Ascultă Radio România Constanța Live

INTERVIU | Vlad-Andrei Dogaru: ’’Educația este cel mai frumos cadou pe care cineva îl poate oferi’’ – FOTO

INTERVIU | Vlad-Andrei Dogaru: ’’Educația este cel mai frumos cadou pe care cineva îl poate oferi’’ – FOTO

Publicat de Doina Sirbu, 5 octombrie 2019, 11:30 / actualizat: 5 octombrie 2019, 12:48

Vlad-Andrei Dogaru are 17 ani și este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”. În luna iunie a acestui an a obținut premiul al III-lea în finala internațională a concursului de Limbă Engleză ’’Koala’’, unde au participat elevi din 22 de țări din întreaga lume.

De asemenea, a obținut premiul al III-lea la Olimpiada Națională de Limbă Franceză de la Bistrița. O altă realizare deosebită  este cea din 2018, când a câștigat premiul I în finala europeană a concursului de știință și tehnologie “Sci-Tech Challenge”, organizat de ExxonMobil și Junior Achievement la Bruxelles. În această dimineață a fost invitatul Larisei Calistru, la Interviul Dimineții.

Ce înseamnă pentru tine limbile străine?

Vlad-Andrei Dogaru – În primul rând înseamnă deschidere internațională. Sunt cheia porții spre orice carieră, din orice domeniu. Limbile străine reprezintă viitor, iar viitorul înseamnă deschidere către internațional. Înseamnă și o oportunitate de a cunoaște mai bine un popor, cultura și patrimoniul. Limba este elementul de patrimoniu care înglobează cele mai multe trăsături ale unui popor. Este foarte interesant cum mă pot apropia de un popor. Eu am studiat foarte aprofundat Limbile Engleză și Franceză. Există cuvinte sau expresii care nu au echivalent în alte limbi. Și atunci, ca să te poți înțelege mai bine cu acei oameni, este foarte util să recunoști limba. În Limba Română există cuvântul “dor”, care nu are echivalent în alte limbi. Deși putem să spunem de exemplu ’’Mi-e dor de tine’’, ’’I miss You’’ în Engleză și ’’Tu me manques’’ în Franceză, nu putem să traducem substantivul “dor”.

Este greu să excelezi la două limbi străine în același timp? Ai momente când le “amesteci” în cap?

Vlad-Andrei Dogaru – Decizia de a studia Engleză și Franceză a fost foarte naturală. Am studiat Engleza de când eram mic, de când aveam 4 sau 5 ani, părinții m-au dus la o doamnă profesoară și m-au pregătit, doamna aceea mi-a deschis apetitul pentru acest viitor foarte frumos al realizărilor, apoi Limba Franceză am început-o în clasa a V-a. Mi-a plăcut foarte mult, însă până în clasa a IX-a spre sfârșit nu am încercat să o învăț atât de aprofundat. Era doar o materie la școală pe care îmi făcea plăcere să o învăț. După ce am început să o studiez la liceu am descoperit că pot să progresez foarte ușor la Franceză. Nu știu dacă se datora faptului că eu deja studiam o limbă străină de când eram foarte mic. Neurologii spun că atunci când studiezi o limbă străină de mic, creierul se dezvoltă altfel și poate să învețe alte limbi mult mai ușor, dar cred că a contat și faptul că Limba Franceză se bazează pe stratul acesta latin care îi este comun și Limbii Române. Și atunci mi-a plăcut foarte mult. Mai amestec cuvintele, foarte des am gânduri în Engleză sau în Franceză. Mie îmi place mult și Limba Română și uneori când fac eseuri sunt cât p-aci să fac o greșeală, să traduc mot-a-mot un cuvânt din altă limbă. Și atunci devine periculos.

Cât timp aloci pregătirii?

Vlad-Andrei Dogaru – E o întrebare dificilă, pentru că nu sunt un elev organizat. Nu sunt genul de elev care se așază la birou și lucrează trei ore, după care face pauză o oră și iar mai lucrează trei ore. Pur și simplu, toată ziua mi-o dedic studiului, de când mă trezesc și până mă culc învăț nu doar la limbi străine. Nu-mi impun un program, dar dacă ar fi să adun, lucrez minimum 4 ore pe zi.

Care a fost rolul liceului în ascensiunea ta academică?

Vlad-Andrei Dogaru – Nu cred că voi putea să descriu în cuvinte cât de important a fost rolul pe care l-a avut liceul meu. În primul rând mi-a lărgit orizontul. Domnii mei profesori au văzut potențialul în mine și mi-au propus să particip la concursuri. Sunt niște oameni neprețuiți pentru mine. Pregătirea pe care mi-au oferit-o a fost foarte importantă. Știm cu toții că la Colegiul ’’Mircea cel Bătrân’’ se face excelență. Pe lângă pregătire, a fost importantă și atmosfera. Vrei să faci parte din această atmosferă academică și “să fii o treaptă pe scara liceului”.

În 2018 ai participat și la un concurs internațional de știință. Asta înseamnă că nu te rezumi doar la studiul limbilor străine?

Vlad-Andrei Dogaru – De fapt eu sunt la Secția Real, Știinte ale Naturii. Doamna profesoară Aliss Andreescu m-a inițiat, pe vremea aceea făceam educație antreprenorială cu dumneaei și mi-a propus să particip. Luând premiul III la faza națională m-am calificat, am ajuns la faza internațională unde am luat premiul I, la Bruxelles, chiar într-o bibliotecă foarte importantă și din punct de vedere architectural și din punct de vedere cultural. Biblioteca Solvay se numește, a fost întemeiată în anii 1920 de un om de afaceri de succes. Biblioteca a fost destinată oamenilor de știință care se întâlneau la începutul secolului XX pentru a-și pune la comun ideile revoluționare pe care le aveau.

Într-un singur semestru, anul acesta, ai participat la 8 competiții, obținând premii la fiecare. Ce te-a motivat să te implici în atât de multe și cât de greu ți-a fost?

Vlad-Andrei Dogaru – Da, mi-a fost greu, deoarece nu am putut să neglijez școala. În același timp, când te pregătești pentru atâtea concursuri nu mai ai timp să mergi la toate cursurile. Am lipsit foarte mult în semestrul al II-lea și a trebuit să recuperez. Cred că m-a motivat fiecare concurs în sine. Niciodată nu m-aș fi așteptat să pot să reușesc de fiecare dată, pentru că fiecare concurs avea minimum 3-4 etape. Și când vedeam că iau premiul I la județeană, la regională, apoi și la națională, atunci asta mă motiva. Și deja ajunsesem într-un moment în care deja nu mai puteam să spun stop. Iar doamna profesoară de Engleză, care îmi este și dirigintă, doamna Florina Niculescu, m-a încurajat tot timpul. Chiar dacă eu spuneam că nu mai am timp, că nu mai pot, că vreau să mă concentrez doar pe Olimpiada de Engleză, spunea NU! Du-te și la public speaking, du-te și la altele. Hai că nu îți ia mult timp, hai că este doar o sâmbătă. Și tot așa.

Ești clasa a XII-a. Ce planuri ai?

Vlad-Andrei Dogaru – Îmi doresc să studiez Medicina. De când eram mic m-am văzut medic. Mi-au plăcut medicamentele, de aici și pasiunea mea pentru chimie. M-am gândit să dau la Drept prin clasa a IX a, când eram și în Consiliul Județean al Elevilor (în 2017 am fost președinte). Făceam activități care aveau legătură cu mediul juridic și aveam un sentiment de apartenență. Doar că mi-am dat seama în clasa a X a, când am început chimie organică, de faptul că într-adevăr vreau să devin medic.

Pe 5 octombrie, în întreaga lume se celebrează Ziua Educației. Ce mesaj ai pentru profesori, pentru colegi?

Vlad-Andrei Dogaru – Cred că este o zi foarte importantă, mereu am fost de părere că educația este stâlpul societății în toate aspectele ei: în dezvoltare, în cultură, în coeziunea societății, în unitate. Educația ne învață să nu urâm, să fim deschiși, previne conflictele de orice natură, ne garantează progresul. Mesajul meu, atât pentru profesori cât și pentru elevi, este să nu uite că educația este cel mai frumos cadou pe care cineva îl poate oferi. De aceea, elevii trebuie să prețuiască anii în care sunt în școală, să nu treacă prin ei pur și simplu pasivi, pentru că sunt niște ani foarte importanți, iar pe domnii profesori îi încurajez să predea cu pasiune, pentru că mi-am dat seama că profesorii de la care am învățat cel mai mult erau profesorii de la care am învățat ceea ce predau.

Vei studia medicina. În țară sau în străinătate?

Vlad-Andrei Dogaru – Mi-ar plăcea să studiez în străinătate, în Franța, aici este în curs o reformă, de schimbare a procesului de admitere la Medicină. Abia prin ianuarie sau februarie anul viitor voi ști dacă voi putea să aplic sau dacă voi fi acceptat acolo. Între timp, eu din clasa a X-a m-am pregătit pentru Medicină, București, Carol Davilla. Medicina din Franța este foarte grea, este una dintre cele mai grele facultăți din lume. Dacă îmi voi permite din punct de vedere intelectual și financiar nu voi refuza. Mi-aș dori să studiez în afară și să mă întorc în țară, pentru a putea să-i învăț și pe ceilalți ceea ce am învățat eu în afară. Pentru că așa s-au făcut progresele la noi în țară.

