INTERVIU | La Sulina se desfășoară o campanie de sterilizare a câinilor comunitari, dar și a celor cu stăpân
Publicat de Doina Sirbu, 25 septembrie 2019, 10:14
La Sulina a început ieri, o campanie de sterilizare a câinilor comunitari, dar și a celor cu stăpân.
Liliana Moldoveanu a aflat, la Interviul Dimineții, de la primarul din Sulina, Nicolae Răduș, care este strategia de gestionare a animalelor comunitare, dar și cum se împacă statutul de oraș turistic cu prezența câinilor vagabonzi pe străzi?
Bună dimineața. În ce etapă sunteți astăzi, 25 septembrie?
Nicolae Răduș – Bună dimineața. Suntem într-o etapă destul de avansată, deoarece avem un contract cu o firmă din Turda și am fost ajutați de o firmă din Germania, să încheiem acest contract. Ne bucurăm că am reușit să facem așa ceva, deoarece această firmă din Germania ne-a intrat la suflet, și noi lor, pentru că suntem un oraș mic și cu o frumusețe deosebită. Noi i-am căutat, pe cei din Germania, și i-am reținut cât am putut de mult la Sulina. Această firmă din Germania și-a făcut și un punct de lucru la Sulina și au cumpărat un container unde se fac aceste operațiuni de sterilizare a câinilor maidanezi și a celor cu proprietari. Tot ei ne-au ajutat să facem această propagandă pentru tineri, prin școli, cu anumite broșuri, prin care să îi chemăm, să facem cât mai ușor înregistrarea câinilor, microciparea lor.
De ce este necesară această campanie?
Nicolae Răduș – Această campanie este necesară pentru că zona Delta Dunării, nu numai Sulina, ci în toată Delta Dunării, suntem invadați de câinii enoți care sunt purtători de rabie. De aceea noi sterilizăm acum câinii, îi înregistrăm, atât pe cei comunitari, cât și pe cei cu stăpân. Este o legislație în vigoare în acest sens.
Este o acțiune gratuită. Răspund localnicii la ea?
Nicolae Răduș – Da, noi am rămas impresionați și datorită publicității pe care am făcut-o. Echipa de sterilizare a venit ieri, în Sulina și de ieri, erau oameni la coadă și așteptau să își sterilizeze câinii, dar și pisicile. Chiar suntem încântați. Copiii de la Liceu și Școala Generală vin și ei și ne dau indicații pe unde au văzut câini comunitari. Cred că suntem primul oraș din țară, unde 95%, dacă nu mai mult din câinii comunitari sunt sterilizați.
Ce strategie aveți în continuare de gestionare a câinilor comunitari?
Nicolae Răduș – Strategia este următoarea: după ce sunt sterilizați, căutăm să îi ducem undeva la niște padocuri, eventual să le găsim proprietari. Sunt destul de mulți și la noi în oraș.
Și mâine se desfășoară campania?
Nicolae Răduș – Da, mâine este ultima zi și îi rugăm să vină pe toți cetățenii cu animalele pe care le au în curte, care nu sunt sterilizate, deoarece și legea îi obligă. Avem o legislație în acest sens. Îi mai rog, dacă observă un câine comunitar, care nu este sterilizat, cei sterilizați au un crotal albastru la ureche, să ne indice unde este, ca să îl aducem la castrat. Și câinii, dar și pisicile. Să știți că au început să ne vină și din localitățile învecinate – Crișanu și Letea. Vin și ei cu animalele la sterilizat, la Sulina. Chiar astăzi sunt programați cei din Crișanu.
Realizator interviu – Liliana Moldoveanu / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – unsplash.com