Cum poți deveni scafandru profesionist
Publicat de , 24 septembrie 2019, 14:19
Meseria de scafandru nu este uşoară, dar obţinerea unui asemenea atestat îţi poate asigura accesul mai uşor într-o unitate militară, atât pe teritoriul ţării, cât şi în afara ei. Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din toată ţara angajează scafandri, dar şi zeci de societăţi comerciale.
Pentru următorul curs s-au înscris 31 de candidaţi, iar 19 dintre aceștia au promovat testele fizice și psihologice și vor începe pregătirea teoretică și fizică. În prima etapă ei vor face inițierea la bazinul de înot de la Academia Navală Mircea cel Bătrân. Apoi vor urma 4 săptămâni de scufundări în mare, pe timp de zi, dar și noaptea.
La finalul cursului, în urma evaluării teoretice și practice, cursanții vor primi un atestat pentru scufundări cu circuit deschis, cu aer comprimat, până la 25 de metri adâncime. Cursul este acreditat național de Ministerul Muncii și Ministerul Educației Naționale, dar și european, ne-a declarat căpitanul Petru Flesher, de la Centrul de Scafandri Constanța. Mai multe detalii aflăm dintr-un interviu realizat de Cecilia Pătrăhău.
Meseria de scafandru nu este nici ușoară și nici la îndemâna oricui…
Cred că persoanele care aleg să devină scafandri aleg această profesie în primul rând din pasiune, iar mai apoi din punct de vedere al remunerației acestei profesii
Suntem într-un centru militar de pregătire a scafandrilor. Candidații care vin la dumneavoastră sunt cei care termină licee militare, de obicei, sau vin și civili?
Centrul de scafandri este o unitate militară, dar cursurile de scafandri se adresează atât personalului din sistemul național de apărare, cât și persoanelor civile din societatea românească.
La acest curs, care a fost profilul candidatului care s-a prezentat la înscriere?
S-au prezentat 31 de candidați. Din aceștia, patru au fost persoane civile, două persoane au fost de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, iar 25 – din Ministerul Apărării Naționale.
Este un curs recunoscut atât pe plan național, cât și european…
Absolvenții acestui curs primesc un certificat de absolvire eliberat sub autoritatea Ministerului Muncii și Ministerului Educației Naționale și oferă persoanei respective posibilitatea de a presta această activitate atât pe teritoriul țării, cât și în Uniunea Europeană.
Dacă ai acest curs, te poți angaja mult mai ușor într-o unitate militară, de exemplu la ISU…
Posibilitățile de angajare după terminarea cursului, la nivel național, sunt multiple. Inspectoratele pentru Situații de Urgență din fiecare județ angajează personal scafandru, dar și societățile comerciale. În evidențele Centrului de Scafandri sunt peste 30 de societăți comerciale.
Redactor – Cecilia Pătrăhău / Foto cu rol ilustrativ – unsplash.com