DISCURI DE COLECȚIE | Geniul lui Ray Charles
Publicat de , 2 octombrie 2019, 11:19 / actualizat: 3 octombrie 2019, 16:25
Deși se impusese publicului cu hitul ,,That’s I say” din 1959, Ray Charles era un veteran al localurilor care promovau muzica americanilor se culoare, unde dezvoltase treptat propria combinație de blues, jazz, R&B și gospel. La vremea apariției celui de-al treilea LP al său, botezat ,,geniu „, lăsa pe clapele pianului semnele unui nou stil: muzica soul.
Orice clasificare s-a dovedit însă inutilă atunci când Ray Charles a intrat în studioul de înregistrări la sfârșitul anului 1959. Albumul ,,Genius” vine cu un senzațional set de șase piese de jazz de big band, subliniate de liniile melodice ale trompetelor și bașilor din ,,Let The Good Times Roll” și ,,Alexander’s Rag Time Band”. Aranjamentele muzicale au fost semnate de Quincy Jones iar Ray Charles a interpretat alături de instrumentiști cunoscuți ca membri ai orchestrelor Count Basie și Duke Ellington.
Rafinamentul cu care execută melodii clasice precum ,,Just For a Thrill” sau ,,Come Fain Or Come Shine” stă mărturie a plăcerii și talentului de a trece dincolo de limitele genurilor muzicale. Acesta era geniul lui Ray Charles, un tânăr care în 1959 încă nu împlinise vârsta de 30 de ani.
Redactor – Liviu Predescu