Ascultă Radio România Constanța Live

Interviu Radio Constanța | Poveștile Dobrogei, prezentate neconvențional în cadrul unui proiect cultural dedicat liceenilor

Interviu Radio Constanța | Poveștile Dobrogei, prezentate neconvențional în cadrul unui proiect cultural dedicat liceenilor

Publicat de , 25 septembrie 2019, 13:53

Elevii din județul Constanța vor avea posibilitatea să urmărească gratuit un spectacol multidisciplinar despre conviețuirea armonioasă în spațiul multicultural al Dobrogei.

„Dobrogea Interetnică” este un proiect despre conviețuirea într-un spațiu multicultural, dedicat liceenilor. Spectacolul care va fi prezentat elevilor se va desfășura pe durata unei ore de curs (50 minute) și va promova diversitatea și toleranța, urmând să prezinte în mod artistic repere esențiale ale diversității etnice din Dobrogea.

Spectacolul este conceput și adaptat pentru reprezentarea în spații neconvenționale (săli de spectacol, săli de festivități, săli de sport, laboratoare, alte spații propice desfășurării activităților artistice) din 24 de licee din municipiul Constanța și 26 de licee din alte localități ale județului. Ieri, 24 septembrie, spectacolul a fost urmărit la Liceul Tehnologic „Jean Dinu” Adamclisi (ora 10:00) și Liceul Tehnologic Dobromir (ora 12:00) . Ne-a oferit detalii despre acest proiect, Sebastian Pătrunjei, responsabil PR al proiectului cultural „Dobrogea Interetnică“, într-un interviu realizat de Larisa Calistru.

De unde a pornit ideea proiectului?

Având la dispoziție o asemenea bogăție etnică în județele Constanța și Tulcea, era păcat să nu ne folosim de acest lucru. De aici a pornit ideea proiectului, pentru că, după cum știm, Dobrogea este privită ca un model de conviețuire interetnică, un model pentru toată Europa și pentru toată comunitatea internațională. Trebuia să punem și noi un pic umărul la promovarea acestei diversități, a toleranței. Așa că iată-ne cu proiectul „Dobrogea Interetnică” . Venim după un proiect cumva asemănător ca mod de desfășurare, pe care l-am organizat în primăvara acestui an, tot în licee din județ. S-a numit „Dobrogea – curs alternativ de istorie  culturală”. Și acum, cu fonduri de la Consiliul Județean Constanța, avem un proiect nou, care a început acum o lună și jumătate, luni au demarat și reprezentațiile spectacolelor. Am avut de produs un spectacol, cu tot ceea ce a însemnat el. Cu scenariu, cu regie, cu direcție artistică, scenografie. Sperăm că am reușit să realizăm un produs cultural de calitate și profesionist.

Cine este implicat în această echipă?

Întâi vorbim despre Georgiana Rusu, coordonatoarea proiectului, scenariul a fost realizat de Iulian Enache, actor și regizor al Teatrului de Stat Constanța, care realizează și regia. Scenariul este realizat în baza documentării științifice a lui Cristian Cealera („Poveștile Mării Negre“). Scenografia – Lăcrămioara Dumitrașcu. Muzica este compusă de Adrian Mihai. Avem 6 actori foarte buni – Florența Gulaș, Lidia Șuleru, Andriana Makri, Irina Zlăteanu, Gelu Ciobanu și Alexandru Medveghi. Să nu uităm echipa de suport, care înseamnă sunetist, luminist, recuziter, regizor tehnic. Accesul la toate reprezentațiile noastre este gratuit.

Luni ați mers la Liceul Teoretic din Băneasa și la Liceul Carol din Ostrov. Cum ați fost primiți acolo?

Foarte bine! Fiind la a doua vizită la aceste licee, cu acest gen de reprezentații, oamenii și-au adus aminte de noi, încă am găsit afișele de la proiectul precedent din primăvară. Le-a plăcut și data trecută, le-a plăcut și acum. Am pus pe pagina de facebook fotografii și live-uri. O să vedeți acolo, dacă sunteți curioși, cum s-au întâmplat reprezentațiile spectacolului, cum au fost primiți actorii, câte aplauze au fost la final. E un spectacol vesel, chiar dacă tratează o temă importantă cum este promovarea toleranței și diversității, totuși este un spectacol de teatru adevărat, o comedioară care are și accente dramatice uneori, și un pic de iubire. E un spectacol pe placul liceenilor.

Cum s-au simțit actorii pe scenă?

Bineînțeles, fiind primele două spectacole, au fost și niște emoții firești, pentru că este o producție nouă. Artiștii se încarcă foarte mult emoțional, dar le-a plăcut și lor pentru că liceenii au urmărit cu atenție. Nu au provocat gălăgie sau altceva care să aducă atingere actului cultural artistic. Una peste alta, toată lumea a fost încântată.

Ce alte proiecte mai aveți, în minte, deocamdată?

