Târgul „Constanța cu flori“, în parcul din fața Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“
Publicat de , 29 septembrie 2019, 14:40
Până la ora 19:00, mai puteți vizita târgul „Constanța cu flori“, deschis în parcul din fața Teatrului Național de Operă și Balet Constanța.
Târgul este organizat de Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța. Participă producători de flori din județ, producători de ghivece din ceramică, beton, fier și lemn, firme de amenajări peisagistice, firme care comercializează produse de îngrijire pentru flori și produse fito-sanitare.
Printre expozanți se numără și Stațiunea de Cercetare Pomicolă Valu lui Traian. Ne-a vorbit despre soiurile de pomi fructiferi disponibile în această toamnă Mădalina Chiper, reprezentant al Stațiunii de Cercetare, într-un interviu realizat de Cecilia Pătrăhău.
Aveți niște soiuri minunate pe care eu, personal, le-am testat…
Comercializăm specii de piersic, cais, prun, cireș, vișin, măr, păr, gutui și migdal…
Migdalul merge la noi în Dobrogea, mai spre sud, unde este mai cald, mai spre Mangalia…
Este foarte rezistent la secetă și la anumite boli…
Toți pomii fructiferi de la dumneavoastră sunt altoiți. De exemplu, piersicile acestea turtite…
Sunt cele mai renumite. Este soiul Filip, de o dulceață uimitoare, Florin – și el este renumit…Iar ca nectarine turtite, avem soiul Liana…
Am cunoscut-o pe doamna Liana Dumitru, care a creat și un soi cu numele meu, Cecilia…Deci dacă stați la casă, nu mai mergeți în supermarket să cumpărați fructe aduse din altă parte, cumpărați soiurile autohtone!
Ne puteți găsi la sediul stațiunii, din Valu lui Traian, pe strada Pepinierei nr. 25, acolo vom comercializa, începând din această toamnă, pomii fructiferi.
Se pot planta și toamna?
Se plantează, în general, în perioada de repaus vegetativ, adică toamna, și în primăvară, din luna martie, până în aprilie, maxim.
Pentru că beneficiază și de ploile din anotimpurile respective, ca să se poată prinde…
Sigur că da! E mai ok să îi plantăm toamna decât primăvara…
Rodesc chiar din primul an sau trebuie să mai aștepte?
Depinde de specie! De obicei, ei încep să intre pe rod din anul 3.
Interviu realizat de Cecilia Pătrăhău / Foto – Cecilia Pătrăhău