Ce faci în timpul liber, dacă mai ai?

Vlad-Andrei Dogaru – Ascult muzică, mai cânt (la voce, la pian), îmi place foarte mult să mă uit la documentare și la știri internaționale. Îmi place să fiu la curent cu ceea ce se întâmplă.

Premii câștigate

  • Mai 2018: Premiul I în finala europeană de la Bruxelles a Competiției de Știință și Tehnologie – “Sci-Tech Challenge” organizată de ExxonMobil și Junior Achievement Europe
  • Premiul I în semifinala și mențiune în finala națională a Concursului de discurs public în Limba Engleză organizat de English Speaking Union, 2019
  • Premiul I și Best Speaker Award în finala națională a Concursului de dezbateri în Limba Engleză organizat de English Speaking Union, 2019
  • Premiul al III-lea la Olimpiada Națională de Limbi Romanice, Limba Franceză, Bistrița 2019
  • Premiul I la etapa regională a concursului “Plûme d’Or” (Pana de Aur) și poziția 113 mondial
  • Participare la Congresul Internațional de Matematică “Math.en.Jeans” – Iași, 2019
  • Premiul al III-lea în finala națională a Competiției de Inovare Socială – Social Innovation Relay organizată de Junior Achievement România, 2019
  • Premiul al III-lea în finala națională a Competiției JA Company of the Year, Gala JA Hall of Fame, Ateneul Român 2019
  • Premiul I în finala națională a concursului de Limba Engleză – Koala International Competition – București, 2019
  • Premiul al III-lea în finala internațională a Concursului de Limba Engleză KGL Contest (anterior Koala) – Novi Sad, Serbia, iunie 2019

** fost Președinte al Consiliului Județean al Elevilor Constanța

Realizator interviu – Larisa Calistru / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – Radio Constanța

MAI: Peste 430 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni legate de procesul de vot
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 11:59

MAI: Peste 430 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni legate de procesul de vot

Poliţia a înregistrat, duminică, 435 de sesizări cu privire la posibile contravenţii sau infracţiuni legate de procesul de vot, dintre care 126...

MAI: Peste 430 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni legate de procesul de vot
Județul CONSTANȚA: Bărbați cercetați pentru furt de combustibil din trenurile de marfă
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 11:32

Județul CONSTANȚA: Bărbați cercetați pentru furt de combustibil din trenurile de marfă

La data de 23 noiembrie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Siguranță Transporturi, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul...

Județul CONSTANȚA: Bărbați cercetați pentru furt de combustibil din trenurile de marfă
TULCEA: Accident între două autoturisme în apropiere de Agighiol
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 09:53

TULCEA: Accident între două autoturisme în apropiere de Agighiol

Asttăzi, prin apel la numărul unic de urgență 112, a fost solicitat ajutorul pompierilor militari tulceni în cazul producerii unui accident...

TULCEA: Accident între două autoturisme în apropiere de Agighiol
Prezidențiale 2024 | Elena Lasconi îl depășește pe Marcel Ciolacu și intră în turul doi, alături de independentul Călin Georgescu
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 09:33

Prezidențiale 2024 | Elena Lasconi îl depășește pe Marcel Ciolacu și intră în turul doi, alături de independentul Călin Georgescu

După numărarea a 99,93% din procesele-verbale centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă la nivel de ţară, independentul Călin...

Prezidențiale 2024 | Elena Lasconi îl depășește pe Marcel Ciolacu și intră în turul doi, alături de independentul Călin Georgescu
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 08:33

Programul „Rabla pentru tractoare”, etapa înscrierii dealerilor de utilaje agricole

Peste 50 de firme furnizoare de echipamente agricole s-au înscris încă din prima zi a programului „Rabla pentru tractoare”, care...

Programul „Rabla pentru tractoare”, etapa înscrierii dealerilor de utilaje agricole
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 07:48

Independentul Călin Georgescu, surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale

Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat detașat primul tur al alegerilor prezidențiale. Inițial dat favorit de sondajele la ieșirea...

Independentul Călin Georgescu, surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 06:59

Prezidenţiale 2024 | Independentul Călin Georgescu câștigă detașat primul tur de scrutin

Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,84% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, arată datele...

Prezidenţiale 2024 | Independentul Călin Georgescu câștigă detașat primul tur de scrutin
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 23:23

Prezidențiale 2024 | Rezultate parțiale după numărarea a peste 58% dintre voturile din țară

Rezultatele alegerilor prezidențiale 2024 sunt transmise în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă, care prezintă numărătoarea...

Prezidențiale 2024 | Rezultate parțiale după numărarea a peste 58% dintre voturile din țară