Copacii plantați în primăvară, în fața Campusului Universității Ovidius, afectați de vara secetoasă. Cum arată în prezent parcul
Publicat de , 27 septembrie 2019, 12:27
Parcul din fața Campusului Universității Ovidius, conceput ca un proiect ambițios, își dorește restartarea Constantei și crearea unui spațiu ambiental modern, cu alei pietonale, iluminat și cu multe specii de copaci. Aceștia trebuie îngrijiți și udați ca să reziste în clima aridă din Dobrogea. Universitatea este posesoarea terenului, de 1,2 ha, are bani pentru apă, dar nu prea are oameni să facă această muncă fizică, în mod constant.
Parcul a fost creat de Asociația „Constanța Restart“, în parteneriat cu Universitatea Ovidius. În luna martie a acestui an, au fost plantați, cu ajutorul voluntarilor, peste 200 de copaci din diferite specii. Pentru că vara a fost foarte secetoasă, aspectul parcului ne dă motive de îngrijorare. Prorectorul Alexandru Bobe ne-a asigurat că în curând parcul va căpăta contur: „Proiectul este total funcțional, pentru că are alături oameni care, în fiecare zi, pun suflet în ceea ce fac. Zilele acestea au ieșit avizele finale pentru zona de alei, iluminat, ca să putem iar din sponsorizări, așa cum am lucrat până acum, n-am folosit niciun ban venit de la instituții publice și sunt foarte multe resurse care costă, evident. Suntem un grup inimos, dar și resursele noastre sunt limitate, nu suntem magnați…“
Alexandru Bobe spune că, pentru a uda copacii, este folosită apa universității, venită din corpul B al campusului. „N-au murit atâția copaci precum sunt mulți cârcotași…“, este de părere prorectorul, care adaugă că, în aproximativ șase-șapte luni, parcul va prinde contur.
Inițiatorul proiectului, președintele Asociației Constanța Restart, avocatul Cătălin Filișan, îi invită pe constănțeni la fapte, și nu la vorbe!
„Munca am început-o în ianuarie, anul acesta, și prima etapă s-a finalizat în 23 martie, atunci când, cu mai mulți voluntari, am plantat cei 200 de copaci“, a declarat Filișan. El ne-a mai spus că numărul voluntarilor care au continuat să participe la îngrijirea spațiului verde este destul de mic. „Parte dintre ei, destul de puțin, au venit și ne-au ajutat la udatul copacilor. Urmează partea de edificare a aleilor, demontăm sistemul de lumină, bănci și toate accesoriile“, a mai spus avocatul.
Însă, până atunci, copacii trebuie ținuți în viață, mai ales că a fost o vară destul de secetoasă. „Domnul inginer din pepinieră ne-a avertizat că există riscul ca aproximativ 15% din copaci să nu se prindă…“, a afirmat Cătălin Filișan.
Pentru cârcotașii care spun că se putea face mai mult, președintele Asociației Constanța Restart are un mesaj clar: „Acei cârcotași, în loc să vorbească, să vină să ude copacii, pentru că nu sunt copacii mei, sunt copacii tuturor constănțenilor. Dacă stăm pe margine și ne uităm, ne uităm la ei cum se usucă!“
Redactor – Cecilia Pătrăhău / Foto – Cecilia Pătrăhău