„A fost odată comunism“ | Proiect special Radio România Cultural
Publicat de , 26 septembrie 2019, 14:42
Radio România Cultural lansează, începând cu 30 septembrie, în anul în care românii sărbătoresc 30 de ani de libertate, două ample proiecte editoriale care se constituie într-o adevărată istorie sonoră a celor 50 de ani de comunism. Concretizată în pagini de memorialistică, această istorie dă glas unora dintre cei mai importanţi actori ai scenei româneşti, plus unor mărturii sonore venite parcă direct din iadul comunist, mărturii cu vocile celor ce au pătimit în închisori.
A fost odată comunism este o rememorare, prin intermediul paginilor de memorialistică selectate de istoricul Georgeta Filitti, coordonatoarea ştiinţifică a proiectului, a celor mai importanţi ani ai comunismului românesc, completată de explicaţii concrete ale istoricilor care au studiat această perioadă.
Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Marian Râlea, Alexandra Halic şi alţi importanţi actori ai scenei româneşti dau gals acestor pagini obţinând, astfel, un proiect audio care reflectă cele mai importante etape ale perioadei comuniste din România, structurate în capitole precum: Naţionalizarea, Securitatea, Deportările, Canalul, Colectivizarea, Eliminarea proprietăţii private, Închisorile de femei şi de bărbaţi, Avorturile, Casele de copii etc.
În perioada 30 septembrie – 15 decembrie, puteţi asculta aceste pagini sonore în emisiunile Espresso şi GPS Cultural, proiectul concretizându-se editorial şi într-un audio-book care va apărea curând la editura Casa Radio, iar campania se va încheia la finalul anului, cu podcast-uri într-o secţiune pe site-ul www.radioromaniacultural.ro.
Paginile de istorie vor fi dublate, în aceeaşi perioadă, de mărturii venite parcă în direct din iadul comunist, mărturiile celor care au pătimit în cumplitele închisori. Acestea se regăsesc în înregistrările făcute de colega noastră, Anca Mateescu – documente sonore unice pe piaţa media din Romania, păstrate în Fonoteca de Aur a radioului public.
Sub genericul Amintiri din temniţele comuniste, se vor auzi, zilnic, voci ale unor personalităţi precum: Valeriu Anania, Bartolomeu Anania, Adrian Marino, Arşavir Acterian, Teohar Mihadaş, Alexandru Paleologu, Gabriel Ţepelea, Lena Constante, Dumitru Stăniloaie, părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa şi mulţi alţii.
„Să nu ne răzbunaţi!”, a fost îndemnul pe care Mircea Vulcănescu l-a lăsat atunci când a trecut la cele veşnice, la 28 octombrie 1952, în închisoarea de la Aiud. Nouă ne rămâne, aşadar, datoria aducerii aminte… pe frecvenţele Radio România Cultural!
Radio România Cultural este singurul post de radio cu acoperire naţională în FM, care produce programe exclusiv culturale, difuzând producţie originală culturală şi informaţie din toate zonele culturii, la nivel naţional şi internaţional. Detalii, pe www.radioromaniacultural.ro.