Oo, păi avem multe! Suntem în plin proces de creație. În luna septembrie este sesiune de finanțare organizată de Administrația Fondului Cultural Național. Pentru că nu suntem normali, încercăm să mergem la limita maximă admisă, 3 proiecte, limita maximă admisă  pentru fiecare entitate culturală a noastră. Așa că, da, dăm drumul imaginației noastre, pentru că la AFCN se pune mult accent pe aspectul inovator al proiectelor și de fiecare dată asta pe noi ne motivează și ne face să ne gândim la tot felul de trasnăi. Vom afla pe la jumătatea lunii noiembrie ce se aprobă și ce facem în prima jumătate a anului 2020 și în județul Constanța.

Am văzut că lumea vine spre teatru în număr din ce în ce mai mare…

Este un fenomen îmbucurător. Iar pentru faptul că vin tineri la spectacolele Teatrului de Stat Constanța să știi că, fără falsă modestie, un merit ne aparține și nouă (n.r: Asociației Culturale Georgiana Rusu). Pentru că în ultimii doi ani și jumătate, foarte multe dintre proiectele noastre culturale, 17 la număr, sunt realizate cu tineri. Și am avut chiar 2 proiecte finanțate de Administrația Fondului Cultural Național prin care  âam adus în mod gratuit liceenii constănțeni la teatru. În primul proiect la Teatrul de Stat Constanța, în cel de-al doilea – la Centrul Jean Constantin. Am avut câte 12 reprezentanții ale unor spectacole pentru tineret, realizate cu tineri, pentru tineri. Și, astfel, tinerii au deprins pofta de a merge la teatru.

Ați putea descoperi  tineri dornici să devină actori, tineri cu calități…

Să știi că ni s-a întâmplat. Multe dintre proiectele noastre s-au derulat în județ și în municipiul Constanța, am avut spectacole de la teatrul de păpuși pentru cei de grădiniță și clasele I-IV până la cele pentru liceeni. Și da, am întâlnit copii chiar talentați, care au potențial. Ne-au întrebat cum se întâmplă, ce ar trebui să facă să devină actori. Cei mai mici erau foarte curioși după spectacole să vină să vadă păpușile sau cum se mânuiesc. Există potențial, avem copii talentați. S-a întîmplat de multe ori să fim abordați de directorii de instituții de învățământ care ne-au rugat să îi sprijinim să își organizeze trupe de teatru, să îi ajutăm cu regizori care ar putea să meargă să îi învețe pe copii. Fără probleme, noi suntem deschiși pentru orice gen de colaborare și, dacă putem să sprijinim un tânăr talentat, de ce nu?!

„Dobrogea Interetnică” este un proiect cultural realizat cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și organizat de Rusu I. Georgiana P.F.A. în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean ConstanțaValoarea totală a proiectului este de 327.100 lei, din care finanțarea C.J.C. – 294.000 lei și contribuția proprie a beneficiarului – 33.100 lei.

Programul următoarelor reprezentații, în localități din județ:

  • Miercuri, 25 septembrie 2019: Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” Hârșova (10:00) + Liceul Tehnologic Ciobanu (12:00)
  • Joi, 26 septembrie 2019: Colegiul Agricol Poarta Albă (10:00) + Colegiul „Dobrogea” Castelu (12:00)
  • Vineri, 27 septembrie 2019: Liceul Teoretic Murfatlar (10:00) + Liceul Cobadin (12:00)
  • Luni, 30 septembrie 2019: Liceul Tehnologic Topraisar (10:00) + Liceul Teoretic Negru Vodă (12:00)
  • Marți, 1 octombrie 2019: Liceul Tehnologic Cogealac (10:00) + Liceul Tehnologic Mihai Viteazu (12:00)
  • Miercuri, 2 octombrie 2019: Liceul Teoretic M. Kogălniceanu (10:00) + Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu (12:00)
  • Joi, 3 octombrie 2019: Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna (10:00) + Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Techirghiol (12:00)
  • Vineri, 4 octombrie 2019: Liceul Tehnologic „Ion Podaru” Ovidiu (10:00) + Liceul „Lazăr Edeleanu” Năvodari (12:00)
  • Luni, 7 octombrie 2019: Colegiul Economic Mangalia (10:00) + Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia (12:00)
  • Marți, 8 octombrie 2019: Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia (10:00) + Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” Medgidia
  • Miercuri, 9 octombrie 2019: Liceul Teoretic „Anghel Saligny” Cernavoda (10:00) + Liceul Tehnologic Axiopolis Cernavodă

În municipiul Constanța:

  • Joi, 10 octombrie 2019: Liceul Teoretic Ovidius (10:00) + Colegiul Național M. Eminescu (12:00)
  • Vineri, 11 octombrie 2019: Liceul Teoretic Lucian Blaga (10:00) + Colegiul Național de Arte Regina Maria (12:00)
  • Luni, 14 octombrie 2019: Liceul Teoretic C.A. Rosetti (10:00) + Colegiul Comercial Carol I (12:00)
  • Marți, 15 octombrie 2019: Colegiul Național Mircea cel Bătrân (10:00) + C. N. Pedagogic Constantin Brătescu (12:00)
  • Miercuri, 16 octombrie 2019: Liceul Tehnologic Virgil Madgearu (10:00) + Liceul Teoretic Traian (12:00)
  • Joi, 17 octombrie 2019: Colegiul Tehnic Pontica (10:00) + Colegiul Tehnic Tomis (12:00)
  • Vineri, 18 octombrie 2019: Colegiul Tehnic de Marină Al. Ioan Cuza (10:00) + Colegiul Tehnic Energetic (12:00)
  • Luni, 21 octombrie 2019: Liceul cu Program Sportiv Nicolae Rotaru (10:00) + Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida (12:00)
  • Marți, 22 octombrie 2019: Liceul Tehnologic Gheorghe Duca (10:00) + Liceul Tehnologic Gheorghe Miron Costin (12:00)
  • Miercuri, 23 octombrie 2019: Liceul Tehnologic I.N. Roman (10:00) + Liceul Tehnologic Electrotehnică și Telecomunicații (12:00)
  • Joi, 24 octombrie 2019: Liceul Teoretic Decebal (10:00) + Liceul Teoretic George Călinescu (12:00)
  • Vineri, 25 octombrie 2019: Liceul Teoretic George Emil Palade (10:00) + Colegiul Național Militar Al. Ioan Cuza. (12:00)

 

Funeralii Papa Francisc – Guvernul discută joi un proiect privind declararea în 26 aprilie a unei zile de doliu naţional
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 19:28

Funeralii Papa Francisc – Guvernul discută joi un proiect privind declararea în 26 aprilie a unei zile de doliu naţional

Guvernul urmează să discute în şedinţa de joi un proiect de hotărâre privind declararea zilei de 26 aprilie zi de doliu naţional pe...

Funeralii Papa Francisc – Guvernul discută joi un proiect privind declararea în 26 aprilie a unei zile de doliu naţional
România, prezentă în aceste zile la Târgul de Turism din Kazahstan
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 18:08

România, prezentă în aceste zile la Târgul de Turism din Kazahstan

România participă, începând de miercuri, la Târgul de Turism din Kazahstan (KITF), care a ajuns la a 23-a ediție, în standul țării noastre...

România, prezentă în aceste zile la Târgul de Turism din Kazahstan
CSAT – convocat pe 30 aprilie; participarea României la Planul de Răspuns European și proiectul de lege a apărării naționale – pe ordinea de zi
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 14:38

CSAT – convocat pe 30 aprilie; participarea României la Planul de Răspuns European și proiectul de lege a apărării naționale – pe ordinea de zi

Președintele interimar Ilie Bolojan a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va avea loc miercuri, 30 aprilie, la...

CSAT – convocat pe 30 aprilie; participarea României la Planul de Răspuns European și proiectul de lege a apărării naționale – pe ordinea de zi
Două femei au fost rănite în urma unui accident pe Dunăre. Se pare că cel care conducea barca, nu avea certificat de conducător de ambarcațiune de agrement
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 14:31

Două femei au fost rănite în urma unui accident pe Dunăre. Se pare că cel care conducea barca, nu avea certificat de conducător de ambarcațiune de agrement

La data de 20 aprilie a.c., în jurul orei 15.00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Hârșova au fost sesizați cu privire la faptul că pe...

Două femei au fost rănite în urma unui accident pe Dunăre. Se pare că cel care conducea barca, nu avea certificat de conducător de ambarcațiune de agrement
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 14:18

Investiții pentru decolmatarea lacurilor din Delta Dunării, prin fonduri PNRR

Sorin Moranu, consilierul vicepreședintelui Consiliului Județean Tulcea, a participat, astăzi, la conferința de lansare a proiectului...

Investiții pentru decolmatarea lacurilor din Delta Dunării, prin fonduri PNRR
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 13:50

Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 resimțit la Istanbul

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, a zguduit orașul Istanbul miercuri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor...

Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 resimțit la Istanbul
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 13:21

Managerul Spitalului Cernavodă – Marius Ion Sponoche, trimis în judecată. Este acuzat de luare de mită

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe managerul Spitalului Orășenesc Cernavodă –  Marius Ion Sponoche...

Managerul Spitalului Cernavodă – Marius Ion Sponoche, trimis în judecată. Este acuzat de luare de mită
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 13:07

Organizatorii au anunțat unde va avea loc ediția a VII-a a festivalului Neversea

După șase ediții spectaculoase și sute de mii de fani care au trăit frumusețea apusurilor și răsăriturilor pe plajă, organizatorii Neversea...

Organizatorii au anunțat unde va avea loc ediția a VII-a a festivalului Neversea