. „De risipa alimentară putem vorbi pe întreg lanțul de producție și comercializare, de la varza care nu se mai recoltează toamna de pe câmp, că nu mai are preț, la cartofii care rămân în urma utilajelor care îi recoltează și nu o fac în proporție de 100%, dar în același timp risipa apare pe tot lanțul – la transport, la depozitare, la vânzare, acasă, la consumatorul final, și atunci risipă este și dacă s-au stricat cartofii într-un depozit , risipă este și dacă s-au stricat într-un magazin sau s-au stricat la noi acasă“, spune Gabriel Sescu.
De asemenea, risipa se produce și atunci când cumpărăm mai mult decât putem consuma. „E o tentație a vremurilor noastre de a merge în supermarket și de a umple un coș cu produse. De multe ori nu ai nevoie de atât de multe, dar prețurile, ambalajul, reclama te determină să cumperi mai mult decât ai consuma“, afirmă Gabriel Sescu.
Foto – unsplash.com