TULCEA: Punctul de trecere a frontierei Isaccea – Orlovka va fi deschis în curând
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 11 septembrie 2019, 11:00
Punctul de trecere a Dunării cu bacul dintre oraşele Isaccea, judeţul Tulcea, România, şi Orlovka, regiunea Odessa, Ucraina, va deveni operaţional pe data de 1 noiembrie, a anunţat marţi conducerea Consiliului Judeţean (CJ) într-un comunicat de presă.
Decizia a fost luată în timpul unor discuţii purtate de reprezentanţii CJ şi deputatul PSD, Lucian Simion, şi o delegaţie ucraineană condusă de vicepreşedintele Consiliului Regional Odessa, Yuri Dimchoglo.
‘Oficialii români şi ucraineni au căzut de acord asupra termenului la care punctul de trecere frontieră mult aşteptat va deveni oficial şi funcţional deschis, acesta fiind stabilit pentru data de 1 noiembrie 2019. La ora actuală, lucrările au intrat în linie dreaptă, în partea ucraineană fiind deja finalizate. În acest sens, au rămas de făcut ultimele demersuri din partea constructorului român, Navrom Bac SRL Galaţi’, se arată în comunicatul CJ.
Potrivit sursei, înainte de deschiderea oficială a noii treceri a Dunării cu bacul va avea loc cel puţin o trecere de probă cu cele două bacuri la care vor participa toţi factorii implicaţi din ambele ţări, de la reprezentanţi vamali, poliţie de frontieră până la cei ai administraţiilor locale şi respectiv regionale.
‘Este un obiectiv foarte important pentru judeţul Tulcea, oferind un potenţial mare de dezvoltare sub toate aspectele a zonei care, mai departe va intra pe fluxul şi indicatorii de pod-drum expres. Îmi exprim speranţa ca partea română, respectiv constructorul de la Galaţi, să-şi onoreze angajamentul şi, astfel, ca de la 1 noiembrie să trecem oficial frontiera spre Ucraina prin noul şi mult aşteptatul punct de trecere Isaccea-Orlovka’, a declarat preşedintele CJ, Horia Teodorescu, citat în comunicatul instituţiei publice.
Realizarea trecerii Ro-Ro între Isaccea şi Orlovka şi înfiinţarea unei curse de călători Tulcea-Ismail se numără printre obiectivele anunţate de autorităţi de mai mulţi ani în cadrul Euroregiunii Dunărea de Jos, structură de cooperare transfrontalieră care cuprinde autorităţi din România (judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea), Ucraina (regiunea Odessa) şi Republica Moldova (raioanele Cahul şi Cantemir).
Proiectele au fost întârziate în principal din cauza lipsei acordurilor dintre cele două state şi sunt solicitate de comunităţile de pe ambele maluri ale fluviului care consideră că obiectivele ar încuraja turismul şi ar duce, implicit, la creşterea nivelului de trai al locuitorilor.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu